CITES AMB LES URNES

ERC situa Junqueras com a candidat a les eleccions generals

Serà el cap de llista també en les europees

GRAF5744 MADRID, 12/02/2019.- El exvicepresidente de la Generalitat, Oriol Junqueras (c), junto al exconsejero de Presidencia, Jordi Turull (i), y el expresidente de la Asamblea Nacional Catalana (ANC), Jordi Sánchez (d), y el resto de los líderes independentistas acusados por el proceso soberanista catalán que derivó en la celebración del 1-O y la declaración unilateral de independencia de Cataluña (DUI), en el banquillo del Tribunal Supremo al inicio del juicio del procés. EFE/J.J.Guillén ***POOL***

GRAF5744 MADRID, 12/02/2019.- El exvicepresidente de la Generalitat, Oriol Junqueras (c), junto al exconsejero de Presidencia, Jordi Turull (i), y el expresidente de la Asamblea Nacional Catalana (ANC), Jordi Sánchez (d), y el resto de los líderes independentistas acusados por el proceso soberanista catalán que derivó en la celebración del 1-O y la declaración unilateral de independencia de Cataluña (DUI), en el banquillo del Tribunal Supremo al inicio del juicio del procés. EFE/J.J.Guillén ***POOL*** / J.J.Guillén (EFE)

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Les eleccions generals del 28 d’abril s’animen més si cap. Esquerra Republicana ha anunciat aquest dijous, per sorpresa, que el seu candidat per a aquests comicis serà el seu president, Oriol Junqueras, en presó preventiva per l’1-O i acusat en el judici que se segueix al Tribunal Suprem des del febrer.

Es tracta d’un cop d’efecte que canvia el guió previst. De fet, Junqueras ja havia sigut designat cap de cartell d’Esquerra a les europees del 26 de maig i la intenció del partit és que el seu líder es presenti a les dues convocatòries. Aquest dijous al matí es divulgava que el líder d’ERC seria el candidat de l’Aliança Lliure Europea, el grup parlamentari europeu a què pertany la formació, a presidir la Comissió Europea.

"En el context en què ens trobem de judici i repressió, en què es vol perseguir la democràcia, la resposta que vol donar ERC és més democràcia. Per això des d’ERC cada vegada que hi hagi eleccions presentarem Oriol Junqueras", ha explicat la portaveu de la formació, Marta Vilalta, en roda de premsa. És a dir, que el líder dels republicans serà candidat en les dues eleccions.

Condicionar les municipals

Amb el moviment, el partit posa la seva principal carta a competir amb la puixança socialista que detecten les enquestes i intenta consolidar la seva hegemonia en l’independentisme. El seu principal rival en aquest camp, el PDECat, continua embardissat en negociacions amb Carles Puigdemont i el seu entorn per la configuració de la llista. A més, el resultat de les generals pot condicionar el que es doni posteriorment en les municipals i les europees, que se celebren menys d’un mes després.

Notícies relacionades

Gabriel Rufián serà en un lloc prominent de la candidatura i serà, a la pràctica, qui liderarà la campanya electoral, ha detallat Vilalta, per la situació processal de Junqueras.

ERC considera que "tècnicament" no existeix una incompatibilitat legal per ser candidat en les eleccions generals i en les europees, i que podria obtenir les dues actes de diputat una vegada elegit, tot i que posteriorment hauria de renunciar a una.