moviment de l'Advocacia de l'Estat

El jutge que va suspendre les obres per exhumar Franco s'aparta després de ser recusat

Yusty es va oposar a la llei de memòria històrica en un article del 2007

El magistrat que va frenar la privatització sanitària d'Aguirre assumeix la causa

zentauroepp44738019 madrid  21 08 2018  valle de los caidos  tumba de francisco 190226165302

zentauroepp44738019 madrid 21 08 2018 valle de los caidos tumba de francisco 190226165302 / JOSE LUIS ROCA

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

El magistrat José Yusty, que va suspendre fa unes setmanes la llicència d’obres per exhumar les restes de Francisco Franco del Valle de los Caídos, ha paralitzat la seva activitat judicial sobre l’assumpte després que l’Advocacia de l’Estat plantegés un incident de recusació

La maniobra de l’Executiu es fonamenta en l’article del 2007 ‘Gobierno y armada española en la monarquía absoluta’, en què el magistrat mostrava la seva oposició a la llei de memòria històrica afirmant que era "una maldat de Zapatero i el socialnacionalisme". Aquest organisme entén que se l’ha d’apartar del procediment en què va acordar suspendre de forma cautelaríssima l’informe tècnic de l’Ajuntament de San Lorenzo de El Escorial que concedia llicència per a l’exhumaciódel dictador. Encara queda pendent de resolució la qüestió de fons del recurs presentat per un particular contra la decisió del Consistori del 26 de novembre del 2018. 

Després de rebre l’escrit, el magistrat ha suspès l’activitat del Jutjat del Contenciós Administratiu número 3 de Madrid, tal com marca la llei quan es produeixen aquests casos. Així, ha traslladat l’escrit a les parts perquè facin les seves al·legacions.  El jutge també haurà de fer un escrit propi en què assumeixi o no la recusació.  Tots els escrits de les parts seran remesos a la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM), que nomenarà un instructor per estudiar la recusació.

Yusty va estimar la petició de mesures cautelaríssimes plantejada per la família Franco i va acordar escoltar les parts per mantenir o aixecar la suspensió urgent acordada.  

Nou jutge

Quant al procediment judicial, passarà en mans de Carlos Gómez Iglesias, el titular del Jutjat del Contenciós Administratiu número 4 de Madrid. Gómez Iglesias és conegut per ser el jutge que va frenar el 2013 la privatització sanitària en el llavors Govern d’Esperanza Aguirre. En concret, va suspendre la privatització de la gestió de sis hospitals fins que hi hagués sentència ferma sobre el procés.

El novembre del 2016, també va reprendre l’alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena, per no tractar per igual Uber, Cabify i el taxi en les restriccions al trànsit que va ordenar de la Gran Vía. Llavors, va decidir suspendre provisionalment el decret pel qual s’establia la restricció del trànsit des del 2 de desembre fins al 8 de gener. El novembre del 2017, va admetre un recurs d’un policia municipal de Madrid contra la sanció que li va imposar l’ajuntament per haver-se despullat durant una concentració convocada per reivindicar millores al conveni col·lectiu del cos.

Els arguments de Yusty

Notícies relacionades

Yusty va dictar el 25 de febrer una resolució en què acordava la suspensió mentre es resol el fons del recurs. El jutge fonamentava en la seva resolució que "no s’aprecia especial urgència en l’exhumació del que va ser cap de l’Estat, ja que està enterrat a la basílica de la Santa Cruz del Valle de los Caídos des del 23 de novembre de 1975". Va afegir que "es tracta de remoure unes lloses de marbre que al seu torn tapen una llosa de granit de, pel que sembla, dos mil quilos de pes, i no fa falta ser arquitecte, ni enginyer ni mestre d’obres per adonar-se que això és per si mateix una cosa complicada, difícil de manejar i perillós pel risc evident de caiguda, ruptura o qualsevol altre accident que pot causar danys a les persones". També al·ludia al dictamen de dos arquitectes que, segons la seva opinió, no s’ha realitzat un estudi seriós i rigorós de la seguretat de tota l’operació, tenint en compte que la basílica conté una cripta que necessàriament ha de ser gran amb parts buides, de tal manera que el moviment de la llosa de pedra de dos mil quilos en pot desestabilitzar el conjunt.

Per això, el jutge va considerar que "una decisió del Consell de Ministres, per legítima i d’acord amb la legalitat que sigui, la qual cosa aquí no es qüestiona, no es pot executar sense garanties tècniques i mecàniques posant en perill la vida o la integritat dels operaris que intervinguin en l’operació, que no seran pocs", quan, a més, entén que no és una obra urgent.