TENSIONS CAMÍ DE LES URNES

Les generals sacsegen la galàxia dels comuns

La qüestió nacional i les relacions amb l'independentisme tensen l'espai colauista

Nuet, després de fitxar per la llista d'ERC al Congrés, deixa el seu escó al Parlament

nuetaaa

nuetaaa

2
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El 28-A està sacsejant la galàxia dels comuns. En Comú Podem, que va guanyar les dues últimes eleccions generals a Catalunya, sembla lluny de poder aspirar al triplet. De moment aquesta contesa el que ha fet és aflorar les tensions dins de la confluència d’Ada Colau pel que fa a la qüestió nacional.

Joan Josep Nuet, líder d’EUiA (un dels partits que integra Catalunya en Comú), anirà de número 4 en la llista d’ERC després de criticar des de fa temps que els comuns s’han apartat del sobiranisme. Per contra, hi ha sectors en el partit i els seus satèl·lits que consideren que el colauisme està massa a prop de l’independentisme. L’últim a exterioritzar-ho, de manera molt sonora, ha sigut el senador Óscar Guardingo. La persona més votada en les primàries de Podem a Catalunya va anunciar diumenge a Twitter que renunciava a anar a les llistes d’En Comú Podem "per no compartir el perfil independentista de la candidatura i del seu cap de llista", Jaume Asens.

"He vist gent que se n’ha anat de Podem perquè creia que no era prou independentista i ara perquè ho és massa. És un error parlar de banderes si vols defensar Podem. El nostre eix és un altre", ha reflexionat Noelia Bail, secretària general de Podem Catalunya. La renúncia de Guardingo, més que pel perfil proper a l’independentisme d’Asens, és per veure’s relegat en les llistes.

"En les negociacions per llistes es tensen els espais polítics", ha reflexionat Joan Mena, portaveu de Catalunya en Comú, que assegura que el seu partit no s’ha mogut gens ni mica en la qüestió nacional. "Sempre hem dit el mateix, som un espai transversal que defensa el dret a decidir i la llibertat dels presos. D’aquí ni ens hem mogut i no ens mourà ningú", ha sentenciat.

Notícies relacionades

Malgrat que Asens s’ha significat molt en la denúncia del procés polític contra el procés, el cap de llista dels comuns el 28-A no va assistir a la manifestació de dissabte a Madrid, a la qual sí que hi van anar altres representants de l’espai polític. "No fa falta estar en una manifestació a Madrid, la resta dels dies es defensen aquests ideals", ha justificat Mena. Un absència que potser s’explica per no alimentar les veus que dins i fora d’En Comú Podem critiquen aquest excés de proximitat d’Asens amb l’independentisme. Cal recordar que la candidatura d’Asens va rebre més vots en blanc que a favor en l’assemblea celebrada a Barcelona per ratificar-la (a l’haver-hi una sola llista, no s’hi podia votar en contra). 

Mena ha carregat contra Nuet i ERC pel "transfuguisme" del líder d’EUiA. Des de la seu dels republicans, Nuet s’ha tret de sobre aquesta acusació: “No ens allunyarem dels principis fundacionals dels comuns, és a dir, República Catalana; procés constituent i ruptura amb el règim del 78. Que cadascú faci el que hagi de fer”, ha apuntat. L’únic polític no independentista encausat en els judicis del procés ha trencat el silenci que s’havia imposat des de l’anunci del seu fitxatge per la llista d’Oriol Junqueras al Congrés en una roda de premsa a la seu dels republicans en què ha avançat la seva intenció d’entregar dimarts la seva acta del Parlament i d’abandonar el seu càrrec en el Consell Nacional de Catalunya en Comú.