Propostes per a zones rurals

Rivera assistirà a la manifestació de l'Espanya buida a Madrid

El líder de Ciutadans vol impulsar un pacte per convertir la despoblació en "assumpte d'Estat"

GRAF9436. ZARAGOZA, 24/03/2019.- El presidente de Ciudadanos, Albert Rivera, en un encuentro en Zaragoza ha afirmado hoy que su formación será el partido de los pactos de Estado en cuestiones tan importantes como la despoblación o la educación, y ha asegurado que quiere ser el presidente que impulse estos grandes acuerdos de país frente al bipartidismo caduco. EFE/Jaime C. Serrano

GRAF9436. ZARAGOZA, 24/03/2019.- El presidente de Ciudadanos, Albert Rivera, en un encuentro en Zaragoza ha afirmado hoy que su formación será el partido de los pactos de Estado en cuestiones tan importantes como la despoblación o la educación, y ha asegurado que quiere ser el presidente que impulse estos grandes acuerdos de país frente al bipartidismo caduco. EFE/Jaime C. Serrano / Jaime C. Serrano (EFE)

4
Es llegeix en minuts
El Peródico / Agencias

El líder de Ciutadans, Albert Rivera, ha avançat que el pròxim diumenge estarà present en la manifestació de l’Espanya buida convocada a Madrid, continuant així amb la seva aposta en matèria de polítiques contra la despoblació, com les propostes ja anunciades de rebaixar l’IRPF en zones rurals, aplicar una tarifa plana a dones rurals autònomes de 30 euros o eliminar l’impost de successions en el cas de terrenys agrícoles.

Així ho ha anunciat aquest dilluns durant un col·loqui mantingut amb la candidata del seu partit al Congrés dels Diputats, María Ángeles Rosado, a la seva localitat de residència, Sayatón (Guadalajara), de tot just mig centenar d’habitants.

Rivera s’ha compromès amb Rosado a fer de la despoblació un "assumpte d’Estat" i impulsar un pacte a tots els nivells de l’administració per combatre això.

Rosat lamenta la "falta d’oportunitats"

La candidata de Cs per la província de Guadalajara, per la seva banda, ha fet una retrospectiva a l’inici del col·loqui en què ha explicat la raó que el va portar a dedicar-se al sector primari i a la vocació política. Després de casar-se, es va dedicar a l’agricultura primer per passió, i després per la "falta d’oportunitats laborals" en un poble com Sayatón.

"Quan ets autònoma pots organitzar-te, per això ens hi dediquem tots dos de manera professional. Tenim 370 hectàrees, només 20 són nostres i la resta, arrendades a petits propietaris", ha detallat. Amb tot, ha donat les gràcies a Rivera per "sortir a buscar en la societat civil" candidats el talent de les quals s’afegirà al partit "sense demanar el carnet" de Ciutadans.

Sistema educatiu

Entre altres problemes, Rosado ha parlat amb Rivera del sistema educatiu. Així, ha dit, els seus fills van a la localitat de Pastrana, una cosa que és "assumible", però sí que ha posat l’accent en l’absència de servei de Pediatria.

Tot i que els metges de família que atenen la zona són "molt professionals", ha alertat que aquest sector no està acostumat a atendre nens petits, per la qual cosa si algun nen té un problema greu, és gairebé obligatori anar a l’hospital de Guadalajara.

El transport és un altre problema, ja que aquesta zona "està totalment aïllada" i compta amb molts problemes per poder accedir a serveis.

Les noves tecnologies són una oportunitat que, segons Rosado, caldria aprofitar-se com a ganxo perquè les empreses puguin instal·lar-se.

Si algú té bestiar, ha lamentat, "no pot muntar una formatgeria perquè no pot posar el seu producte al mercat. Una farmàcia i un bar són "els únics serveis" que té Sayatón, tal com ha apuntat.

"Assumpte d’Estat"

Rivera ha replicat posant de relleu el paper de Rosado, i ha assegurat que és "un orgull" comptar amb gent com ella.

"El teu carnet no és el de Ciutadans, és el de ciutadana. Quan vaig saber que acceptaves la candidatura em va fer il·lusió, per això he volgut venir a conèixer-te", li ha dit micròfon obert.

En aquest punt, ha preguntat directament a Rosado sobre les problemàtiques que es pateixen al’Espanya despoblada. Rivera ha volgut recordar que ha de ser "un assumpte d’Estat", no només de partit o d’ideologia.

"Crec que s’ha parlat molt temps de despoblació mentre s’ha continuat despoblant el país. Crec que cal prendre-s’ho seriosament", ha dit, apel·lant a un pacte d’Estat que inclogui Govern, autonomies i ajuntaments, però també de la mà de la Unió Europea.

Pla contra la despoblació

Aquest pla, que es presentarà en uns dies, vindrà amb almenys tres eixos. El primer, una rebaixa fiscal de l’IRPF del 60%, una cosa "fonamental", perquè qui aposti pel seu poble no tingui càrregues; el segon eix aniria a parar a una tarifa plana per a autònoms de 30 euros per a totes les dones que treballen al camp; i finalment la supressió de l’impost de successions per a terrenys agraris.

Però un quart pilar, ha dit, passa per apuntalar la tecnologia als pobles, una cosa que serà "fonamental" dins d’aquest pla nacional que prepara Ciutadans. "Em consta que molta gent es quedaria al seu poble si pogués, i hem de posar una catifa vermella a la gent que es vol quedar a la seva terra", ha emfatitzat Rivera.

És el 53% del territori nacional el que és "buit", per la qual cosa en aquesta campanya "cal aprofitar per conscienciar tota la societat espanyola que aquest és un assumpte d’Estat". Per Rivera, "Espanya ha de ser un país de ciutadans lliures i iguals i per a això queda molt camí".

Notícies relacionades

Segons la seva opinió, la gent que es queda a les zones rurals són "herois i heroïnes", com és el cas de Rosado. Per això, aquest país ha de ser una terra "que acabi amb els obstacles" per a aquests ciutadans. Ha dit, a més, que està disposat a debatre amb altres líders polítics, però sempre "sense mirar cap a un altre costat".

Les mesures que promou Ciutadans, tal com ha ressaltat, ja s’estan posant en marxa a Andalusia gràcies a l’acció de la seva formació. Ara, la intenció és "estendre a tot Espanya" aquest tipus d’iniciatives.