ENTREVISTA

Torrent: «Sembla que les acusacions portin la samarreta de Vox sota la toga»

El president del Parlament diu que no comparteix l'escrit de la Cambra contra Puigdemont, que compromet la defensa de Forcadell

Avisa a qui es plantegi recolzar Pedro Sánchez a les generals: «ERC representa un triple vot útil»

roger-torrent / periodico

4
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre

Roger Torrent (Sarrià de Ter, 1979) afronta els pròxims mesos d’efervescència electoral com una de les figures principals d’Esquerra. El partit aprofitarà la seva projecció en multitud d’actes, que haurà de compatibilitzar amb la presidència del Parlament, on la seva actuació respecte als diputats suspesos ha revoltat Junts per Catalunya.

-El Parlament ha demanat que es desestimi el recurs de Puigdemont sobre la seva suspensió, cosa que ha provocat un malestar evident en JxCat. 

-No comparteixo en absolut les interpretacions que els lletrats del Parlament han fet en les al·legacions a aquest recurs, perquè reinterpreten un acord del ple del qual jo no me n’apartaré mai. Un acord pres per una àmplia majoria, incloent-hi JxCat, que diu dues coses: que el Parlament no pot suspendre els diputats i que, atenent que òbviament no poden venir, s’arbitra un mecanisme perquè puguin exercir els seus drets parlamentaris.

-Però l’escrit és molt clar. Un candidat de JxCat ha dit que és “un tret al peu” a la defensa de Carme Forcadell, perquè diu que, si hi ha iniciatives “palmàriament inconstitucionals”, la Mesa té la facultat de no admetre-les.

-No analitzaré les interpretacions sobre el text de les al·legacions. Ja he dit que no comparteixo aquest escrit.

-Per deixar-ho clar, ¿la Mesa té la capacitat d’admetre o no les iniciatives?

-Ja ho vaig dir al Tribunal Suprem: jo hauria fet el mateix que Forcadell. La Mesa del Parlament no pot censurar cap debat, entrar en el fons de cap proposta, perquè estaria limitant la llibertat d’expressió i el dret d’iniciativa parlamentària dels grups. 

-Sembla que ERC aposta per eixamplar la base. Però amb aquesta aposta JxCat els va guanyar a les últimes eleccions al Parlament. ¿Ha arribat el moment de dir la veritat a la gent, de dir que no és tot tan fàcil com potser es va poder prometre fa un any i mig?

-Nosaltres sempre hem dit la veritat. Hem analitzat el que va passar, i hem fet una proposta de futur: es tracta d’explicar on volem que Catalunya sigui d’aquí a quatre anys. No es tracta de prendre decisions pensant en els retuits que tindré aquesta tarda, sinó de fons. Per a ERC, no ha sigut fàcil fer una reflexió de fons en un context de repressió, tenint el president del partit a la presó i la secretària general a l’exili.

-¿Quin és el pla d’Esquerra?

-Passar del referèndum que avui sembla impossible al referèndum inevitable.  En aquestes eleccions, ERC representa un triple vot útil: li para els peus al tripartit ultra, evita que Cs estigui al Govern i és una opció que promourà una taula de diàleg. Hi ha gent que de bona fe es pot estar debatent entre votar el PSOE o ERC per parar els peus a l’extrema dreta. Però pot ser que el vot al PSOE signifiqui que Albert Rivera sigui ministre. 

-Hi ha confusió sobre quines línies vermelles posa ERC a una investidura de Pedro Sánchez.

-Està molt clar: ni línies vermelles ni xecs en blanc. La investidura de Sánchez dependrà de quin PSOE ens trobem. Si ens trobem el PSOE que pacta amb Ciutadans i el PP l’aplicació del 155, ERC no hi participarà. Si ens trobem un PSOE obert al diàleg i a la negociació, ERC farà tot el possible per evitar el tripartit ultra.

-Si el millor escenari possible per a ERC és un Govern de Pedro Sánchez avalat per l’independentisme, i això era el que ja hi havia, ¿per què no van aprovar els Pressupostos de l’Estat?

-És una pregunta que hauríem de fer al PSOE i al president Sánchez. Nosaltres estàvem oberts al diàleg, com sempre. Però ells s’acomplexen per una manifestació ultra a Colón, per com s’interpreta la figura del relator, i decideixen abandonar aquesta negociació.

-¿Convindria també a Catalunya passar per les urnes aviat?

-Vingui el que vingui després de la sentència del Suprem, el que necessitem són institucions fortes. Serà una situació històrica, des d’un punt de vista de la consumació de la repressió que hem vist aquests mesos. En qualsevol cas, a qui li correspon decidir és al president de la Generalitat.

-¿Què li està semblant el judici del Suprem?

-És evident que s’estan vulnerant garanties processals, i per tant els drets fonamentals dels acusats. S’està intentant construir el relat fictici de la violència, que mai ha existit. Veient tot això, veient que l’extrema dreta fa d’acusació particular i veient l’actitud de l’advocacia de l’Estat i la fiscalia, sembla que el conjunt de les acusacions portin la samarreta de Vox sota la toga.

-Al marge de les dificultats per provar que hi hagués hagut violència, al judici també ha quedat clar que hi va haver un punt d’improvisació en les decisions del Govern català. ¿L’independentisme hauria d’obrir una reflexió?

-L’independentisme constantment està reflexionant sobre com avançar, i això implica fer una anàlisi de tot el que ha passat, aprendre les lliçons i construir alternatives de futur amb base al que avui sabem. És evident que ningú comptava amb la reacció de l’Estat davant de l’1-O, amb el fet que anteposaria la seva unitat territorial als valors democràtics.

Notícies relacionades

-Però els Mossos han dit al judici que van avisar dues vegades el Govern d’aquest escenari.

-Jo no estava a les reunions, no sé quins van ser els comentaris exactes. En qualsevol cas, els Mossos també han dit que per part de la ciutadania no hi va haver cap episodi de violència. Qui va generar violència va ser la policia que va colpejar la gent a les portes de les escoles. Això és l’inconcebible, des d’un punt de vista democràtic. Un referèndum no és cap delicte, es va despenalitzar explícitament.