PRECAMPANYA

El PP veu Rivera "desconcertat" per l'auge de Vox

Els populars agraeixen la idea del govern en coalició, perquè els ajuda a "centrar" la seva imatge

Casado assegura que el dirigent taronja seria "un excel·lent ministre d'Exteriors"

20190327 430904 marotor 1 31 / periodico

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

Albert Rivera va anunciar al febrer que en cap cas pactaria amb Pedro Sánchez després de les eleccions generals del 28-A. Aquest dimarts, després que el secretari d’Organització del PSOE,José Luis Ábalos, mostrés la seva predilecció a arribar a un acord amb els taronges, millor que amb Podem, Rivera s’ha vist en la necessitat de descartar qualsevol entesa amb els socialistes. El problema de credibilitat que el president de Ciutadans arrossega per haver recolzat la investidura deMariano Rajoyel 2016, després d’haver insistit que mai ho faria, el va portar a fer un pas més pel que fa a la seva promesa en un míting a la Corunya: va oferir un govern de coalició aPablo Casado"per fer fora Sánchez". 

Fonts dels populars consideren que és una "estratègia" per allunyar-se al màxim del PSOE i revela el "desconcert" dels taronges per l’auge de Vox en els sondejos, un temor que els conservadors comparteixen, com han mostrat quan han demanat els ultres que no es presentin a les províncies del’Espanya interior

A Génova consideren que l’oferiment de Rivera "arriba tard", just quan s’han tancat els terminis per registrar les llistes, però veuen el costat positiu. En la direcció del partit creuen que amb la seva iniciativa el polític català li ha donat "una escomesa al centre" al PP, després d’uns mesos en què la seva imatge s’havia "dretanitzat", admeten, pel pacte amb els ultres a Andalusia i l’enduriment del discurs.  

"Diferències claríssimes"

El vicesecretari d’Organització,Javier Maroto, va recordar que aquestes últimes setmanes Casado va oferir a Ciutadans fer "llistes compartides" al Senat i candidatures úniques en territoris com el País Basc. I els taronges ho van descartar. El número dos de Rivera,José Manuel Villegas, va dir en més d’una ocasió que les "diferències claríssimes" entre la formació taronja i la popular ho feia impossible. "Crec que seria confondre els espanyols que hi pogués haver qualsevol tipus d’acord de coalició", va declarar Villegas en una roda de premsa el 18 de febrer.

Amb aquest context, Casado, en un acte a Melilla, ha deixat clar que acceptaria un "govern de coalició entre les formacions de centredreta", sense esmentar Vox, en el qual es veu com a president. "Crec que Albert Riveraseria un excel·lent ministre d’Exteriors, que portaria molt millor [que l’actual,Josep Borrell] la campanya contra les mentides de Mèxic i els senadors francesos", ha dit. "Però abans de parlar de governs, traurem el màxim d’escons", va afegir abans de tornar a demanar que es concentrin els vots en les sigles del PP.

La proposta d’adjudicar Exteriors a Rivera en aquest possible govern de coalició no ha agradat a Villegas. "No és temps d’anar de sobrats [...] ni de repartir-se càrrecs", ha afirmat a La Sexta. 

Notícies relacionades

Segons fonts de la direcció del partit, el president de Ciutadans va abordar la possibilitat d’oferir el govern de coalició a Casado en una reunió del comitè electoral, tot i que aquestes fonts no van concretar la data.

Illana, Rivera i set milions d’euros

El número dos de Casado, Adolfo Suárez Illana, ha començat a bregar amb els mitjans de comunicació. En una entrevista a Antena 3 aquest dimarts va revelar que, després del seu primer pas per la política el 2003, li van oferir set milions d’euros per fundar un partit que ataqués el PP i fos una alternativa. "Es va fer de la mà de Libertas", va continuar, amb referència al partit paneuropeu vinculat a l’extrema dreta amb el qual Ciutadans es va presentar a les eleccions al Parlament d’Estrasburg el 2009. “Jo, que vinc del trauma de la UCD, vaig dir que no em carregaria un partit que ha fet tantes coses per Espanya”, va assegurar Suárez Illana. I va rematar: "Resulta que [l’oferta] la va acceptar Rivera per fundar aquest partit".