130 'misses' per la llibertat de Junqueras

Les presentacions per tot Catalunya del llibre 'Junqueras, fins que siguem lliures' es converteixen en homenatges al líder republicà

GRAF5744 MADRID, 12/02/2019.- El exvicepresidente de la Generalitat, Oriol Junqueras (c), junto al exconsejero de Presidencia, Jordi Turull (i), y el expresidente de la Asamblea Nacional Catalana (ANC), Jordi Sánchez (d), y el resto de los líderes independentistas acusados por el proceso soberanista catalán que derivó en la celebración del 1-O y la declaración unilateral de independencia de Cataluña (DUI), en el banquillo del Tribunal Supremo al inicio del juicio del procés. EFE/J.J.Guillén ***POOL***

GRAF5744 MADRID, 12/02/2019.- El exvicepresidente de la Generalitat, Oriol Junqueras (c), junto al exconsejero de Presidencia, Jordi Turull (i), y el expresidente de la Asamblea Nacional Catalana (ANC), Jordi Sánchez (d), y el resto de los líderes independentistas acusados por el proceso soberanista catalán que derivó en la celebración del 1-O y la declaración unilateral de independencia de Cataluña (DUI), en el banquillo del Tribunal Supremo al inicio del juicio del procés. EFE/J.J.Guillén ***POOL*** / J.J.Guillén (EFE)

2
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena

Fa mesos que se celebra per tot Catalunya. Al tancament d’aquesta edició ja s’han celebrat 85 i estan programades, fins a l’estiu, unes 50 més, fins a les 130. Són les presentacions del llibre ‘Oriol Junqueras. Fins que siguem lliures’ que ha escrit la seva mà dreta des del 2011, Sergi Sol. Ja porta sis edicions en català (l’última amb una tirada de 5.000 exemplars, de cara a Sant jordi) i acaba de sortir la primera en castellà. Però la principal peculiaritat d’aquestes presentacions és que amb prou feines s’aborda el text del llibre, una detallada explicació del fets viscuts durant l'any 2017. Les presentacions, de fet, es converteixen en hilarants ‘misses’ de record del líder republicà empresonat mitjançant el recompte d’anècdotes.

Els oficiants de la ‘missa’ són Sol, l’autor; Maxi Calero, amic de Junqueras; Pep Picas, que exerceix de ‘trobador’, guitarra en mà i una estrella convidada. La de la setmana passada a Sant Joan Despí va ser l’exconseller Xavier Vendrell. Segons on es faci l’ofici s’afegeix una personalitat o una altra del partit.

“Oriol és més capgròs que un camió d’alls”, s’arrenca Calero que condueix el ritme i les rialles de l’auditori com vol. Entre el públic també hi ha un altre d’habitual, un altre membre de la ‘banda de Sant Vicenç’, Domingo Alfonso, el que una vegada va equiparar els catalans amb els bilbaïns a l’afirmar que els del Principat “neixen on volen”, al·ludint als seus orígens andalusos o als extremenys de Calero i del seu germà, Lolo, un altre dels amics de Junqueras.

Sense llista única

Aquesta amplitud de la base independentista que en absolut depèn d’on es neix és el que, en la part final, va portar Vendrell a una reflexió sobre la perpètua exigència de la postconvergència d’acudir a tots els comicis en llista única amb ERC. Vendrell, que al seu dia va advocar per aquesta llista conjunta per al 27-S del 2015, va assenyalar que aquesta tàctica només es pot dur a terme en moments excepcionals. Per a l’actual cicle electoral, Vendrell va descartar la candidatura conjunta “perquè si es fa, ell”, amb referència a Calero, que al seu dia va ser regidor del prosoviètic PCC a Sant Vicenç i que havia organitzat protestes contra Jordi Pujol (pel seu govern 'dretanós’) “no hi seria”.

Sol pren la paraula amb precaució. Per exemple per recordar la figura de Quim Forn, que es va carregar a l’esquena “tota la responsabilitat política” de la investigació dels atemptats. “El Govern espanyol es va esborrar. Va desaparèixer”. O per rememorar el viatge a Madrid, l’1 de novembre, quan "Junqueras sabia perfectament que el ficarien a la presó".

Notícies relacionades

Unes hores que al llibre troben nous detalls. Com el de Raül Romeva demanant si podia ser emmanillat pels braços i per davant, i no per darrere, i rebent per tota resposta un augment de la pressió sobre el ferro que li oprimia els canells.

Oriol Junqueras compleix avui, 11 d’abril, 50 anys. I els compleix en presó preventiva .