nieto respon al major

El Govern de Rajoy recorda a Trapero que un mosso va ajudar Puigdemont a fugir

L'exsecretari d'Estat de Seguretat desconeixia que la policia autonòmica anés a detenir l'expresident

GRAF7944. MADRID, 04/03/2019.- Captura de la Señal institucional del Tribunal Supremo.- El exsecretario de Estado de Seguridad José Antonio Nieto, durante su declaración en el Tribunal Supremo, en el que continúa el juicio del ’procés’ en su cuarta semana con una sesión en la que están previstas las declaraciones de diez testigos, entre ellos el presidente del Parlament, y el exdelegado del Gobierno en Cataluña, Enric Millo.- EFE/Tribunal Supremo

GRAF7944. MADRID, 04/03/2019.- Captura de la Señal institucional del Tribunal Supremo.- El exsecretario de Estado de Seguridad José Antonio Nieto, durante su declaración en el Tribunal Supremo, en el que continúa el juicio del ’procés’ en su cuarta semana con una sesión en la que están previstas las declaraciones de diez testigos, entre ellos el presidente del Parlament, y el exdelegado del Gobierno en Cataluña, Enric Millo.- EFE/Tribunal Supremo / Tribunal Supremo (EFE)

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

L’exsecretari d’Estat de Seguretat José Antonio Nieto ha assenyalat aquest divendres que desconeixia que el major dels Mossos Josep Lluís Trapero tingués un dispositiu preparat per detenir el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, si l’hi demanava la Justícia després del referèndum de l’1 d’octubre, i ha assegurat que van ser els mossos els que "més van ajudar" en la seva fuga. 

En declaracions a 'Onda Cero', Nieto ha admès que no coneixia aquesta dada oferta per Trapero en la seva testificació davant del Tribunal Suprem, i ha mostrat cert escepticisme. "No sé si és cert, conec fets que sí que són certs, i em sorprèn perquè, el que sí que sé, és que qui més va ajudar Puigdemont a escapar-se va ser la seva escorta, dels Mossos d’Esquadra, elegida per Trapero", ha assenyalat. 

"Em sorprèn que qui va ser part protagonista en la fugida també s’oferís per practicar la seva detenció", ha assegurat el que va ser secretari de Seguretat el 2017, en el Govern de Mariano Rajoy.

Pla de detenció 

Aquest dijous en la seva declaració com a testimoni en el judici pel procés independentista al Suprem, el major dels Mossos va declarar que des de "dos dies abans" de la Declaració Unilateral d’Independència (DUI), el 27 d’octubre del 2017 al Parlament de Catalunya, ja s’havia previst un pla per si era necessària la detenció de Puigdemont. Igualment, el major va dir que va demanar a Puigdemont que complís la llei i li va transmetre que els Mossos no acompanyaven el projecte independentista.

Nieto ha admès la seva sorpresa amb què Trapero s’expressés amb aquesta "claredat" al Suprem sobre l’esmentada reunió, i considera que ha involucrat els exconsellers que estan sent jutjats. "Hauria pogut sermenys explícit en la manera de comentar la reunió, en la qual, al final, no va traslladar fets, sinó imputacions", ha assenyalat.

"Va traslladar la responsabilitat a [Joaquim] Forn i a Puigdemont. De passada a [Jordi]. Ahir Trapero va actuar físicament al Suprem, però amb el cap a l’Audiència Nacional", ha assegurat, al ser preguntat si la testificació del major es podia tractar d’una estratègia de defensa, a l’estar processat per un delicte de rebel·lió a l’Audiència Nacional.

Reunió amb Puigdemont

Notícies relacionades

Sobre el contingut revelat per Trapero de la reunió amb Puigdemont, Nieto ha assegurat que en tenia informació i ha lamentat que el que es va parlar allà no es fes arribar a la societat catalana.

"El que crec fermament és que si el contingut s’hagués fet públic, si hagués dit a la seva societat el que va dir als seus comandaments, no s’hagués mantingut la convocatòria. Si s’hagués mantingut la convocatòria, el que vam veure de l’1 d’octubre, hauria sigut molt diferent del que es va veure", ha afirmat.