REACCIONS AL SONDEIG D'EL PERIÓDICO

El PSOE tem que les enquestes desmobilitzin el seu electorat

Casado recorda que la fragmentació del vot perjudica les seves opcions de govern

El PP i Cs s'aferren al vot ocult i els comuns alerten d'un pacte Sánchez-Rivera

zentauroepp47676933 abalos190408135420

zentauroepp47676933 abalos190408135420 / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra / Júlia Regué

Les enquestes no paren de donar bones notícies al PSOE, augmentant la distància amb els seus rivals, però alhora són un motiu de preocupació en el partit de Pedro Sánchez. Els socialistes temen que la imatge que traslladen aquests estudis, col·locant les tres formacions de dreta lluny d’aconseguir els 176 escons necessaris per garantir-se una investidura, pugui tenir un efecte desmobilitzador en sectors de l’electorat progressista, que poden entendre que la seva visita a les urnes no resulta imprescindible. Així que davant de cada sondeig, com el que aquest diumenge va publicar EL PERIÓDICO, els dirigents del PSOE solen insistir que no està desterrat el perill que el PPCiutadans i Vox sumin, i que ells no es conformen amb els càlculs de les enquestes.

"No volem entrar en pactes o coalicions. Les enquestes ens posen en primer lloc, però no és suficient per desenvolupar el nostre projecte amb el màxim d’autonomia. Volem un Govern del PSOE", va advertir el secretari d’organització dels socialistes i ministre de Foment, José Luis Ábalos. "S’ha de gestionar amb humilitat el que ens diuen les enquestes. Reflecteixen un moment i en política tot pot canviar. No ens satisfà ser la primera força. Totes les expectatives que s’estan generant les volem veure complertes. Perquè continua sent cert que la dreta pot sumar. Aquesta és tota la seva estratègia. Les alternatives són un Govern del PSOE o un Govern de les tres dretes", va afegir.

Casado i la llei electoral

Segons el sondeig del GESOP, Sánchez gaudeix d’un gran avantatge en respecte dels seus competidors i venceria amb comoditat el 28-A, però necessitaria l’ajuda de Ciutadans o les formacions independentistes per continuar a la Moncloa. La triple dreta, en paral·lel, es va allunyant de la majoria absoluta. Davant d’aquests resultats, el candidat del PP, Pablo Casado, es va presentar aquest dilluns una altra vegada com a víctima de la llei electoral, que ara perjudica els populars per la fragmentació en tres del bloc conservador.

Notícies relacionades

"Si en alguna cosa coincideixen totes les enquestes publicades, és que el bloc que defensa la Constitució té més vots que el bloc de l’esquerra, comunistes, abertzales i independentistes, però, no obstant, tenen menys escons. Ho repeteixo: som més i tenim més vots, però la proporcionalitat de la llei electoral fa que tinguem menys escons. No soc jo el que parla de demoscòpia o el que es fica amb les enquestes, però n’hi ha algunes amb disparitat de fins a 10 punts en relació amb el resultat electoral d’algun partit. Aquí ho deixo i que cadascú en tregui les seves pròpies conclusions. Igual que el 2016 no van reflectir el vot al PP, ara tampoc el reflectiran", va afirmar Casado a Barcelona.

Ciutadans es va aferrar també al vot ocult. "Cada vegada que obrim les urnes, Cs creix, com hem vist a Andalusia i Catalunya. Respectem l’enquesta, però el resultat que importa és el del dia de les eleccions", va assegurar Carlos Carrizosa, portaveu taronja al Parlament. El GESOP també augurava una forta caiguda de Podem i, per tant, dels comuns. "Un vot al PSOE és un vot a l’opció que Albert Rivera sigui vicepresident i Inés Arrimadas, ministra," va alertar el candidat d’En Comú Podem, Jaume Asens, informa Roger Pascual.