El fill del polític tanca l'acte

El Congrés i el Senat reten homenatge al malaguanyat Pérez-Llorca, pare de la Constitució

La seva vídua ha rebut un facsímil de la Carta Magna i la Medalla de les Corts

perez-llorca

perez-llorca

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

Les Corts Generals han retut homenatge aquest dimarts a la figura del recentment mort José Pedro Pérez-Llorca, figura clau en la Transició que va ser ponent de la Constitució espanyola del 1978 i ministre dels governs d’Adolfo Suárez i Leopoldo Calvo Sotelo.

L’acte ha reunit al Saló de Passos Perduts del Congrés parlamentaris de les quatre últimes dècades, dos ministres de l’actual Govern –els titulars d’Economia, Nadia Calviño, i de Cultura, José Guirao–, i familiars del polític gadità. La seva viuda, Carmen, ha rebut un facsímil de la Constitució i la Medalla de les Corts Generals, màxim reconeixement honorífic que concedeixen el Congrés dels Diputats i el Senat. 

En el seu discurs, la presidenta del Congrés ha presentat Pérez-Llorca com "un il·lustre gadità, un gran jurista, un excel·lent diplomàtic, un home de cultura i un patriota constitucional". “Espanya sempre tindrà un deute de gratitud amb Pérez-Llorca, però no només com a ponent constitucional, sinó per la seva tasca en defensa de la llibertat i dels drets de tothom”, ha afirmat.

"Riquesa d’una història comuna"

Segons Ana Pastor, "la democràcia va retornar als espanyols l’orgull d’una nació amb una història, una cultura i una tradició com poques al món" i gràcies a la tasca de Pérez-Llorca "els espanyols hem entès millor l’envergadura i la riquesa d’una història comuna, que és la història que representa la Constitució, un vincle de consens que va ser capaç de resoldre els anhels de pau i llibertat".

Per la seva banda, el president del Senat, Pío García-Escudero, ha recordat les últimes intervencions públiques de Pérez-Llorca remarcant que el preocupaven "els desafiaments contra el pacte constitucional" i el qüestionament de l’Estat de Dret.

En l’acte han intervingut també els dos ponents vius de la Constitució de 1978, Miguel Herrero i Rodríguez de Miñón i Miquel Roca. "El trobaré a faltar moltíssim, però ocuparà un lloc d’honor en la nostra història col·lectiva", ha comentat el que va ser diputat de l’antiga Convergència.

A més, en l’homenatge han parlat el jurista Nicolás Pérez-Serrano, company lletrat de Pérez-Llorca, i Soledad Becerril, que també va ser diputada constituent i ministra amb UCD, abans de ser alcaldessa de Sevilla i Defensora del Poble. L’acte l’ha tancat Pedro Pérez-Llorca, fill del ponent constitucional.

Biografia

José Pedro Pérez-Llorca va néixer a Cadis el 30 de novembre de 1940. Llicenciat en Dret per la Universitat Complutense de Madrid, va ampliar estudis a les universitats alemanyes de Friburg i de Munic, i al City of London College. Diplomàtic per oposició des del 1964, i lletrat de les Corts Generals des del 1968, va ser també professor de Dret constitucional a l’Escola Diplomàtica i de Sistemes Polítics Comparats a la Facultat de Ciències Polítiques de la Universitat Complutense.

Notícies relacionades

La seva carrera política va començar com a membre fundador el 1976 del Partit Popular –no l’actual, que precedeix de l’Aliança Popular (AP) de Manuel Fraga–. El seu partit es va integrar el 1977 en la Unió de Centre Democràtic liderat per Adolfo Suárez i, a partir d’allà, va ser un dels set membres de la Ponència encarregada d’elaborar l’avantprojecte de la Constitució del 1978 i ministre d’Administració Territorial i d’Afers Exteriors.

Retirat de la política, va tenir un bufet d’advocats amb el seu fill Pedro Pérez-Llorca i, des de l’octubre del 2012, va presidir el Patronat del Museu del Prado fins a la seva mort, el 6 de març passat, als 78 anys.