el ministre de Cultura ho avança

Espanya revisarà la seguretat dels seus grans monuments després de l'incendi de Notre-Dame

Guirao assegura que la catedral és "un símbol de la Unió Europea"

zentauroepp46310360 graf9558  madrid  19 12 2018   el ministro de cultura y depo181219114947

zentauroepp46310360 graf9558 madrid 19 12 2018 el ministro de cultura y depo181219114947 / Chema Moya

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El ministre de Cultura i Esport, José Guirao, ha anunciat que es posarà en marxa una revisió de les instal·lacions dels grans monuments espanyols, ja que, tot i que en general són segures, l’incendi de la catedral de Notre-Dame de París ha suposat una "alerta".

En declaracions a RNE, el ministre ha indicat que "arran d’això es plantejarà per les autonomies i pel Ministeri de Cultura revisar tot aquest tema; és una conseqüència evident".

Segons el titular de Cultura, les catedrals espanyoles "en teoria" estan degudament protegides i, tot i que ha explicat que "seguretat al 100% no existeix per als monuments ni per a res", sí que hi ha polítiques preventives "que miren d’evitar que aquest tipus de tragèdies puguin succeir".

"El més perillós són les instal·lacions elèctriques antigues, que cal revisar, però quan hi ha una obra de restauració cal extremar les mesures perquè una distracció d’algú pot provocar una tragèdia", ha dit Guirao, tot i que ha matisat que encara no es coneixen les causes de l’incendi de Notre-Dame.

Un símbol de la Unió Europea

El ministre ha explicat que es posarà en contacte aquest dimarts amb el seu homòleg francès per posar-se a la seva disposició i oferir-li "el que necessitin". "A nivell econòmic, els francesos tenen recursos de sobra per fer-ho, però el tema de fons no és l’economia, sinó que és un símbol de la Unió Europea, de l’art, de la cultura europea i tots hem d’estar amb els francesos", ha recalcat el ministre.

Guirao ha remarcat que l’incendi de Notre-Dame "és una tragèdia i una catàstrofe", perquè la catedral reunia "tots els elements que fan d’un monument una cosa extraordinària i universal".

Reaccions a les xarxes socials

Aquest dilluns, després del succés, el president del Govern central, Pedro Sánchez, i els líders dels principals partits a Espanya van lamentar amb missatges a les xarxes socials l’incendi. Sánchez va ser el primer a reaccionar i en un missatge a Twitter va assenyalar que el foc és "una trista notícia per a la nostra història i el nostre patrimoni cultural universal". El missatge del president citava el tuit abans enviat per l’alcaldessa de París, Anne Hidalgo.

"Quina tristesa tan gran veure cremar la catedral de Notre-Dame, un lloc de culte, emblema de París; una part històrica d’incalculable valor", va expressar el líder del PP, Pablo Casado, abans d’enviar tot el seu "recolzament i solidaritat" als parisencs, els equips d’extinció i les autoritats franceses "en un moment tan difícil".

Per la seva part, el líder de Podem, Pablo Iglesias, confiava en la tasca dels serveis dels bombers. "És molt trist veure Notre-Dame cremar, un lloc tan bonic, que ha vist tanta història, es mereix ser-hi sempre", va escriure a Twitter.

Notícies relacionades

També va reaccionar el president de Cs, Albert Rivera, que va descriure com a "dramàtiques" les imatges. "Espero que l’incendi en aquesta joia del patrimoni mundial pugui sufocar-se com més aviat millor", afegia en un tuit.

Finalment, la Casa Reial va traslladar la seva solidaritat amb el poble francès i es va mostrar convençuda que serà capaç de ressorgir de les seves cendres. 

Temes:

Notre Dame