DESPRÉS DE LES ELECCIONS ANDALUSES

Vox va voler fitxar l'advocat defensor de 'La manada'

Martínez Becerra va rebre l'oferta per entrar en el grup ultra després d'haver criticat la llei de violència de gènere en la televisió

Li van preguntar si havia militat en algun altre partit polític i li van dir que buscaven gent "valenta" com ell

rjulve43098430 graf4007  zaragoza  27 04 2018   el abogado agust n mart nez181210162415

rjulve43098430 graf4007 zaragoza 27 04 2018 el abogado agust n mart nez181210162415 / Javier Cebollada

3
Es llegeix en minuts
Luis Rendueles
Luis Rendueles

Redactor

Especialista en sucesos, investigació

ver +

Després de les últimes eleccions andaluses, l’advocat Agustín Martínez Becerra, defensor dels cinc homes integrants de 'La manada', va rebre una oferta del partit d’extrema dreta Vox per afegir-se a aquesta formació, que dirigeix Santiago Abascal, segons ha pogut conèixer EL PERIÓDICO.

Martínez Becerra s’ha convertit en un personatge públic a tot Espanya per la seva defensa pública, en múltiples aparicions televises, dels cinc nois condemnats a nou anys de presó per haver atacat i abusat sexualment d’una noia de 18 anys en un portal de Pamplona, durant els Sanfermines del 2016. L’advocat sevillà ha generat moltes polèmiques pel seu agressiu estil de defensa, que l’ha portat en ocasions a criticar i posar obertament en dubte la versió de la víctima dels seus clients, i pels seus enfrontaments mediàtics amb personatges de tot tipus, especialment dones periodistes o advocades.

El "cul pelat"

En un d’aquests enfrontaments, amb la presentadora Susanna Griso, l’advocat sevillà va assegurar davant les acusacions de masclisme: "jo tinc el cul pelat". En una altra entrevista en ‘La Sexta Noche’, al gener, va criticar la llei de violència de gènere i va denunciar la seva "aplicació ideològica". Davant la pregunta del presentador, Hilario Pino, sobre la posició de Vox cap a la llei de violència de gènere i la xifra de denúncies falses de dones, Martínez Becerra va afirmar que aquesta posició era "la mateixa que mantenien fa poc temps el PP i Ciutadans". I va defensar la necessitat de "desmantellar xiringuitos feministes" a Andalusia.

Vox defensa derogar aquesta llei i s’ha distingit, especialment des de les eleccions andaluses del desembre del 2018, per qüestionar les xifres de dones víctimes d’agressions masclistes i exagerar el nombre de denúncies falses. El número u d’aquella llista, avui diputat al Parlament andalús, és l’exjutge Francisco Serrano, que havia anunciat també la seva intenció de desmantellar els suposats "xiringuitos de gènere" de la Junta d’Andalusia.

Vox truca

Segons ha confirmat Martínez Becerra a EL PERIÓDICO, "dies després d’haver aparegut en aquell programa de La Sexta, em van temptejar per veure si m’interessaria entrar a Vox". L’advocat de 'La manada' recorda que un home que es va identificar com a dirigent del grup d’extrema dreta a Sevilla va contactar amb ell. "Em va felicitar per la meva tasca en el cas i per les meves intervencions en la televisió. Després, em va preguntar si havia format part abans d’algun grup polític i em va proposar entrar a Vox", explica.

Aquell observador o caçatalents del partit ultra li va assegurar que ell tenia "el perfil que buscaven. Necessitem gent preparada, amb estudis, però que també siguin valents, com tu." Va ser una conversa "amable", però el lletrat va acabar declinant l’oferta. "No m’interessa la política, no estic en això. I no soc una persona de dretes. Per exemple, he defensat gent de Batasuna a Sevilla". Fonts de la direcció nacional de Vox consultades per EL PERIÓDICO no van voler comentar l’oferiment realitzat a Martínez Becerra.

Tertulià de futbol

Abans de 'La manada', l’advocat sevillà, casat amb la cap d’una agència de detectius i pare de dos fills, ja havia adquirit desimboltura davant les càmeres als platós de les llavors puixants televisions locals de Sevilla. Durant gairebé 15 anys va participar com a tertulià en el programa Con las botas puestas, al qual acudia com a seguidor del Sevilla Futbol Club i en el qual s’enfrontava a seguidors del Betis. Aquesta proximitat al Sevilla va ser la que el va posar en contacte amb 'La manada'. Un dels homes condemnats, José Ángel Prenda, forma part dels Biris, un grup radical de seguidors de l’equip andalús. I un dels caps d’aquest grup va demanar a Martínez Becerra que es fes càrrec de la seva defensa quan va ser detingut a Pamplona.

Notícies relacionades

L’Audiència de Pamplona i el Tribunal Superior de Justícia de Navarra van condemnar els cinc membres de ‘La manada’ a nou anys de presó cadascun per abusos sexuals amb prevalença. Els jutges consideren provat que els cinc homes van atacar la noia en un portal i van abusar d’ella durant més de 20 minuts. Dos d’ells van gravar part dels fets. L’advocat va defensar quatre d’ells i en els últims temps ha sigut contractat també pel cinquè condemnat, el guàrdia civil Antonio Guerrero.

En nom de tots ells, Martínez Becerra ha recorregut contra la sentència al Tribunal Suprem, que serà qui tingui l’última paraula en el cas. Els cinc condemnats esperen en llibertat sota fiança la seva decisió. Quatre d’ells estan acusats d’abusos a una altra noia a Pozoblanco (Còrdova), en un cas que serà jutjat aquesta tardor.