programa electoral

Ciutadans aplicaria "de forma immediata" el 155 a Catalunya

La formació taronja promet reforçar la llei de seguretat nacional perquè els Mossos defensin la Constitució

S'actualitzarien els delictes de sedició i rebel·lió

undefined47280753 grafcva008  valencia  09 03 2019   el presidente de ciudadan190310113647

undefined47280753 grafcva008 valencia 09 03 2019 el presidente de ciudadan190310113647 / Juan Carlos Cardenas

7
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

Ciutadans anuncia en el seu programa electoral, que ha fet públic aquest dimarts, que si governa aplicaria "de forma immediata"l’article 155 a Catalunya, mentre que actualitzaria els delictes de rebel·lió i sedició i reforçaria la llei de seguretat nacional per obligar els Mossos a defensar la Constitució.

Newsletters

Rep al teu correu les últimes notícies de la cursa electoral

Rep al teu correu les últimes notícies de la cursa electoral(activant la casella ‘Claus electorals’ en el teu perfil d’usuari)

"Aplicareml’article 155 fins a assegurar el restabliment de la Constitució a Catalunya per garantir la convivència entre tots els catalans, així com el respecte a les lleis i les sentències judicials", afirma la formació taronja en el seu "compromís amb els espanyols", que és com ha anomenat el programa electoral.

La formació taronja dedica una part del seu programa a "L’Espanya de ciutadans lliures i iguals", en què deixa clar que no poden tolerar per més temps que "Torra i els separatistes utilitzin les institucions públiques per sembrar l’odi i l’enfrontament entre els catalans".

Per això, es comprometen a aplicar "l’article 155 de forma immediata" per garantir la convivència a Catalunya, la neutralitat dels espais públics i l’acatament de la Constitució per part de la Generalitat.

A més, es comprometen a millorar els instruments per "protegir els espanyols delscops d’Estat al segle XXI", com el que afirmen que van donar els separatistes catalans la tardor del 2017, a fi de liquidar la Constitució i vulnerar els drets fonamentals de milions de catalans.

A fi d’evitar aquest tipus de situacions, Ciutadans promet actualitzar el delicte de sedició i rebel·lió en el Codi Penal i també la llei de seguretat nacional i la llei d’estabilitat pressupostària per assegurar que la tasca dels Mossos d’Esquadra "respon a la defensa lleial de la Constitució i que no es destina ni un sol euro de diners públics a finançar cap activitat vinculada al procés separatista".

Perdó de deutes a Hisenda

El partit de Rivera ha proposat flexibilitzar els requisits perquè els emprenedors que fracassin en els seus projectes puguin accedir al perdó judicial dels deutes, que a més s'estendria als pagaments pendents amb Hisenda i la Seguretat Social.

El disseny d’aquest "veritable mecanisme" de segona oportunitat per als emprenedors és una de les propostes empresarials recollides en el programa electoral de Ciutadans publicat aquest dimarts.

Junt amb aquesta iniciativa, el partit taronja recull mesures per a emprenedors que ja ha anat dient al llarg de la campanya, com ampliar a dos anys la tarifa plana per a nous autònoms, que no es paguin quotes quan els ingressos no arribin al salari mínim o que cobrin l’atur en les mateixes condicions que els treballadors assalariats.

Per a empleats, Ciutadans planteja un "compte personal" similar a la denominada "motxilla austríaca", de manera que cada treballador financi els seus drets d’indemnització i prestació d’atur, que no perdrà al canviar d’ocupació, sinó que podrà retirar els fons en cas d’atur, mobilitat geogràfica dins de la mateixa empresa o jubilació.

Contractes indefinits

El partit també aposta perquè tots els contractes siguin indefinits, la "implantació progressiva" d’un complement salarial garantit per lluitar contra la pobresa laboral, que engegarà amb els treballadors joves, i la compatibilitat del treball assalariat amb el cobrament del 100% de la pensió.

En aquest sentit, proposa "una solució que garanteixi el poder adquisitiu de les pensions" i la sostenibilitat del sistema amb el consens del Pacte de Toledo, sense donar detalls.

Altres mesures del programa són la implantació d’una targeta social de prestacions socials i l’harmonització de les rendes mínimes d’inserció social.

Matèria fiscal

En matèria fiscal, Ciutadans planteja revisar la regla de despesa, fer una auditoria integral de la despesa, deduccions per a famílies –1.200 euros a l’any per a famílies amb dos fills i monoparentals amb un fill o 2.400 euros a l’any per a famílies amb més fills–, una rebaixa d’un punt en el tipus màxim de l’IRPF –que quedaria al 44 %–, la supressió de l’impost de successions i donacions o la reforma de l’impost de societats per "tancar forats".

A més, proposa elevar el llindar que obliga a avançar els pagaments del’impost de societats –els denominats pagaments fraccionats– i que tots els tràmits administratius es puguin fer a través del telèfon mòbil.

Per avançar en el canvi de model econòmic, Ciutadans advoca per dedicar a investigació i desenvolupament el 2% del PIB al final de la legislatura i aprovar una Llei de Foment de l’Ecosistema de Start-ups, que implicarà que les firmes innovadores no paguin impostos durant els dos primers anys, crear fons d’inversió públics de coinversió, potenciar fórmules de finançament participatiu i regular els bancs de proves ("sandbox").

Drets del consumidor

Ciutadans proposa restringir el pagament en efectiu de les empreses a 1.000 euros i mantenir el límit de 2.500 euros en els pagaments realitzats per particulars, així com garantir el dret dels consumidors a pagar qualsevol bé o servei amb targeta de crèdit, limitant les comissions. Aquestes són les seves propostes per evitar el blanqueig i combatre el frau fiscal.

