El PSOE fuig de la polarització que PP i Cs busquen amb Torra

Sánchez obvia la polèmica dels llaços i demana una «àmplia majoria» el 28-A per no necessitar socis

«Ja arribarem nosaltres i ho arreglarem», assegura Casado del xoc amb els independentistes

zentauroepp47473241 graf8705  alicante  23 03 2019   el presidente del gobierno 190323130455

zentauroepp47473241 graf8705 alicante 23 03 2019 el presidente del gobierno 190323130455 / MORELL

3
Es llegeix en minuts
P. Santos

La primavera va arribar aquesta setmana amb l’actualitat alterada pelsllaços grocs. L’independentisme català, amb el pols del president, Quim Torra, a la Junta Electoral Central pels símbols en record als polítics empresonats, va ser un dels eixos principals del PP i Ciutadans als mítings d’ahir. El PSOE, no obstant, amb Pedro Sánchez com a cap de cartell en un acte a Alacant, va obviar aquest assumpte, en la seva estratègia de fer oblidar les seves aliances amb els independentistes. Davant de l’intent dels populars i els liberals de polaritzar la campanya del 28-A, els progressistes atien el temor de la reedició de l’aliança d’Andalusia, on la suma dels vots del PP, Ciutadans i Vox van tombar la socialista Susana Díaz.

Sánchez va demanar als seus que es mobilitzin, que no es refiïn de les enquestes que els col·loquen al primer lloc i que treballin per “una àmplia majoria parlamentària” que li permeti governar sol, sense socis. “El que necessitem és estabilitat política. Demano un Govern que parli amb tothom, però que depengui única i exclusivament de les seves pròpies forces”, va reclamar en un míting a la Universitat d’Alacant. Sánchez va recordar el que va passar a Andalusia. “Ara guanyar no és només ser primer. Cal guanyar i governar”, va afegir. “Cada vot que es quedi a casa serà per la involució i el retrocés”, va remarcar. Segons fonts del PSOE, necessiten almenys un 70% de participació per obtenir un resultat destacat a les urnes. 

“El més radical” de tots

El cap de l’Executiu central en funcions va lamentar les dificultats que s’ha trobat en els escassos vuit mesos que ha governat al tenir només 84 diputats i veure’s obligat a pactar qualsevol iniciativa amb Podem, PNB i els grups independentistes, que no va esmentar. Ara, de fet, tot apunta que al sector sobiranista Sánchez hi tindria una opció menys per sumar: la del PDECat pres per Carles Puigdemont.

Casado ja li recorda sovint aquestes relacions recents. I aquest dissabte no va ser una excepció. Segons el president del PP, “el responsable” del xoc institucional entre la Generalitat i l’Estat és Sánchez. El considera “el més radical” de tots els dirigents que ha tingut Espanya. “Això de Torra ja arribarem nosaltres i ho arreglarem”,va arribar a dir a la cloenda d’un acte del seu partit a l’aqüeducte dels Milagros de Mèrida. En aquest context Casado es va referir al soci predilecte de l’Executiu socialista, Podem, i es va burlar de la tornada de Pablo Iglesias, que, segons la seva opinió, “és igual que Sánchez”. “No feia falta que tornés”, va apuntar.  

Notícies relacionades

 Si el líder socialista va tornar a plantejar el dilema del futur, representat pel PSOE, i el passat, que veu en l’aliança PP-Cs-Vox, Casado va incidir en el seu propi: el 28 d’abril es tria entre Sánchez, Iglesias, Torra i [Arnaldo] Otegi “al mateix ‘pack’” o el PP, “amb acords amb forces constitucionals”. El president dels populars va assegurar a començaments de gener, quan estava conjuminant l’acord amb els ultres per a la Junta d’Andalusia, que Vox era “constitucionalista”.

Sense moure “ni un dit”

Inés Arrimadas, cap de cartell per a les generals per la llista de Barcelona, també va voler centrar el seu discurs en l’independentisme català. La líder dels taronges a Catalunya va assegurar que la retirada dels llaços de la Generalitat “és una victòria” del seu partit i va censurar Sánchez per no haver “mogut ni un dit” perquè es traguessin aquests símbols. Ciutadans va ser qui va denunciar davant de la Junta Electoral Central la presència dels llaços als edificis públics catalans, va recordar. I ho van fer, va assegurar, perquè Sánchez continuava “mirant cap a un altre costat”, perquè no volia “molestar els seus socis”.