AIXECAT EL SECRET JUDICIAL

L'Audiència Nacional demanarà l'extradició des dels EUA dels autors de l'assalt a l'ambaixada de Corea del Nord

Adrian Hong, el líder del comando, va contactar posteriorment amb l'FBI per entregar-los el material obtingut

jcarbo47334757 embajada corea madrid190314142449

jcarbo47334757 embajada corea madrid190314142449 / JOSE LUIS ROCA

4
Es llegeix en minuts
Efe

El jutge de l’Audiència Nacional José de la Mata sol·licitarà l’extradició des dels EUA dels 10 individus que van assaltar l’ambaixada de Corea del Nord el 22 de febrer, segons informa l’agència Reuters citant fonts judicials.

Segons consta en la investigació, el secret de la qual ha acordat aixecar avui el jutge, un ciutadà mexicà, resident als Estats Units, Adrián Hong Chang, va liderar el grup d’assaltants i va avisar de la seva acció l’FBI a Nova York per tal de facilitar el material audiovisual que suposadament havia obtingut.

Aquest és el relat dels fets que recull la causa oberta pel jutge de l’Audiència Nacional José de la Mata, que aquest dimarts ha acordat aixecar el secret de la investigació i apunta a la comissió de delictes de violació de domicili, detencions il·legals, lesions, falsificació documental, amenaces i robatori, comesos, per organització criminal.

Després de l’assalt, en què també han sigut identificats com a responsables el ciutadà nord-americà Sam Ryu i el sud-coreà Woo Ran Lee, Hong Chang es va desplaçar a Lisboa, on va agafar un vol que va arribar a New Jersey el 23 de febrer, i quatre dies després es va traslladar a Nova York i va contactar amb l’FBI.

El presumpte líder de l’assalt, segons explica el jutge, es va presentar a l’ambaixada a les 16.34 hores del 22 de febrer i va demanar veure l’encarregat de negocis, que ja coneixia d’una visita prèvia en la qual es va fer passar per empresari.

Matxets, ganivets i barres

Aprofitant una distracció, va deixar passar la resta del grup, que era a l’exterior i portava matxets, ganivets, barres de ferro i armes curtes simulades, "van començar a colpejar violentament els seus ocupants, fins que van aconseguir reduir-los i col·locar-los grillons i brides per immobilitzar-los".

Una de les persones retingudes va poder saltar des del primer pis i escapar per una de les sortides, on va ser vista per un ciutadà que va sol·licitar assistència sanitària i policial.

A l’arribar la Policia i després d’establir un perímetre de seguretat, els agents van trucar a la porta i els va obrir el mateix Hong Chang, que s’havia col·locat un pin amb la cara del president de la República Popular de Corea Kim Jong-un.

Després de presentar-se com un alt representant, els va indicar que no hi havia cap problema i que, si hi havia algú ferit, havien de comunicar-ho oficialment al consolat.

Després de 60 minuts a la sala de reunions, tres dels assaltants es van emportar l’encarregat de negocis al soterrani i allà el van instar a abandonar Corea del Nord, "identificant-se com amembres d’una associació o moviment de drets humans per a l’alliberament de Corea del Nord".

Quan aquest els va assegurar que no trairia el seu país i no desertaria, va ser de nou lligat de mans i li van tornar a cobrir el cap amb una bossa negra.

Mentre retenien les persones que eren a l’ambaixada, els assaltants es van apoderar d’un parell de "pen drives", dos ordinadors, dos discos durs (un dels quals d’emmagatzemament d’imatges de seguretat) i un telèfon mòbil.

També van agafar tres vehicles propietat de l’ambaixada, i el grup assaltant va emprendre la fugida a les 21.40 hores, després de deixar"les persones que havien detingut immobilitzades amb brides i grillons".

Posteriorment, Hong Chang i un altre dels assaltants van sortir de l’ambaixada per la part posterior i van agafar un altre vehicle.

Després de l’assalt, Hong Chang va aconseguir arribar als Estats Units l’endemà i es va posar en contacte amb l’FBI dels Estats Units.

En aquesta trobada, va manifestar que, sota la seva pròpia voluntat, va dur a terme l’assalt junt amb altres persones, "donant detalls superficials de com es va dur a terme l’assalt i l’assegurament de l’edifici" i que després es van dividir en quatre grups i es van dirigir cap a Portugal, per la qual cosa serien tots ja fora d’Espanya.

També va indicar que el grup assaltant portava ganivets i pistoles d’‘airsoft’.

Pel que sembla, abans de l’assalt, indica la interlocutòria, Hong Chang hauria contactat amb algú no identificat de l’ambaixada que seria susceptible de "desertar".

Notícies relacionades

De la Mata detalla també tots els preparatius de l’assalt, com quan Hong Chang va comprar en una botiga de Madrid material tàctic i de combat consistent en 5 fundes de pistola d’extracció ràpida, 4 ganivets de combat, 6 pistoles simulades HK, 1 dessuador, 4 ulleres de tir, 5 llanternes tàctiques o 5 grillons de tipus diferents.

Els dies previs, quatre membres més del grup, entre els quals Ram Lee i Sam Ryu, van comprar també material divers en una ferreteria que incloïa una cisalla, diversos desencofradors, 33 rotllos de cinta de doble cara, cinta americana, tenalles i una escala telescòpica, entre altres estris.