DECLARACIÓ DE TRAPERO

L'advocat de Junqueras i Romeva denuncia que Marchena va suplantar les acusacions durant l'interrogatori a Trapero

Van den Eynde presentarà una queixa formal davant del Tribunal Suprem

Les defenses demanen que se'ls deixi exhibir els vídeos com a prova

47024805 60

47024805 60

2
Es llegeix en minuts
EFE / El Periódico

Andreu Van den Eynde, advocat de la defensa de l’exvicepresident de la Generalitat Oriol Junqueras i de l’exconseller Raül Romeva presentarà una queixa formal davant del Tribunal Suprem en la qual acusa el magistrat Manuel Marchena d’haver suplantat ahir les acusacions a l’interrogar el major Josep Lluís Trapero

L’interrogatori d’aquest dijous al major dels Mossos, Marchena no va deixar preguntar a la fiscalia sobre dues reunions que va mantenir amb Puigdemont i altres membres del Govern dies abans del referèndum. Trapero havia sigut demanat com a testimoni només per part de VOX –i algunes defenses– i el tribunal va considerar que les preguntes de la fiscalia "desbordaven els límits dels desenvolupaments de la prova", d'acord amb l’article 708 de la llei d’enjudiciament criminal. És a dir, que la fiscalia no podia preguntar una cosa sobre la qual no havia preguntat l’acusació popular. No obstant, els advocats de les defenses denuncien que Marchena va formular una pregunta "clarament de càrrec" que anteriorment havia vetat al fiscal. En el seu escrit remarquen la necessitat de preservar "la deguda imparcialitat" del tribunal.

Exhibició de vídeos i proves

Notícies relacionades

Totes les defenses s’han coordinat per presentar queixes en les quals denuncien les "restriccions" en els seus interrogatoris i qüestionen que es limiti l’exhibició de vídeos com a prova. Posen èmfasi que la "prova videogràfica" és necessària per confrontar les declaracions de testimonis en el judici, en el qual la setmana que ve comencen a comparèixer alguns dels guàrdies civils citats i anuncien que sol·licitaran que es projectin els vídeos quan el testimoni s’hagi de reconèixer en alguna filmació o quan declari fets incompatibles o divergents amb el que està recollit en les gravacions. Segons la seva opinió, no permetre la seva visualització afectaria el dret de prova i defensa.

Protesten així mateix per la decisió de Marchena de no permetre’ls argumentar les seves protestes quan no se’ls permet realitzar una pregunta o presentar una prova. La defensa de Junqueras i Romeva remarca en el seu escrit que aquesta "situació d’indefensió" s’arrossega des de la fase d’instrucció, en què el jutge Pablo Llarena ja va restringir les seves intervencions. Critiquen que ara, "sota el pretext de la igualtat d’armes", es limitin formalment els drets tant de l’acusació com de la defensa, quan aquesta última "té una posició privilegiada" en un sistema penal que atorga a l’acusat la presumpció d’innocència. Els advocats afirmen que les preguntes de la defensa han de ser acceptades quan puguin influir en la resolució i recorda que hi ha centenars de testimonis citats que no han declarat mai en el procés i respecte als quals es troben en inferioritat de condicions, ja que la Fiscalia sí que els ha interrogat en altres procediments dels quals són part.