DESPRÉS DE LA SEVA DECLARACIÓ AL SUPREM

Un jutjat investigarà la difusió de la foto de la secretària judicial

Montserrat del Toro denuncia la distribució de la seva imatge després de declarar davant del Tribunal Suprem

jcarbo45121007 conselleria180920195722

jcarbo45121007 conselleria180920195722 / CARLOS MONTANYES

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La secretària judicial del jutjat número 13 de Barcelona, Montserrat del Toro, que va declarar dimecres al Tribunal Suprem durant el judici al procés en qualitat de testimoni, ha denunciat la difusió a les xarxes socials de la seva imatge.

La secretària judicial, el testimoni de la qual és vital per discernir si es pot condemnar per un delicte de rebel·lió Jordi Sànchez i Jordi Cuixart per la concentració independentista davant la seu del Departament d’Economia durant el 20 de setembre del 2017, va demanar que les càmeres del tribunal no distribuïssin la seva imatge, com així va succeir. No obstant, la seva foto va començar a circular de seguida a les xarxes socials com ara Twitter i Facebook.

La fiscalia superior de Catalunya havia ordenat obrir una investigació per la distribució d’aquesta foto, però es procedirà al seu arxivament immediat, ja que la mateixa afectada ha presentat denúncia davant del jutjat de guàrdia de Barcelona.

“Determinades persones i col·lectius radicals han procedit a la publicació de la fotografia de la lletrada de l’Administració de Justícia, acompanyada de diverses indicacions que poden facilitar la seva localització i de textos que inciten expressament a l’exercici de la violència física sobre la seva persona, a part d’altres de naturalesa clarament ofensiva i vexatòria”, deia l’escrit del fiscal.

Obstrucció a la justícia

Afegia que aquests missatges, "incompatibles amb els mínims estàndards de convivència exigibles", constitueixen "una execrable reacció", i que poden constituir un delicte d’"obstrucció a la justícia" o altres com ara descobriment i revelació de secrets i injúries amb publicitat a funcionari públic.

Per tot això, el fiscal superior, Francisco Bañeres, obria diligències i ordenava als Mossos d’Esquadra que identifiquessin els autors d’aquests missatges i els prengués declaració en qualitat d’investigats.

Recolzament dels seus companys

D’altra banda, més de 2.000 secretaris judicials de tot Espanya s’han manifestat aquest dijous a l’entrada dels jutjats per exigir que es posi "punt final" als atacs que està rebent la secretària del jutjat d’instrucció 13 de Barcelona.

El grup de Facebook Cos Superior Jurídic de Lletrats de l’Administració de Justícia ha organitzat aquestes concentracions i ha elaborat un comunicat per recolzar la seva companya. L’escrit recorda que la secretària va declarar ahir de manera oculta en el judici del procés per por de represàlies i va narrar l’episodi de "terror i por davant del setge que va patir la comissió judicial" en el registre realitzat a la conselleria d’Economia.

Notícies relacionades

Els lletrats de l’administració de justícia apunten que Twitter Espanya va permetre ahir la difusió de la imatge de Del Toro i de les opinions abocades sobre la seva companya. "S’ha tolerat tot. Ja n’hi ha prou, exigim posar punt final a l’atac cap a aquesta professional", diu el manifest.

També es recorda que els lletrats de l’administració de justícia realitzen, com a integrants d’una comissió judicial i com a autoritat, milers de registres judicials al llarg de tot Espanya, en compliment d’un mandat judicial i en defensa de la justícia i dels drets tutelats per la Constitució. Asseguren que són “imparcials i independents” a l’exercici de les seves funcions i, per tant, “no susceptibles de declarar d’acord amb interessos polítics”.