L'arrelament del relat independentista exterior inquieta la Moncloa

L'Executiu creu que ha frenat l'ofensiva secessionista en els governs, però no en l'opinió pública

Montero mantindrà el control reforçat a la Generalitat per la "incertesa política" a Catalunya

zentauroepp46326096 sanchez y borrell181221104427

zentauroepp46326096 sanchez y borrell181221104427

3
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol

El Govern reconeix la seva preocupació per la resistència del relat independentista en l’opinió pública internacional que afirma que Espanya és un Estat repressor, malgrat l’esforç desplegat en múltiples fronts pels socialistes per contrarestar el que consideren una llegenda negra. Fonts governamentals consideren que l’Executiu ha aconseguit revertir en aquests mesos al capdavant de la Moncloa l’argumentari secessionista al si dels governs de països aliats, que fan pinya amb Pedro Sánchez i defensen que els espanyols disfruten d’una democràcia plena, però admeten que no han aconseguit frenar l’ideari separatista en altres actors poderosos com mitjans de comunicació i líders d’opinió.

És des d’aquesta anàlisi que el Govern explica els gols que els ha fet el separatisme català aquesta setmana: el comunicat de 46 senadors francesos denunciant la “repressió” contra líders independentistes i l’entrevista en què el ministre d’Exteriors, Josep Borrell, marxa indignatBorrell denunciant que l’entrevistador menteix a favor de la causa secessionista. "Bastanta paciència vaig tenir", es va defensar més tard.

Fonts governamentals remarquen que en el cas dels senadors el Govern francès "va sortir en bloc a favor de la unitat d’Espanya” i afirmen que el comunicat eren més aviat opinions individuals de polítics, molts dels quals, intueixen, ja no firmarien. L’Executiu gal, insisteixen, va sortir immediatament a donar recolzament a Sánchez. L’entrevista de Borrell, afirmen a la Moncloa, indica que el centre del problema transcendeix les relacions entre els estats.

Fermesa davant l’"inadmissible"

“Estem preocupats, molt preocupats. Ens pregunten això en viatges internacionals, com si no hi hagués democràcia a Espanya, no m’estranya que Borrell hagi esclatat”, explica un membre del Govern.

Des de la roda de premsa del Consell de Ministres la portaveu, Isabel Celaá, va defensar el titular d’Exteriors pel seu “acte de fermesa” davant d’un periodista que “no preguntava”, sinó que “interrogava”.

Fonts governamentals expliquen que Borrell va marxar quan va arribar a la conclusió que l’entrevistador “només es feia eco de les tesis contràries al Govern d’Espanya, qualsevol que fos la matèria, però especialment sobre la situació a Catalunya i el judici contra els líders independentistes”.

La Moncloa considera que existeix “manipulació i una intensa campanya de desinformació” que tenen com a receptors alguns mitjans de comunicació europeus amb “plantejaments inadmissibles”.

La secretària d’Estat de l’Espanya GlobalIrene Lozano, admet a aquest diari la preocupació per la difusió de ‘fake news’ que propaguen una repressió fictícia. “La creixent desinformació és un fet que ens inquieta com amenaça per a les democràcies més avançades. Passa a Espanya i passa a tota la UE. Fins a Brussel·les ha posat sota el seu radar aquest fenomen. El secessionisme més radical porta sis anys desinformant, insistint que Catalunya és un poble oprimit, però silenciant alhora a més d’un 52% de la seva pròpia societat que no és independentista. O explicant amb tot luxe de detalls les escenes més dramàtiques de l’1-O sense pronunciar-se sobre el 6 i el 7 de setembre, quan la coalició proruptura va aprovar les lleis de desconnexió i va suspendre l’Estatut i la Constitució, deixant sense drets a mitja Catalunya”, lamenta.

Lozano admet preocupació “fins a cert punt” i insisteix que arguments com els dels presos polítics “calen molt menys del que ells mateixos desitjarien. Posa com a exemple els llocs que ocupa Espanya a índexs independents: “democràcia plena, segons ‘The Economist’; un dels països més lliures del món, amb 94 punts sobre 100, per a Freedom House; o un dels estats de dret més avançats, segons The World Justice Proyect”.

Incertesa política

Notícies relacionades

El Govern va confirmar aquest divendres que mantindrà el control reforçat sobre els comptes de la Generalitat ‘sine die’. Fonts del ministeri d’Hisenda esgrimeixen que hi continua havent una “situació d’incertesa política” a Catalunya que desaconsella que es reverteixi una fiscalització que obliga el Govern a informar mensualment l’Executiu estatal de la destinació de cada una de les seves despeses.

“No es tracta que facin un gest, sinó que veiem que no tenen cap voluntat de revertir la situació”, indiquen fonts governamentals.