CONSTITUCIÓ PORTUGUESA

'Fact-check' a Torra: Portugal no reconeix l'autodeterminació i prohibeix partits regionals

La Constitució portuguesa es refereix a situacions d'«imperialisme i colonialisme»

zentauroepp46851227 torra lazo parlament190327130916

zentauroepp46851227 torra lazo parlament190327130916 / ALBERT BERTRAN

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha asseverat aquest dissabte que la Constitució portuguesa, a l’article 7, reconeix “el dret a l’autodeterminació dels pobles”, però només ho contempla en casos d’“imperialisme o colonialisme”.

Aquest article fa referència a les relacions internacionals i manté que “Portugal preconitza l’abolició de l’imperialisme, el colonialisme i d’altres formes d’agressió, dominació o explotació” i només en relació amb això resol “el dret dels pobles a l’autodeterminació i a la independència”.

Notícies relacionades

De fet, la Constitució blinda la unitat nacional a l’article 3.1: “La sobirania, una i indivisible, resideix en el poble, que l’exerceix d’acord amb les modalitats previstes”, i afegeix al 6.1 que l’Estat és “unitari”.

Fins i tot prohibeix l’existència de partits que “per la seva designació o pels seus objectius programàtics tinguin índole o àmbit regional”, a l’article 51.4 i al 10.2 fixa que “els partits polítics es presenten a l’organització i expressió de la voluntat popular, dins del respecte als principis de la independència nacional, la unitat de l’Estat i la democràcia política”.