28-A

Dante Fachin, candidat del Front Republicà a les eleccions generals

La formació ha reunit més de 15.000 avals per presentar-se als comicis del 28 d'abril

zentauroepp47488296 el cap de llista del front republic  per barcelona  albano d190324135336

zentauroepp47488296 el cap de llista del front republic per barcelona albano d190324135336 / Pere Francesch

2
Es llegeix en minuts
Agencias

La candidatura Front Republicà ha informat aquest diumenge que ha reunit més de 15.000 avals per presentar-se a les eleccions generals del 28 d’abril i que el cap de llista de la candidatura serà l’exsecretari general de Podem a Catalunya Albano Dante Fachin.

En la presentació de les llistes a la nau Bostik de Barcelona, aquesta candidatura conformada per Poble Lliure –partit que forma part de la CUP–, Som Alternativa –formació capitanejada per Fachin– i Pirates de Catalunya –partit que es va presentar amb la CUP en les últimes autonòmiques–, ha celebrat així haver superat els 7.000 avals necessaris per llei i afirma que espera arribar fins als 20.000.

Entre els candidats del Front Republicà es comptenRoger Español–que va perdre un ull per l’impacte d’una bala de goma durant les càrregues policials de l’1 d’octubre del 2017–, el regidor a Badalona José Téllez, l’exregidor a Santa Coloma de Gramanet Oriol Corral, l’exdiputada en el Parlament amb els comuns Àngels Martínez Castells o l’exdiputada en el Congrés amb En Comú Podem Marta Sibina.

No obstant, la candidatura ha evitat incorporar en les seves llistes “candidats, càrrecs electes i càrrecs orgànics” de Poble Lliure, una petició que havia fet la CUP, que avisava que, si no es complia, podien donar-se “passos irreversibles” en la relació entre aquests espais.

En el seu parlament, Fachin ha afirmat que el Front Republicà serà “la papereta que asseguri als votants que els seus vots seran una muralla en defensa del dret a l’autodeterminació”.

“A alguns els tremolen les cames”, ha asseverat Fachin en al·lusió velada a altres candidatures independentistes, per afegir que “contra la gent de Catalunya no es pot governar, això ha de quedar clar”.

Ha negat que l’estratègia de la candidatura sigui el “bloqueig”, ja que “el que està bloquejat des de fa temps és un Estat que ha triat la violència i la repressió contra milions de catalans”.

Preguntat sobre la possibilitat que Vox acabi formant part del Govern en cas que Front Republicà es negui a facilitar la investidura al PSOE si no reconeix el dret a l’autodeterminació, Fachin ha dit que no es pot demanar que la seva candidatura “renunciï” al que és “per salvar el desastre que han creat ells imposant-se amb la violència a Catalunya”.

“El PSOE és el del 155. Sembla que ara ens n’oblidem”, ha assenyalat el candidat de Front Republicà, que ha criticat amb duresa els plantejaments i les polítiques dels socialistes.

Notícies relacionades

Així, encara que ha admès que “seria una irresponsabilitat dir que PSOE i Vox són el mateix”, ha dit que “el benestar i els drets socials i l’autodeterminació són imprescindibles” perquè la candidatura que lidera faciliti la formació d’un Executiu a l’Estat.

En la circumscripció de Barcelona la candidatura la lideraran el mateix Fachin, Mabel Rodríguez, Guillem Fuster, Mireia Caldés i Roger Español; per Girona es presentaran Maria Besora, Isabel Mateos, Albert Sunyer i Judith Costa; per Lleida, Joel Jové, Judith Ribera, Mireia Palau i Josep Maria Giribet; i per Tarragona, Ferran Reyes, Vicent Pruñonera, Encarna Canet i Júlia Santapau.