Cops de colze en el PP per anar a Europa

Exministres i dirigents de pes esperen entrar en les llistes d'Estrasburg després d'haver caigut de les del Congrés i Senat

Millo, Sánchez Camacho i Fernández Díaz confien a formar part de l'equip internacional

zentauroepp47433506 pla mitj  del president del pp  pablo casado  parlant en l a190321173943

zentauroepp47433506 pla mitj del president del pp pablo casado parlant en l a190321173943

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

"¡Quin sobtat interès per la Unió Europea!", es congratula amb to burleta un dirigent del PP. El polític, que ha sigut eurodiputat aquesta passada legislatura, repassa la llista de companys que han entrat de cop i volta o per descart en les quineles de les llistes per al Parlament d’Estrasburg i avisa: "El 2014 vam aconseguir16 escons, però ara les enquestes no ens en donen més de 13". Moltes peticions i menys buits que mai. La crua realitat per a un partit que veu com minvarà no només a la Cambra europea, també al Congrés i al Senat. 

Pablo Casado està rematant (amb dificultats) les llistes per a aquestes tres institucions. Les de les Cambra alta i baixa per a les eleccions del 28 d’abril les ha de presentar abans de dilluns a mitjanit. Aquest dijous s’ha sabut el cap de llista per al Senat, on repeteix Pío García-Escudero. 

Casado no ha comunicat encara qui encapçalarà la llista de les europees, que pot registrar fins al 22 d’abril, perquè la crida a les urnes és el 26 de maig. Fa cinc anys va ser l’actual comissari d’Energia i Acció pel Canvi Climàtic, Miguel Arias Cañete. De número dos es va presentar Esteban González Pons, que vol repetir i que fonts de la direcció conservadora donen per segur que continua dalt de la llista, però no concreten si anirà de número u. Per a aquest lloc, segons alguns dirigents, s’havia pensat en l’exdiputada basca María San Gil, un nom que també va sonar l’any passat com a candidata del partit a la Comunitat de Madrid i ara també com a número dos del mateix Casado per al Congrés. L’interès del nou líder del PP per recuperar la política, que va abandonar el PP de Mariano Rajoy per la seva "desconfiança" per la seva estratègia amb els nacionalistes, està sent en va, almenys, de moment.

Els equilibris territorials

Notícies relacionades

Les sol·licituds per entrar en la llista europea són nombroses i, dels 16 eurodiputats actuals, només quatre s’han autodescartat. Hi ha diversos exministres que esperen continuar allà la seva carrera, com ara el de l’Interior Juan Ignacio Zoido, la de Sanitat Dolors Montserrat (desbancada del cartell de Barcelona per Cayetana Álvarez de Toledo) i el d’Exteriors José Manuel García-Margallo, que ja va estar a Estrasburg entre el 1994 i el 2011. A aquests noms s’han afegit en els últims dies també l’exportaveu del Congrés Rafa Hernando i l’actual president de la Comunitat de Madrid, Ángel Garrido

A més de Montserrat, altres polítics catalans aspiren a ocupar un lloc en aquest equip tot i que són conscients que Casado també haurà de fer equilibris territorials. En aquest cas es troben l’expresidenta del PP català i actual membre de la Mesa de la cambra, Alicia Sánchez-Camacho; l’exdelegat del Govern a Catalunya Enric Millo, i el president del grup del PP a l’Ajuntament de Barcelona, Alberto Fernández Díaz.