Després dels resultats de l'última enquesta del CIS

Tezanos dubta de la caiguda del PP i no descarta un Govern de dretes

El director de l'organisme creu que existeix molt vot ocult a Vox

tezanos / periodico

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El director del Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS), José Félix Tezanos, ha admès aquest dimecres que el sorprèn la caiguda del PP a la macroenquesta publicada aquest dimarts i ha indicat que creu que hi ha molt vot ocult a Vox i no és descartable que el PP, Ciutadans i Vox puguin sumar una majoria parlamentària en les eleccions generals.

"Hi ha coses que em criden l’atenció, no acabo de veure clar que el PP caigui tant, és una opinió personal. I tinc la impressió que Vox pot treure més que el que diu l’enquesta", ha assenyalat Tezanos en una entrevista a la cadena SER.

Per tant, el director del CIS considera que l’escenari està obert i hi pot haver un "tomb total" amb els vots d’última hora, i que el PP, Ciutadans i Vox poden aconseguir una majoria. "No està tancat, l’enquesta és la foto fixa del moment amb molta gent indecisa", ha explicat.

Amb tot, ha defensat el mètode científic fet servir a la macroenquesta del CIS i ha assenyalat que "les dades, són les dades" i la projecció d’escons no s’ha fet "alegrement" ni "a ull".

Alta participació i indecisió

Tezanos ha advertit sobre un "doble fenomen", ja que assenyala que hi ha un alt percentatge d’enquestats que afirmen que participaran en les eleccions, però, al seu torn, un 41% no tenen decidit el seu vot.

Aquesta indecisió es deu, al seu judici, a la "volatilitat" de la política espanyola i que aquests comicis es presenten com a transcendentals. Segons Tezanos es poden comparar amb els del 1979 o el 1982, perquè presenten una "cruïlla de camins" i els ciutadans reflexionen sobre quin camí continuar.

Per a Tezanos, probablement Vox tingui vot ocult "tardofranquista", però, el partit de Santiago Abascal pot treure molt vot de l’abstenció estructural, una cosa que és "poc mesurable".

Notícies relacionades

El director del CIS dibuixa un escenari amb un partit principal, el PSOE, i uns altres quatre que es troben en un marge similar de percentatge. Per això, explica que molts escons "ballaran" en uns quants vots. "Es decidiran per poc, això posa en mans de tots els ciutadans el poder de decidir", explica.

Sobre la metodologia feta servir en els sondejos del CIS, que han suscitat les crítiques dels partits de l’oposició, Tezanos s’ha defensat assegurant que a ell se li ha objectat des del primer moment. "És absurd que a unes setmanes de les eleccions estiguem parlant de metodologia", ha indicat, apuntant que veu "infantils" les crítiques.