fitxatge de Ciutadans per al 28-A

Així defensava Marcos de Quinto un referèndum 'a la canadenca' per a Catalunya

«Que cadascú expliqui els seus tuits», demana la portaveu nacional, Inés Arrimadas

zentauroepp24390538 opinion  marcos de quinto  presidente de coca cola espa a y 190316140802

zentauroepp24390538 opinion marcos de quinto presidente de coca cola espa a y 190316140802

4
Es llegeix en minuts
El Periódico

Marcos de Quinto, fitxatge de Ciutadans com a número dos per Madrid en la llista al Congrés per al 28-A, defensava fa poc més d’un any un referèndum pactat ‘a la canadenca’ per a Catalunya. “Espero que no em surtin ara que Catalunya és ‘indivisible’”, assenyalava l’exvicepresident de Coca-Cola a Twitter.

Al juliol, De Quinto va tornar a insistir en aquesta idea, preguntant-se què passaria en un hipotètic referèndum si “sortint sí” a la independència “a Catalunya (sic), sortís no a les províncies de Barcelona i Tarragona”. “¿Per què cal respectar la integritat del territori català i no la de l’Estat espanyol? Paradoxes de la vida, ¿no?”, va manifestar a la xarxa social, apuntant al fet que l’independentisme vulgui que es respectin algunes parts de la Constitució, com la que reconeix les províncies com unitats administratives, però no altres, com l’article 1, segons el qual “la sobirania nacional resideix en el poble espanyol” en el seu conjunt.

Cinc mesos després, De Quinto va dir que “si Espanya és divisible, ¿per què Catalunya no ha de ser-ho?”. “Referèndum com a Quebec, les comarques on no guanyi la independència es queden. Potser la part ‘rica’ no vol anar-se’n”, va indicar. Aquesta idea de l’ara candidat evoca en part les propostes de la plataforma denominada Tabàrnia.

Arrimadas aclareix dubtes

La portaveu nacional del partit, Inés Arrimadas, ha intentat concloure la polèmica demanant que “cadascú expliqui els seus tuits”. “No crec que hi hagi cap dubte sobre el posicionament de Cs”, ha assenyalat. Arrimadas insistia així en la tesid’Albert Rivera.  Aquest dimarts, el president de Cs restava importància a altres tuits de De Quinto (sobre la dotació pressupostària de la llei contra la violència de gènere, un actor basc relacionat amb ETA i Jair Bolsonaro, entre d’altres), per després remarcar el perfil ‘ministrable’ de De Quinto.

No obstant, el secretari general del Grup Socialista al Congrés, Rafael Simancas, ha carregat contra De Quinto, "el fitxatge estrellat" de Rivera”. ¿En quin article de la Constitució apareix això? ¿El senyor Rivera és partidari d’un referèndum a Catalunya? ¿Quan ha canviat de criteri?", ha plantejat Simancas, abans de demanar-los que s’aclareixin i d’assenyalar que Cs ha passat de la teoria socialdemòcrata a la liberal i ara a la marxista, però en la de Groucho".

Dubtes amb les competències

De Cinquè també va proposar l’any passat que el Govern central recuperés les competències d’educació, actualment cedides a les comunitats autònomes, una actitud que el partit d’Albert Rivera mai ha defensat. “Jo crec que el que els espanyols voldrien de veritat poder votar és la necessitat de recuperar les competències d’educació per reparar la cohesió entre regions”, va escriure el setembre del 2018.

Així mateix, l’estiu passat va dir que, al parlar de possibles models territorials per a Espanya, no s’havia d’elegir únicament entre el sistema autonòmic actual, un Estat federal o un model que permetés l’autodeterminació de regions, sinó que també calia plantejar-se “un nou model autonòmic que recuperés certes competències per ser gestionades centralitzadament des del consens territorial”. Aquesta recentralització és la que proposa Vox, un partit al qual, segons De Quinto, no se l’hauria de qualificar d’“anticonstitucional” per aquesta raó.  

En els seus programes per a les eleccions generals, Ciutadans mai ha apostat per la devolució de competències autonòmiques.  

Impostos en altres països

Aquest mateix dimecres, el secretari de Programes i Àrees Sectorials de Ciutadans, Toni Roldán, va haver de justificar el pagament d’impostos que l’exvicepresident executiu de Coca-Cola va dur a terme a altres països durant la seva etapa a la companyia. “Hi ha viscut”, va explicar.

Notícies relacionades

Roldán va recolzar així la versió que el mateix De Quinto va oferir aquest dimarts en el seu compte oficial de Twitter.