MALGRAT EL NO DE LA CUP

Poble Lliure, Som Alternativa i Pirates oficialitzen el seu acord per al 28-A

Sota la marca Front Republicà es comprometen a "treballar amb una política de bloqueig" i a "no cedir al xantatge del si no, torna l'extrema dreta"

zentauroepp40840011 barcelona 06 11 2017  pol tica   el secretari general de pod171106110549

zentauroepp40840011 barcelona 06 11 2017 pol tica el secretari general de pod171106110549 / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Poble LliureSom Alternativa i Pirates de Catalunya han oficialitzat aquest divendres la seva candidatura a les eleccions generals del 28-A sota la marcaFront Republicà, compromesos a "no cedir davant del xantatge nacional i social" i a "treballar amb una política de bloqueig" per fer ingovernable el nou curs polític.

Independentistes i sobiranistes, però amb l’accent posat en el republicanisme, es presenten a les eleccions amb un acord firmat en el qual s’asseguren que no donaran recolzament a "cap organització sense el compromís irrenunciable de defensar el dret a l’autodeterminació i els drets socials" i denunciaran "el caràcter autoritari de l’Estat".

"És un vot republicà de ruptura i radicalment democràtic", ha afirmat el portaveu de Poble Lliure, Guillem Fuster, perquè "no votarem cap força espanyola ni catalana que no defensi explícitament el dret a l’autodeterminació, la llibertat dels presos i el retorn dels exiliats, la defensa dels drets socials, la derogació del 155 i la reforma de l’article 135.

"No és una escissió de la CUP"

Fuster ha justificat la decisió de participar en aquests comicis malgrat el cop de porta de la CUP com una resposta a l’"obligació de combatre la situació que vivim d’opressió i abús". "Algú plantejarà que és un salt al buit però tenim claríssim que no. Hi ha aigua, molta, i creiem que aquesta coalició l’omple àmpliament", ha etzibat Fuster.

"Aquí no es planteja cap escissió, sinó omplir un buit", ha afegit amb referència a la CUP: "No hi ha mala relació ni conflicte ara mateix. Hi ha un respecto mutu, estem en converses permanents". Sobre la possibilitat que la CUP demani el vot per aquesta candidatura, han deixat clar que "no forçaran a la CUP a prendre una decisió d’aquestes característiques". "No hi ha mala relació, això no és una escissió de la CUP".

Representants dels tres partits han assegurat que no faran "una candidatura amb fitxatges estrella", han insistit, i han postil·lat que entren "en un moment de centrar-se en la recerca d’avals per a poder-nos presentar i després ja debatrem els candidats". 

Notícies relacionades

Per la seva part, Albano Dante Fachin, líder de Som Alternativa, ha burxat que "davant d’accions directament de violència contra una nació com la catalana que vol expressar-se s’ha de tenir molt clar que cal estar drets". "Denunciarem però també actuarem i direm que hi ha línies vermelles que no es poden traspassar, que no es pot governar per a Catalunya colpejant-la", ha sentenciat.

"No som nosaltres els que haurem d’elegir entre el PSOE i Vox. Si es dona la situació, el PSOE haurà de triar entre la dreta i la ultradreta o la democràcia: parar la repressió i que el poble de Catalunya té dret a l’autodeterminació", ha respost sobre la possibilitat d’arribar a pactes amb Pedro Sánchez. "No ens agrada el PP de Casado que diu les barbaritats que diu però, ¿és que el PSOE que deixa morir al mar les persones migrades és millor?", s’ha preguntat, i ha conclòs que no cediran "al xantatge de, si no torna l’extrema dreta".