15è aniversari de l'atemptat

Esbronc polític per l'11-M: Casado demana que se sàpiga "la veritat" i el PSOE exigeix disculpes

"Les víctimes ens mereixem que s'arribi fins al final de les investigacions", proclama l'AVT

zentauroepp47305971 madrid 11 03 2019  acto recuerdo 11 m  rivera  grande  arlas190311122010

zentauroepp47305971 madrid 11 03 2019 acto recuerdo 11 m rivera grande arlas190311122010 / JOSE LUIS ROCA

3
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El PP i el PSOE han tornat a enfrontar-se per l’11-M, just en la jornada en què es commemorava el 15è aniversari dels atemptats terroristes del 2004, que van sacsejar Espanya amb 192 morts. Aquest dilluns, el president del PP, Pablo Casado, ha demanat que es desclassifiqui qualsevol informació sobre aquest assumpte i que s’"arribi a la veritat" els socialistes han exigit disculpes i han assenyalat les similituds discursives entre els conservadors i Vox.

Casado ha embarcat el seu partit en la reivindicació de les víctimes del terrorisme, que reclamen "veritat, memòria, dignitat i justícia", i ha sol·licitat que es desclassifiqui qualsevol informació rellevant sobre l’11-M. "El que estic dient, igual com la presidenta de l’AVT, és que, si hi ha algú que en mitjans de comunicació intenta mercadejar amb informació, simplement que se sàpiga tota aquesta informació i que es donin totes les dades que les víctimes estan reclamant", ha detallat. En concret, es referia a les paraules de Maite Araluce, presidenta de l’Associació de Víctimes del Terrorisme, que afirmaven que el cas està "obert". "Les víctimes es mereixen, ens mereixem, que s’arribi fins al final de les investigacions sobre qualsevol atemptat terrorista", emfatitzava Araluce minuts abans.

La crispació també ha aflorat en l’homenatge d’Atocha i fins i tot el candidat del PP a l’alcaldia de Madrid, José Luis Martínez-Almeida, abandonava l’acte després d’haver acusat el president de l’Asociación 11-M Afectados por el Terrorismo, Eulogio Paz, de fer un "míting intolerable" contra el seu partit.

Crítiques socialistes

Ferraz no ha tardat a respondre a les paraules de Casado. El secretari d’Organització del PSOE, José Luis Ábalos, ha exigit les disculpes del PP per haver construït "una gran mentida a costa del sofriment de les víctimes". "És la història d’una infàmia i encara no han demanat perdó. Aquest país exigiria que demanessin perdó. No hi va haver conspiració, va ser una gran mentida que van intentar establir", ha criticat, i ha remarcat que el PP "continua conreant la mentida perquè creu que dona resultats a curt termini".

De la mateixa manera, també ha carregat contra Santiago Abascal –el líder de Vox també ha sembrat dubtes sobre la versió oficial– i ha assegurat que és "lamentable" que "coincideixin en el mateix". 

3e406169-f1d5-484a-996b-57c505623077-hd-web / periodico

A part dels actes de l’Ajuntament de Madrid, de la comunitat i associacions, el Govern ha retut homenatge a les víctimes amb un acte propi, cosa que no fa tots els anys. En concret, ho va fer l’anterior Executiu de Mariano Rajoy pel desè aniversari i ho fa el Gabinet de Pedro Sánchez ara. 

Pregunta del jutge

D’altra banda, el jutge del cas Villarejo, Manuel García Castellón, ha remès a la fiscalia de l’Audiència Nacional la carta en què l’excomissari fa noves revelacions sobre els atemptats perquè elabori un informe sobre la conveniència o no d’obrir una investigació sobre això. Segons han informat a Efe fonts jurídiques, la fiscalia ara ha d’analitzar aquesta carta i determinar si es pot investigar el relatat per l’excomissari, que ha vinculat els atemptats als serveis secrets marroquins i francesos. 

Es dona la circumstància que el jutjat de García Castellón és el mateix que va investigar l’11-M, així que, si el fiscal considerés que s’ha d’obrir una investigació, s’haurà de fer en aquest mateix jutjat.

Notícies relacionades

A la carta remesa al jutge, publicada per 'El Español', l’excomissari assegura que part dels explosius de l’11-M van sortir de "dipòsits d’armes de la Guàrdia Civil", "a fi de col·locar un dispositiu de seguiment". Segons la versió aportada per Villarejo, que ha demanat que el Govern desclassifiqui els documents oficials que el vinculin amb l’11-M per poder "defensar-se", l’operació de compra de 200 quilos d’explosius per part de Jamal Ahmidan, àlies 'El Chino', un dels autors dels atemptats, era en realitat una "entrega controlada" per la Guàrdia Civil. 

L’objectiu, segons Villarejo, era crear un intent d’atemptat fictici, una compra controlada de dinamita que serviria per detenir els presumptes terroristes en possessió de la munició i acreditar així la seva intenció d’atemptar a Espanya de forma imminent. Però, segons ell, alguna cosa va sortir malament. Assegura que els gihadistes van comptar amb "ajuda externa" per eludir la vigilància i acabar perpetrant l’atemptat, i apunta directament encoberts de la intel·ligència francesa.