JUDICI AL PROCÉS

Eulàlia Reguant i Antonio Baños recullen la sanció per no declarar davant de Vox i es reiteren en la decisió de no respondre a les seves preguntes

Insisteixen que no respondran a les preguntes d'un partit masclista, feixista i xenòfob

Reguant ha denunciat que el Tribunal suprem normalitzi Vox i «viri més cap a la dreta» acceptant-lo com a acusació popular

942e9b90-27fd-43f1-bdaa-632f7c4c1d13-hd-web / periodico

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

La regidora de la CUP de Barcelona i exdiputada al Parlament Eulàlia Reguant i l’exdiputat del partit al Parlament Antonio Baños han recollit aquest dimarts al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) la sanció de 2.500 euros imposada a cada un pel Tribunal Suprem per haver-se negat a respondre a les preguntes de Vox, l’acusació popular, en el judici pel procés sobiranista el passat 27 de febrer.

En declaracions als mitjans, després de recollir la notificació del Suprem, a les portes del Palau de Justícia a Barcelona, Reguant ha expressat que tenen cinc dies per recórrer la multa, que encara no és ferma, i que estudiaran si ho fan. “Ens ratifiquem en la decisió presa de no contestar un partit d’extrema dreta” i“portarem fins a les últimes conseqüències aquesta objecció de consciència i aquest compromís ètic”, ha afirmat Reguant. Ha insistit que no respondran a les preguntes d’"un partit masclista, feixista i xenòfob" i que s’hi negaran totes les vegades que sigui necessari perquè creuen que l’ètica i el compromís antifeixista han d’estar per sobre del que digui un tribunal.

Així mateix, la regidora ha criticat que el Suprem hagi acceptat Vox com a acusació popular en el judici als líders independentistes i ho hagi normalitzat. Reguant ha considerat que aquest fet "ha provocat que el Tribunal Suprem encara viri més cap a l’extrema dreta, si és possible".

El lletrat de l’Administració de Justícia de la Sala Civil i Penal del TSJC els havia citat a les 10 hores per notificar-los l’acord de 28 de febrer del president de la Sala Segona del Suprem, Manuel Marchena, en què se’ls requereix el pagament de la sanció governativa, segons el TSJC.

L’acord parteix de l’article 420 de la llei d’enjudiciament criminal (Lecrim) que preveu que quan un testimoni es nega a prestar declaració en un judici a què ha sigut citat se li imposi una multa d’entre 200 i 5.000 euros i que, en cas de persistir en la seva conducta, se li obri un procediment penal per obstrucció a la justícia i desobediència greu a l’autoritat.

Notícies relacionades

Segons va informar el Suprem el dia dels fets, el 27 de febrer, en cas que els dos testimonis insisteixin a no voler declarar es deduirà testimoni del seu comportament per un delicte de desobediència greu, que consisteix a remetre a un jutjat ordinari de Madrid les actes de la sessió i serà aquest jutge el que decideixi si obre una investigació.

El mateix dia que havien de declarar al Suprem, i abans que Reguant i Baños rebessin cap comunicació oficial, la CUP va iniciar una campanya per recaptar els fons necessaris per sufragar els costos de la sanció. En poques hores ja s’havia aconseguit la quantitat necessària: es va arribar als 25.000 euros en menys de 24 hores.