El PP es regira per la purga de Casado i la por d'una patacada

La direcció retarda les llistes del Senat després de la tensió per les del Congrés

Catalunya, Balears i l'Aragó, entre les autonomies més afectades

pablo-casado-en-ferrol

pablo-casado-en-ferrol

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

Un veterà del PP recorda que quan Soraya Sáenz de Santamaría va perdre les primàries tots li van retreure que no hagués defensat el partit quan era vicepresidenta del Govern. I una crítica similar, es tem aquest polític, podrà rebre Pablo Casado si no aconsegueix governar la Moncloa. El nou líder està desatenent moltes de les indicacions que li han plantejat les organitzacions provincials per fer les llistes de les eleccions del 28 d’abril i tampoc està mimant dirigents amb una responsabilitat i un paper rellevants en els últims anys. Casado i el seu nucli dur estan prenent poca nota de les suggerències externes, s’han queixat a aquest diari populars de diverses autonomies. I les conseqüències ara per ara són tres: el retard en la presentació dels equips complets al Congrés i al Senat, rectificacions amb discreció i cops de porta. La “renovació tranquil·la” que augurava el nou líder no està sent tal.

El PP només ha anunciat els números u de cada província per a la Cambra baixa, però falten els que els acompanyaran i, també, qui farà tàndem amb el mateix Casado en la llista de Madrid. Tampoc es coneix l’equip de la cambra alta, malgrat que la intenció era anunciar-lo aquest dimecres. Les pressions per col·locar-se en una bona posició són imperatives, ja que algunes enquestes, com la d’EL PERIÓDICO, preveuen una caiguda dels134 escons actuals a 75. “Hi ha lloc per a tothom”, va dir Casado dilluns admetent els cops de colze. El líder del PP se sent “legitimat” per col·locar els seus després de les primàries i nega la “purga”. Això els del PSOE i els de Ciutadans, al·lega.

La depuració de candidats, no obstant, ha sigut àmplia: han quedat 9 caps de llistes de les 52 de Mariano Rajoy. El màxim dirigent dels conservadors, amb el seu secretari general, Teodoro García Egea; el vicesecretari d’Organització, Javier Maroto, i el cap del seu gabinet, Javier Fernández-Lasquetty, estan afavorint els que van recolzar Casado en les primàries o fitxatges mediàtics (com Juan José Cortés, per Huelva, i Cayetana Álvarez de Toledo, per Barcelona), mentre desplacen persones de llarga trajectòria i puntals als territoris.

Millo i Sánchez-Camacho, sense lloc  

Les tensions internes s’estan donant, almenys, a Catalunya, Aragó, Balears, Castella i Lleó i Andalusia. En la comunitat catalana, s’ha quedat en l’estacada Dolors Montserrat, que donava per fet que anava de cap de llista per Barcelona després d’exercir de portaveu al Congrés. El seu nom ha entrat a les quinieles per a les europees del maig, les llistes de les quals es coneixeran d’aquí a unes setmanes, i en què s’acumulen peticions dels descartats. Segueixen sense lloc en aquest nou PP Enric Millo, José Luis Ayllón, AliciaSánchez-Camacho i Alberto Fernández Díaz.

“Génova no està guardant ni les formes. Van anunciar el nom d’Álvarez de Toledo, que ha lloat Manuel Valls, quan ni tan sols s’havia reunit el comitè electoral provincial”, denuncia un dirigent català. Això sí, en aquest cas, asseguren diverses fonts, el fitxatge s’ha fet amb el recolzament del líder del PPC, Alejandro Fernández.

A l’Aragó, hi ha hagut canvis a les tres províncies. A Saragossa, la direcció nacional ha imposat per al Senat José Manuel Aranda, desplaçant l’històric Octavio López al segon lloc. L’afectat ha dimitit. També a Osca i Terol s’han seguit les exigències per al Congrés amb Mario Garcés i Alberto Herrero, suports de Casado a les primàries.

Notícies relacionades

les Balears, s’ha rectificat, amb discreció, l’anunci de Génova. Finalment, no serà Maria Salom la que lideri la llista del PP a la Cambra baixa, sinó Marga Prohens. Salom encapçalarà la del Senat. L’amenaça de revolta a les agrupacions ha aconseguit el canvi.

Castella i Lleó i a Andalusia, s’ha tret plaça a persones clau en l’anterior etapa. A Lleó, el senador Luis Aznar ha caigut del número u i li han ofert anar de tres. A Zamora, Fernando Martínez Maillo ha sigut convidat a passar del Congrés al Senat. A la regió del sud, només repeteix Carlos Rojas, per Granada. Han saltat els exministres Fátima Báñez (Huelva) i Juan Ignacio Zoido (Sevilla).