El partit taronja advoca també per estendre la llista de morosos amb Hisenda, reduint el seu llindar a 600.000 euros i ampliant la informació per incloure els responsables solidaris dels deutors. Una altra de les seves propostes és la creació d’una Llei de Drets i Garanties del Contribuent que doni una resposta ràpida a les reclamacions dels ciutadans davant l’administració, perquè es resolguin en un termini raonable i, si no és així, que puguin resoldre-les un jutge.

A més, reformaran "amb urgència" el delicte fiscal fent complir les sentències i endurint les penes, i limitaran els supòsits en què es pugui rebaixar la pena del delicte mitjançant el pagament. També revisaran la llista de paradisos fiscals per tornar a incloure aquells Estats que no cooperen amb Espanya.

Mesures contra l’'okupació'

El programa taronja contempla legitimar les comunitats de veïns per iniciar el desallotjament de vivendes ‘okupades’ en el cas que els titulars de la vivenda no facin res. Així, advoca per aprovar una llei contra l’'okupació' que promogui la recuperació immediata dels immobles per part dels seus propietaris i els judicis ràpids contra els que vulneren la propietat.

Ciutadans preveu reduir un terç la factura de la llum a través de l’eliminació d’impostos i de costos "heretats de la nefasta gestió del PP i del PSOE".

En matèria de turisme, planteja ampliar el programa de viatges de l’Imserso a altres col·lectius addicionals a les persones grans i aprovar un marc regulatori nacional per allloguer de vivendes d’ús turístic a fi d’acabar amb l’actual fragmentació normativa entre les autonomies.

Dret de família 

Ciutadans promet impulsar una llei de custòdia compartida que doni preferència a aquesta opció en els casos de divorci i una llei de parelles de fet que promogui la seva equiparació als matrimonis. També proposa una llei de recolzament a les famílies que "promogui la natalitat i garanteixi la igualtat de drets de totes les opcions, incloent-hi mesures coml’equiparació de les monoparentals amb algun fill a càrrec a les nombroses en qüestió de beneficis.

La formació taronja ampliaria i equipararia els permisos de maternitat i paternitat fins a les 16 setmanes per a cada progenitor i atorgaria una bonificació de corresponsabilitat de dues setmanes més, fins a un total de 36 entre tots dos, si els dos progenitors disfruten de forma corresponsable de totes les seves setmanes inicials.

Així mateix, Ciutadans adquireix el compromís de "blindar" en la Constitució el matrimoni entre persones LGTBI (Lesbianes, Gais, Bisexuals, persones Transgènere i Intersexuals) i incloure el dret a la no discriminació per raó d’orientació o condició sexual. Arran d’això, incorpora el seu compromís d’aprovar una Llei de gestació subrogada "altruista" i "garantista" perquè les dones que no puguin concebre i el col·lectiu LGTBI puguin "complir el seu somni de formar una família".

En matèria d’infància, la formació assegura que modificarà el Codi Penal per retardar la prescripció dels delictesd’agressions i abusos sexuals que pateixin els menors d’edat per assegurar que no quedin impunes, tot i que no precisa fins a quina edat. Aprovarà, a més, una llei per "erradicar" l’esterilització forçosa o no consentida de persones amb discapacitat, impossibilitades judicialment, amb l’objectiu de "garantir el respecte a la seva dignitat i drets". Aquesta iniciativa també la contempla el PP en el seu programa.

Es tracta d’una reivindicació històrica del moviment social de la discapacitat, representat pel CERMI, que, en nombroses ocasions ha denunciat que l’esterilització forçosa a Espanya –1.000 persones en l’última dècada– va en contra delsdrets humans.

Violència masclista

La formació taronja es compromet a donar compliment al Pacte d’Estat contra la Violència de Gènere. En aquesta línia, promet establir "controls rigorosos i mecanismes d’avaluació" per garantir que tots els fons que es destinen a lluitar contra la violència masclista són utilitzats per a tal fi i tenen resultats.

També proposarà una llei per a la prevenció, assistència i protecció de la dona davant la violència sexual i ampliarà les competències dels Jutjats de Violència sobre la Dona perquè jutgin tots els delictes que suposin violència masclista, entre les quals s’inclouen els de violència sexual.

En el terreny ecològic, Ciutadans vol posar en marxa un "ambiciós" pla nacional de reforestació amb què promet plantar 10 arbres per cada espanyol al final de la legislatura, la qual cosa suposa plantar gairebé 500 milions d’arbres en quatre anys.

Dentista gratis

Ciutadans proposa dentista "gratis" fins als 16 anys i regular l’eutanàsia i el cànnabis terapèutic, així com limitar la publicitat d’apostes amb els mateixos criteris que el tabac i l’alcohol. 

Notícies relacionades

En el terreny polític, la formació d’Albert Rivera promet suprimir la figura del Reial Decret Llei, fer obligatoris els debats electorals i acabar amb el privilegi que suposa el càlcul actual "arbitrari i insolidari" de la quota basca. També estableix un mínim del 3% del vot a tot el territori per poder entrar al Congrés i proposa suprimir el Senat si no és útil.

Ciutadans inclou en el seu programa el compromís de Rivera que els exiliats per ETA puguin votar al seu lloc d’origen, així com la promesa de "tancar el forat legal" de l’accés al tercer grau i als permisos penitenciaris per als delinqüents més perillosos.