DIA DE LA DONA TREBALLADORA

Parlament cap a la igualtat

La Cambra catalana està elaborant el pla d'equitat de gènere anunciat per Torrent el setembre passat

jregue47243270 pla general de l hemicicle del parlament durant un ple  imat190306195747

jregue47243270 pla general de l hemicicle del parlament durant un ple imat190306195747 / Guillem Roset

3
Es llegeix en minuts
Berta López

Roger Torrent va anunciar el setembre passat en un article a EL PERIÓDICO que el Parlament de Catalunya, que ell presideix, tenia previst començar a treballar en l’elaboració d’un pla per situar la Cambra catalana entre les més avançades d’Europa  en matèria d’igualtat de gènere  i continuar així la tasca començada en l’anterior legislatura. Ara per ara, segons fonts del Parlament, aquest pla d’igualtat, que té com a termini d’acabament el pròxim setembre, no s’ha començat a redactar ni s’han concretat mesures específiques, ja que es troba en la fase de diagnòstic. 

Sota la presidència de Carme Forcadell, es van repensar els horaris dels plens per poder compaginar millor la vida personal i laboral de diputats i diputades –reduint, per exemple, la pausa per menjar a una hora i mitja– i es va iniciar un cicle de debat sobre la igualtat de gènere. Ja amb Torrent presidint el Parlament, es va crear, el maig del 2018, la comissió d’igualtat de les persones, presidida per Montserrat Macià (JxCat), per planificar i estudiar polítiques d’igualtat, de dones i LGBTI.

El pla suposa un pas més i pretén abordar diferents aspectes per avançar en matèria d’igualtat, començant per l’aplicació d’una paritat real; és a dir, que la presència de dones no només es reflecteixi al ple, sinó també en l’ostentació de càrrecs de responsabilitat i en la capacitat d’influència en la presa de decisions, perquè, entre altres coses, es reverteixi la imatge actual d’una Mesa composta per sis homes i només una dona. 

El setembre passat, es va crear el grup de treball en equitat de gènere, encarregat de l’elaboració del pla, presidit per Adriana Delgado (ERC) i compost per una diputada de cada grup, un representant de l’administració parlamentària, un del consell de personal i un del Gabinet de Presidència. No obstant, es tracta d’un grup de treball flexible, al qual poden assistir també tècnics dels grups parlamentaris, més d’un representant del consell de personal o altres diputats que no siguin els titulars.

Treballadors dins i fora del ple

La varietat de professionals que el componen es deu al fet que el pla té per objectiuabordar i acabar amb la desigualtat de gènere entre tots els treballadors i les treballadores de la institució catalana, dins i fora del ple. L’elaboració del document també pretén modificar el reglament del Parlament, introduint la perspectiva de gènere a través de les propostes presentades pels diferents grups parlamentaris. Malgrat que el grup de treball no depèn de cap comissió i, per tant, treballa de forma autònoma respecte a la comissió d’igualtat de les persones, les representants de les diferents forces en el grup de treball coincideixen amb les portaveus de la comissió.

La fase prèvia de diagnòstic, en la qual es troba el pla d’igualtat, s’està realitzant partint d’entrevistes, enquestes i estudis documentals i pretén anar més enllà de l’anàlisi de la distribució dels càrrecs, i fixar-se també en quines són les dinàmiques organitzatives dels grups i comissions. L’objectiu seria aconseguir una fotografia general de la situació, en clau de gènere, en els diferents àmbits, basant-se en els criteris i recomanacions d’Inter-Parliament Union i European Institute for Gender Equality, institucions referents en la matèria.

Els models

Notícies relacionades

També es tindran en compte els exemples dels pocs parlaments que tenen actualment un pla d’igualtat, entre els quals figura el de Navarra, així com els de SuèciaFinlàndiaEscòcia i el Regne Unit. No obstant, les mesures concretes sorgiran del diagnòstic propi del Parlament català. De moment, i fins que no finalitzi la fase de diagnòstic,no s’han concretat mesures específiques, tot i que des de la Cambra catalana s’apunta, per exemple, a treballar per fer possible que hi hagi més dones als òrgans decisius. Està previst que la fase actual acabi a l’abril, quan es començaran a valorar les mesures concretes.

Des del Parlament destaquen també la necessitat d’introduir la perspectiva de gènere de forma transversal en totes les funcions i actuacions de la institució, en els mètodes de comunicació del Parlament, a l’agenda parlamentària i en la legislació, així com la urgència d’establir una política de tolerància zero davant l’assetjament sexual  o qualsevol altra mostra de violència masclista, tant al ple com a les xarxes socials i en la premsa. Amb aquest objectiu, el grup de treball presidit per Delgado presentarà, durant l’últim trimestre d’aquest any, a més del pla d’igualtat, una proposta de protocol de prevenció i actuació davant l’assetjament sexual, per raó de gènere, d’orientació sexual i d’identitat o expressió de gènere.