NOVA PANCARTA

Torra canvia el llaç groc per un de blanc a favor de la llibertat d'expressió

El president respon així a l'ordre de la Junta Electoral després d'una setmana de desafiaments

La resta de conselleries es preveu que actuïn de la mateixa manera

cambio-de-lazo / periodico

1
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal

Final del sainet. De moment. Aquest matí el Govern ha decidit canviar la pancarta del Palau de la Generalitat que exhibia un llaç groc i una frase en favor de la llibertat dels "presos polítics i exiliats", per una altra amb la mateixa frase i un llaç blanc amb un traç vermell, simbolitzant la reivindicació de la llibertat d’expressió. Un símbol similar s’exhibirà penjat d’un balcó de Palau. Ho ha fet tot just unes hores abans que la Junta Electoral Central (JEC) es reuneixi a Madrid per decidir sobre l’actitud de Torra.

[Segueixi aquí en directe les últimes notícies sobre la polèmica dels llaços]

Suposadament es compleix així, ara sí, i com va avançar ahir la SER Catalunya, el mandat de la Junta Electoral, una setmana després, i després d’haver incomplert en dues ocasions els terminis que va donar la JEC al president perquè complís una resolució que, a instàncies de Ciutadans, l’obligava a retirar els llaços grocs i les estelades dels edificis públics amb motiu del període electoral i per garantir la neutralitat institucional.

Notícies relacionades

Torra ha remès tres escrits a la JEC al·legant que els símbols en qüestió no són partidistes i apuntant que no té possibilitat material de garantir que s’executi el mandat en tots els edificis públics. La posició de Torra, en contra de criteris jurídics i polítics en el si de la Generalitat, es va mantenir fins aquest dijous, després d’haver rebut –el passat divendres, és a dir, sis dies abans– un informe del Síndic de Greuges que recomanava fer cas a la Junta Electoral, si bé reivindicava la llibertat d’expressió en la resta dels períodes polítics, però no en el període electoral. El Govern va dir dimarts que esperava el resultat de l’informe del qual ja disposava, quan en realitat el que esperava eren tres aclariments tècnics sol·licitats per Torra a Ribó.

Informe del Síndic, escàs seguiment

Mentre aquesta polèmica es manté, el mateix Síndic, Rafael Ribó, ha presentat aquest dijous al Parlament el seu informe anual, amb una agenda de temes pendents en l’agenda social i econòmica, amb un seguiment molt relatiu per part dels diputats, ja que en bona part del debat no estaven plens ni la meitat dels 135 escons.