processó de la confraria d'El Baratillo

Un jutge obre diligències pel faixí de Franco de la Verge d'una germandat de Sevilla

La Fiscalia sevillana havia arxivat la denúncia per entendre que no hi havia delicte d'enaltiment

virgen-sevilla

virgen-sevilla

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El Jutjat d’Instrucció número 7 de Sevilla, en funcions de guàrdia, ha decidit instruir diligències prèvies arran de la denúncia presentada per l’Associació de Juristes 17 de Març per la resolució de la confraria d’El Baratillo de sortir en processó amb un faixí de general pertanyent al dictador Francisco Franco cenyit entorn de la imatge de la Verge de la Pietat, "cosa que pot ser constitutiva d’un delicte d’enaltiment". 

En una resolució notificada la tarda de Dilluns Sant, el jutjat entén que els fets "presenten característiques que fan presumir la possible existència d’una infracció penal". En conseqüència, incoa les corresponents diligències prèvies, donant un termini a les parts per comparèixer. 

D’aquesta manera, sosté el col·lectiu, el jutge ve a "esmenar radicalment la plana" a la Fiscalia de Sevilla, que aquest mateix dia havia arxivat una denúncia igual per entendre que els fets no constituïen delicte. Per contra, el magistrat acull ara per ara els arguments dels juristes denunciants i decideix investigar els fets. 

Denúncia 

A parer de l’associació de juristes, l’exhibició pública d’aquesta peça "està expressament prohibida per l’article 510.1 del Codi Penal", que recull penes de presó per als qui "públicament neguin, trivialitzin greument o enalteixin els delictes de genocidi, de lesa humanitat o contra les persones i béns protegits en cas de conflicte armat, o n’enalteixin els autors, quan s’haguessin comès contra un grup o una part d’aquest, o contra una persona determinada per raó de la seva pertinença a aquest grup, per motius racistes, antisemites o altres referents a la ideologia, religió o creences".

De la mateixa manera, la denúncia apunta que s’ha d’entendre per enaltiment l’exhibició pública "en lloc del màxim honor" d’una peça militar que serà "passejada per la ciutat" com a objecte de "suprema devoció", per la qual cosa el tipus penal es compleix "al pertànyer l’esmentada peça al dictador que va accedir il·legítimament al poder arran del cop d’Estat del 1936, s’ha d’entendre que l’enaltiment es refereix a l’autor de nombrosos delictes de lesa humanitat, comesos en ocasió d’un conflicte armat contra nombroses persones per raó de la seva ideologia, religió o creences".

Notícies relacionades

Així mateix, l’associació de juristes afegeix en la seva denúncia que l’exhibició del faixí "no forma part de les opcions religioses de la germandat, l’objecte social de la qual se centra en el culte a unes imatges",, i en aquesta línia, agrega que "la inclusió d’elements d’apologia de l’autor d’un delicte de lesa humanitat no té cap relació amb les creences religioses que es manifestaran en públic". 

Finalment, la denúncia davant del Ministeri Públic de la Societat Andalusa de Juristes 17 de Març recull que en l’exhibició d’aquest faixí no hi cap aplicar "l’exercici legítim de la llibertat d’expressió" atès que la Germandat d’El Baratillo "no pretén donar a conèixer les seves idees polítiques, ni és una associació creada per a tal final, de manera que la glorificació de la figura del dictador a través de l’exalçament de les peces que l’identifiquen com a militar no pretén difondre cap idea més enllà de l’enaltiment de la seva figura".