adopcions i renúncies hospitalàries

El Govern deplora la mesura del PP per a dones sense papers: és un retrocés en el temps

Colau diu «segrestadors de nens» i «feixistes» als populars i els sindicats critidan la idea

jcarbo45921434 carmen calvo181116192542

jcarbo45921434 carmen calvo181116192542 / DAVID CASTRO

4
Es llegeix en minuts
El Periódico

Les reaccions contra la mesura proposada pel PP de retardar l’expulsió de les dones sense papers que entreguin el seu fill en adopció no s’han fet esperar. El Govern ha considerat aquest dijous que la iniciativa és “un retrocés pel túnel del temps” i s’ha preguntat quina classe de maternitat defensa el partit de Casado quan “proposa que els fills siguin separats de les seves mares a canvi d’alguna cosa”.

“¿Quina classe de maternitat es defensa quan es proposa que els fills siguin separats de les seves mares a canvi d’alguna cosa? ¿En què ens convertim les dones llavors? I sobretot, ¿quina classe d’humanitat es perfila? Falta feminisme”, ha reflexionat a Twitter la vicepresidenta del Govern, Carmen Calvo.

També s’ha referit a aquest assumpte la ministra de Sanitat, Consum i Benestar Social, María Luisa Carcedo, qui en declaracions als periodistes abans de participar en un acte ha qualificat la proposta de “retrocés pel túnel del temps”. “És un assumpte de consideració dels drets humans i de la dignitat de les persones, independentment d’on siguin i on visquin”, ha asseverat la titular de Sanitat. La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, creu que “no hi ha per on agafar” la idea. En una entrevista a TVE, la ministra ha titllat la iniciativa de “xantatge”. “¿Com es pot portar al debat polític una situació tan greu?”, s’ha qüestionat.

El ministre d’Afers Exteriors, la UE i Cooperació, Josep Borrell, també s’ha pronunciat: “No em sembla una bona opció des del punt de vista dels drets humans en general i els drets de les dones en particular”. No obstant, ha al·legat que no coneix la proposta “prou per poder opinar”. Per la seva part, el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha assegurat que la proposta denota la idea que tenen els populars “dels drets de la dona i dels Drets Humans” i ajuda a “cosificar” tan el gènere femení com les persones que es troben en situació irregular.

Colau: “Segrestadors de nens”

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, per exemple, ha qualificat de “segrestadors de nens” els dirigents del PP per proposar una llei de recolzament a la maternitat que contempli que les dones immigrants que estan en situació irregular i donin un fill en adopció no puguin ser expulsades mentre duri el procés.  En un missatge en el seu compte de Twitter en el qual es fa eco de la notícia escriu: "Masclistes. Racistes. Classistes. Només faltava segrestadors de nens. Feixistes". "Tota persona demòcrata ha de votar en les pròximes eleccions per impedir que aquesta gentussa pugui arribar al poder", conclou el missatge de l’alcaldessa de Barcelona.

El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat, Chakir el Homrani, ha titllat d’animalada la proposta perquè considera que “no es pot mercadejar amb les adopcions”. “Estem despistats amb aquesta mesura. Haurien d’haver sortit públicament a explicar-se i retractar-se. A primera vista sembla una animalada”, ha insistit.

El secretari general de CCOO, Unai Sordo, i el d’UGT, Pepe Álvarez, creuen que la proposta és “immoral” i “surrealista”. Per a Sordo, aquesta mesura deixa les immigrants com a “simples proveïdores de fills”. “M’ha deixat preocupat la proposta en si i la insolència de plantejar-la de forma pública”, ha dit. Per la seva part, Álvarez creu que és una autèntica “barbaritat” i li sembla “surrealista”. “Crec que el senyor Casado faria bé, i no soc ningú per donar-li consells, en pensar les coses abans de dir-les, tot i que com hem vist que això funciona com funciona, justament potser les pensa i per això les diu”, ha remarcat Álvarez. Així mateix, s’ha preguntat per què el PP no deixa d’entrar en la vida de les dones espanyoles. “Em sembla que seria bo que deixessin de burxar en la vida de les dones, mares i no mares, i que tinguin un mínim de respecte, que és el que falta en propostes d’aquestes característiques i ja no entro a valorar la situació en què quedaria l’Estat espanyol en matèria internacional” 

“Repugnant i inconstitucional”

La Xarxa Espanyola d’Immigració i Ajuda al Refugiat ja va condemnar aquest dimecres “enèrgicament” la proposta, que, segons fonts populars ja està recollida en el Protocol contra l’Abandonament de nadons de la Comunitat de Madrid, vigent des del 2009. Segons aquest protocol, dirigit a persones en risc d’exclusió social,l’entrega del nadó no té conseqüències legals ni administratives per a la dona. És un procés de caràcter confidencial que evita el seu coneixement en l’entorn social i laboral de la dona, ja que les seves dades estan subjectes a reserva.

Notícies relacionades

"Aquesta reforma és repugnant i inconstitucional, i per tant, si es posa en marxa s’enfrontarà immediatament amb la total oposició de tot l’estament jurídic", ha recalcat Daniel Méndez, president de la Xarxa Espanyola d’Immigració i Ajuda al Refugiat, que ha instat el Govern a condemnar i confirmar la seva il·legalitat "de forma immediata".

A les crítiques també s’hi ha afegit el candidat de Más Madrid a les eleccions a la Presidència de la Comunitat de Madrid, Íñigo Errejón, que ha considerat "moralment repugnant" la proposta del PP perquè donar un fill en adopció sigui una causa per evitar l’expulsió immediata d’una dona immigrant en situació irregular.