Presó sense fiança per al líder de Vox a Lleida per abusos sexuals a dues persones amb discapacitat

José Antonio Ortiz Cambray va ser detingut pels Mossos el 5 de març

jcarbo47257477 vox lleida jose antonio ortiz190308181151

jcarbo47257477 vox lleida jose antonio ortiz190308181151 / Laura Cortes

1
Es llegeix en minuts
El Periódico / Barcelona

El jutge ha dictat presó provisional sense fiança per al líder de Vox a Lleida, José Antonio Ortiz Cambray, detingut pels Mossos d’Esquadra dimarts, dia 5 de març, per presumptes abusos sexuals a persones amb discapacitat intel·lectual. En aquest moment processal, són dues les víctimes que hi ha en la causa. 

Segons ha informat aquest divendres el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), el Jutjat d’Instrucció 3 de Lleida, en funcions de guàrdia, ha rebut el cas i, després de la declaració, la magistrada ha acordat presó provisional sense fiança i prohibició de comunicació.  La causa, segons aquestes fonts, està oberta pels delictes d’abús sexual i pornografia sobre dues persones amb incapacitat. Ortiz Cambray es presentava com a líder de la formació ultradretana a Lleida, tot i que, una vegada detingut, Vox va negar que ho fos i li va suspendre la militància dimecres.

Denúncia de dues víctimes

José Antonio Ortiz va ser detingut dimarts a la tarda al seu lloc de treball i ahir dijous va comparèixer a l’oficina de l’Equip d’Atenció a la Víctima (EATAV) de Lleida, on es va prendre declaració a una de les presumptes víctimes. La detenció es va produir després d’una denúncia de dues persones amb discapacitat d’uns 30 anys que estan tutelats per la Fundació Alosa de Lleida i que treballen per a Aspros.

El líder de Vox a Lleida ha passat aquest divendres a disposició judicial després que els Mossos hagin esgotat el màxim legal de 72 hores sota custòdia per continuar investigant els fets. La policia ha analitzat l’ordinador i el telèfon de José Antonio Ortiz per trobar proves que l’incriminin, com imatges de contingut sexual.

Notícies relacionades

Ahir dijous i sota custòdia policial, Ortiz va ser traslladat a prop dels jutjats. Va assistir a la compareixença d’una de les víctimes de l’EATAV, que va veure darrere d’un vidre que facilita la intimitat i seguretat de la víctima, sense que hi hagués contacte visual entre víctima i detingut. La Fundació Alosa va ser la que va detectar missatges de Whatsapp fora de lloc entre els dos denunciants i Ortiz. La policia sospita que hi podria haver més afectats, fins i tot menors d’edat amb discapacitat.

Ortiz es guanyava la confiança de les víctimes per després contactar-hi, però ell no és treballador de cap centre que atengui persones amb discapacitat.