TURBULÈNCIES A LA CUP

El dilema cupaire

La CUP haurà de decidir si sanciona Poble Lliure per presentar-se al 28-A i resoldre si demana el vot o torna a cridar a l'abstenció en els comicis generals

jregue43076175 barcelona  25 04 2018 ple al parlament  carles riera y diput190313204846

jregue43076175 barcelona 25 04 2018 ple al parlament carles riera y diput190313204846 / FERRAN SENDRA

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’òrbita anticapitalistas’arronsa davant el cisma intern per evitar que l’embolic acabi en una escissió. La determinació dePoble Lliure, partit polític des del 2017, depresentar-se a les eleccions generals del 28-Aal marge de l’acord forjat en el consell polític de la CUP, ha oficialitzat un plet en el qual ningú vol resultar damnificat, però que posa l’organització en un compromís.

La disjuntiva parteix d’un xoc d’anàlisi. Mentre que uns neguen qualsevol desacatament, perquè argüeixen que poden prendre aquest camí ja que no competeixen contra la CUP i la seva decisió “no entra en contradicció amb els estatuts”, d’altres ho anomenen “deslleialtat” per exigir que es prenguin mesures contundents. Però més enllà d’eventuals sancions, el dilema de la CUP passa per decidir si es decanta perdemanar públicament el vot per a aquesta candidaturao si manté latradicional aposta per l’abstenció.

Les dues organitzacions han augmentat els contactes per intentar abordar una sortida pacífica, conscients que el temps els ofega. Poble Lliure tanca molt de pressa els detalls del seu acord amb Som Alternativa, Pirates de Catalunya, Bloc Sobiranista Català i Constituents per la Ruptura, perquè el termini per presentar coalicions finalitza divendres, tot i que també podrien registrar directament unanova marcaen la qual ja treballen per allargar el termini fins al dia 25.

En paral·lel, fins al dissabte 23, les assemblees territorials observaran sota lupa la seva maniobra, a partir d’un document que elaborarà el secretariat nacional. Segons fonts cupaires, la direcció dibuixarà una“cronologia dels fets”i evitarà entrar en el fons de la qüestió.

Notícies relacionades

Veus de la CUP contràries a la intrepidesa de Poble Lliure asseguren que el desenllaç podria passar per l’expulsiód’aquest partit dels òrgans de decisió compartits, lasuspensió de militànciadels seus afiliats o, fins i tot, laprohibició de mantenir el carnet de les dues organitzacions a la butxaca. S’acullen als articles 5 i 6 dels estatuts per assenyalar que “tota persona de la CUP està obligada a respectar i no actuar públicament contra aquests i els acords que emanin dels òrgans de decisió entre assemblees”, com podria ser el consell polític de diumenge passat, per la qual cosa contravenir aquesta ordre suposaria un “incompliment” per sancionar. Poble Lliure, per la seva part, insisteix que “no han trencat” sinó que han “fet un pas endavant com a partit polític autònom que també participa en la CUP”.

Amb la voluntat de no aixecar més polseguera, la cúpula no traslladarà el cas, almenys de moment, a lacomissió de garanties, òrgan encarregat de resoldre incompliments, tot i que qualsevol militant o assemblea podria registrar-lo de ‘motu proprio’. Si així fos, es recolliria documentació, s’escoltaria totes les parts i, en el termini màxim d’un mes, s’emetria una decisió. Fins aleshores, espases enlaire.