Casado esgota fins a l'últim dia per anunciar el seu número dos

El líder del PP haurà de dir avui amb qui farà tàndem per frenar Vox i Cs

Creu que els ultres no voldrien entrar en el seu Govern, com a Andalusia

zentauroepp47488733 graf9280  vigo  pontevedra   24 03 2019   el presidente del 190324134214

zentauroepp47488733 graf9280 vigo pontevedra 24 03 2019 el presidente del 190324134214 / Salvador Sas

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

Pedro Sánchez i Carmen Calvo. Pablo Iglesias i IreneMontero. Albert Rivera i Marcosde Quinto. Santiago Abascal i JavierOrtega Smith. Els electors saben des de fa dies qui acompanya als números u de tots els partits menys d’un, el PP. PabloCasadoencara no ha comunicat públicament amb qui farà tàndem en leseleccions generals del 28-A. No pot demorar-ho gaire més. El límit per registrar les llistes que presenten al Congrés i el Senat acaba aquest dilluns a mitjanit.

Casado arriba amb problemes a aquest moment transcendental després d’uns dies en què s’ha conegut el malestar per l’elaboració dels nous equips que se sotmetran a les urnes. Aquesta traumàtica selecció, que ha deixat pelcamí molts ‘sorayistes’sorayistes, ha arraconat alguns veterans en el Senat i ha deixat (molts) altres amb l’esperança d’acabar en la llista per a leseuropees de maig, és una mostra del difícil moment que viu el PP. Un partit que mai ha baixat dels 100 escons al Congrés (el 1989, l’any de la seva refundació, en va obtenir107) ha de veure aquestes setmanes com algunes enquestes li donentot just 77 diputats.

La digestió d’aquestsestudis demoscòpicsha portat Casado apràcticament pregar a Vox, que no té representació parlamentària ni un programa electoral elaborat ni el poder territorial amb què compta el PP, que no es presenti a les províncies de l’interior, on el sistema de repartiment d’escons fa difícil que les terceres i quartes forces aconsegueixin representació. El polític popular avisa que la divisió del vot entre els ultres, Ciutadans i el seu propi partit pot afavorir el PSOE. Ho va dir aquest diumenge a Vigo i dissabte a Mèrida. Ho avisa en totes les entrevistes, també en la que ha donat aquesta nit de diumenge a la Sexta. Ho diu sempre que té ocasió. Una mostrad’intranquil·litat, com la que també va mostrar durant diversos dies (ara ja s’ha acabat el termini legal per poder dur-lo a terme), quan demanava a AlbertRiveraque acceptés una aliança electoral per anar junts alSenat. Els taronges van descartar la idea des del primer minut, però malgrat tot va insistir en nombroses ocasions.

Abascal, amagat

Després delpacte de desembrea Andalusia entre el PP, Ciutadans i Vox, Casado va seguir amb la seva estratègia d’acostament als ultres i al líder del partit, el seu “amic” Santiago Abascal, exdirigent dels populars bascos. No obstant, al comprovar que aquesta tàctica –traduïda en la petició de centralitzar l’educació, sembrar dubtes sobre els ajuts als immigrants i la llei de violència de gènere, i un discurs molt dur contra l’independentisme català– no ha fet efecte i la sagnia de vots no s’atura, Casado va començar a virar l’11 de març i per primera vegada es va atrevir aparlar de la falta de propostes d’Abascal.

“Fa un mes que no veig el líder de Vox als mitjans de comunicació. No hi apareix. I quan hi ha aparegut i li pregunten quatre coses i no sap contestar-les, diu que és que té Espanya alcori no al cap”, es va queixar en una entrevista a 13TV, la cadena dels bisbes.

Notícies relacionades

També va aprofundir en aquesta idea en el míting de Vigo, quan va assenyalar que“no n’hi ha prou amb donar-se cops de pit amb el patriotisme”. “Patriotisme és no dispersar esforços quan Espanya se la juga. Ho va dir PabloIglesiasahir, quan es va referir que el 28 d’abril s’obre un projecte constituent. ¡Volen trencar laigualtatentre espanyols!”, va assegurar entre aplaudiments.

Possible recolzament a la investidura

Malgrat aquesta estratègia per marcar distàncies i recalcar “les diferències” entre els dos partits, com li agrada dir a Casado, el líder del PP admet que és probable que necessiti els vots de Vox per a la investidura si vol formar una aliança de dretes per arribar a la Moncloa. A la Sexta, el dirigent conservador no va arribar a descartar que els ultres entrin en un hipotètic Executiu encapçalat per ell mateix, però sí que va dir que creu que el mateix partit d’Abascal no voldria entrar-hi. Segons Casado, Vox no va voler assumir cap cartera a la Junta d’Andalusia i sospita que “no entraria en cap altre Govern”. “Segueixen una dinàmica com la que tenia Podem quan va emergir. El que venen a dir és que faran acords de governabilitat davant comunistes de Podem o l’esquerra, però després no participaran en les polítiques de Govern”, va declarar.