Àmplia renovació

Casado canvia el 77,5% dels números u del PP a les llistes del Senat

Es mantindrà Pio García-Escudero i tornaran els diputats Fernando Martínez-Maillo i Rafa Hernando

Cosidó es mantindrà com a senador, ja que ho és per designació de les Corts de Castella i Lleó

zentauroepp46230872 casado181212101101

zentauroepp46230872 casado181212101101 / JOSE LUIS ROCA

3
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

Un 77,5% dels números u elegits per Pablo Casado per encapçalar les llistes al Senat en les pròximes generals seran nous, una amplíssima renovació que serveix per fer un forat a la Cambra Alta a tres diputats vinculats a Mariano Rajoy, Rafa Hernando, Fernando Martínez-Maillo i Carlos Floriano, i que no assoleix, no obstant, l’actual president de la institució, Pío García-Escudero, que tornarà a ser número u per Madrid.

El càlcul correspon als49 caps de cartell decidits de moment per Casado i dels quals només repeteixen 11. Encara no estan decidits els números u de Múrcia, Menorca, ni especialment, de les Canàries, on són set les circumscripcions que celebren eleccions al Senat.

En el primer cas, el 2016 la llista va estar encapçalada per l’exalcalde de San Pedro del Pinatar, Pedro José Pérez, a qui va acompanyar Pilar Barreiro com a número dos; la senadora va ser apartada pel PP al Grup Mixt per un suposat cas de corrupció que va ser arxivat, per la qual cosa va tornar al Grup Popular. Es desconeix si Casado els mantindrà o decidirà canviar aquí també.

La direcció nacional tampoc ha decidit encara qui encapçalarà les llistes a les Canàries, on el president regional del partit, Asier Antona, minimitzava ahir les diferències amb Madrid. Són moviments interns, va dir, que es produeixen "cada any i en tots els partits" i que estan incrementats ara per l’"escenari" de fragmentació política.

En la llista de números u facilitada pel PP tampoc hi figura Navarra perquè el PP concorre en la candidatura 'Navarra suma' juntament amb UPN i Cs i el lloc li correspon al partit taronja.

Molt poques repeticions

A l’espera de conèixer aquests noms que falten, hi ha molt poques repeticions respecte a les últimes llistes de Mariano Rajoy, del juny del 2016. A part de García-Escudero, actual president del Senat, Casado també ha mantingut per LugoJosé Manuel Barreiro, portaveu del Grup al Senat amb Mariano Rajoy i que va ser substituït per Ignacio Cosidó amb l’arribada de Casado.

Cosidó es mantindrà com a senador, ja que ho és per designació de les Corts de Castella i Lleó, tot i que per continuar haurà de ser elegit de nou pel parlament de la comunitat després de les eleccions autonòmiques del maig. És la mateixa situació en la qual es troben altres ex alts càrrecs del PP com Luisa Fernanda Rudi (Aragó), Alberto Fabra (Comunitat Valenciana), Juan José Lucas (Castella i Lleó) i Pedro Sanz (La Rioja): els seus escons queden pendents de ser renovats després de les eleccions del 26-M.

Llistes del partit

A més de García-Escudero i Barreiro, repeteixen Iñaki Oyarzábal (Àlaba), Miguel Ángel Cortés (Valladolid), Ángeles Muñoz (Màlaga), Paloma Inés Sanz (Segòvia), Salomé Pradas (Castelló), José Luis Sanz (Sevilla), Juan José Imbroda (Melilla), Santiago Marí (Eivissa-Fomermentera) i José Ignacio Landaluce (Cadis). Passen de ser número dos el 2016 a número u aquest any Fátima Mohamed (Ceuta) i Miguel Fidalgo (Pontevedra).

Casado ha aprofitat aquestes llistes per situar al Senat dirigents populars vinculats a la direcció anterior com Fernando Martínez-Maillo (serà candidat per Zamora), Carlos Floriano (Càceres) i Rafael Hernando (Almeria), tots ells fins ara diputats al Congrés. També passen de la Cambra Baixa a l’Alta Carmen Quintanilla per Ciudad Real i Miguel Lorenzo per la Corunya. Finalment, Casado no ha donat un lloc de sortida al Senat a la diputada Pilar Rojo.

El líder dels populars ha optat també per portar a la Cambra Alta candidats a l’alcaldia de capitals de província, com el de Guadalajara (Antonio Román), el de Burgos (Javier Lacalle), així com la candidata a Osca, Ana Isabel Alós. Figura també com a número u per Jaén l’actual alcalde, Francisco Javier Márquez.

En la legislatura que s’acaba, el Grup Popular ha tingut a les seves files 21 alcaldes, però cap de capital sinó de localitats menors. En aquesta ocasió, figuren com caps de cartell alcaldes d’aquest perfil com els actuals senadors Landaluce (Algesires) i Muñoz (Marbella).

Les novetats suposen que altres senadors han perdut el lloc que van tenir el 2016 i entre ells hi ha veterans del PP com Luis Aznar (Lleó), Ovidio Sánchez (Astúries), Dionisio García Carnero (Zamora), Sebastián González (Àvila), Gabino Puche (Jaén) i Pedro Agramunt (València), alguns dels quals poden ocupar lloc més baixos.

Importància de ser el número u

Notícies relacionades

Ser el número u adquireix rellevància en aquesta ocasió. El sistema electoral fa que només dos partits es reparteixin els quatre escons en disputa: el més votat se n’emporta tres i el segon, es queda amb el restant.

En les últimes legislatures, aquest 3+1 se l’han repartit el PP i el PSOE, a favor del primer en la immensa majoria de les províncies. S’ha de veure si en les pròximes generals serà el PSOE el guanyador, que faria que només el número u tingui assegurat l’escó.