eleccions generals 28-A

Casado vol tornar a treure la sanitat als immigrants irregulars

Avisa que l'Estat del benestar "no és sostenible" amb la migració irregular

jcarbo44509444 pablo casado180801132505

jcarbo44509444 pablo casado180801132505 / JORGE GUERRERO

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

El presidentl del PP,Pablo Casado va recuperar aquest dilluns a les Canàries el discurs alarmista contra la immigració irregular que va desplegar l’estiu passat i va afirmar que l’Estat del benestar "no és sostenible" si els estrangers no arriben "pel curs legal".

En una petita intervenció al port de Las Palmas va assegurar que la seva idea és tornar a aplicar "la llei de racionalització del sistema sanitari del 2012", que va suposar restringir la Sanitat per als estrangers 'sense papers’. El Govern de Pedro Sánchez va aprovar un decret el mes de setembre peracabar amb aquesta norma de l’Executiu de Mariano Rajoyamb l’objectiu que Espanya tornés a tenir una sanitat universal. Tots els grups parlamentaris van recolzar el decret menys el PP, que hi va votar en contra, i Ciutadans, que es va abstenir.

Casado, com va fer en el seu moment la ministra popular Ana Mato, va justificar aquesta 'tisorada' amb l’anomenat turisme sanitari. Ja llavors els conservadors van al·legar que pretenien acabar amb els abusos dels ciutadans europeus que viatjaven a Espanya per aprofitar-se del sistema públic. Però la norma va afectar també els immigrants 'sense papers’ que entre el 2012 i la tardor del 2018 només podien accedir a urgències, maternitat i pediatria. "Volem que es posi en pràctica aquesta llei de racionalització del sistema sanitari del 2012 que acabava amb el turisme sanitari [...]. Es permetia l’acollida i l’atenció a urgències, maternitat i malalties infeccioses, però, evidentment,no permetia que aquest turisme sanitari sense contraprestació del país d’origen posés en risc la nostra sanitat pública universal i gratuïta",ha declarat el candidat del PP a la Moncloa.

'Efecte crida' després de l’’Aquarius’

El president dels conservadors va tenir intervencions a Gran Canària i Tenerife i en tots dos llocs va assenyalar que tot i que Espanya "és un país solidari, d’acollida, [la immigració]; s’ha de fer pel curs legal, perquè si no l’Estat del benestar no és sostenible". Casado va repetir l’argument que la decisió del Govern de Pedro Sánchezd’acollir l’'Aquarius' a València, el juny passat, va tenir un 'efecte crida' que ha provocat que hagin arribat "un 170% més d’immigrants irregulars durant el Govern de Sánchez".

El líder del PP no va incloure en els seus comentaris sobre aquest complex assumpte, en el qual influeix la situació política dels països d’origen i les decisions de Brussel·les, que aquell mateix mes de juny els Executius de Malta i Itàlia van decidir tancar els seus ports.

"Preservar les fronteres"

El candidat conservador va dir que no és qüestió d’alarmar", però creu que Espanya es troba davant d’una "onada" d’immigrants. Va defensar "tornar a la política d’immigració" que el PP "ha tingut sempre", que passa pel "recolzament i respecte" a les Forces i Cossos de Seguretat, l’equiparació salarial que, segons la seva opinió, ha "alentit" el  PSOE i "mesures de contenció" a la tanca de Ceuta i Melilla. També ha demanat que "es posin en marxa radars inactius a Lanzarote i altres illes" que permetran "preservar les fronteres" i "prevenir que hi hagi naufragis" al mar.

Notícies relacionades

El successor de Rajoy va recordar que els socialistes es van comprometre a treure les concertines i que al final no ho van fer. Minuts després es va conèixer el programa electoral del PSOE i s’hi pot llegir que tornen a incloure aquesta proposta.

Casado aspira a desbancar Sánchez de la Moncloa amb una aliança amb Ciutadans i Vox, el mateix tripartit que a la Junta d’Andalusia. Allà, els ultres en els dies de negociació de l’acord van arribar a exigir que el Govern autonòmic de Juanma Moreno es comprometés a expulsar els 52.000 imigrantes il·legals que, segons la formació, viuen en aquesta comunitat. El partit de Santiago Abascal va assegurar en una nota que l’Executiu de Susana Díaz "encobria" la immigració irregular i que posseïa "documentació necessària" per fer fora aquestes persones i el va acusar de "no compartir" la informació amb la policia.