Barcelona i Madrid, les ciutats amb la taxa més alta

Catalunya, la comunitat amb més desaparicions d'alt risc

De les 12.330 denúncies actives a Espanya, 547 s'han registrat en territori català

Interior anuncia un nou protocol per millorar la recerca de persones

zentauroepp47219855 marlaska desaparecidos190304115635

zentauroepp47219855 marlaska desaparecidos190304115635

3
Es llegeix en minuts
Vanesa Lozano
Vanesa Lozano

Redactora

Especialista en Sucesos

ver +

Espanya ha registrat un total de 176.063 denúncies (1.180 d’aquestes són anteriors al 2010) per desaparicions de persones des de l’any 2010 i 12.330 d’aquestes denúncies continuaven actives a 31 de desembre del 2018, és a dir, el 7% del total, segons l’informe 'Personas desaparecidas en España' del 2019, les xifres del qual s’extreuen de la base de dades Personas Desaparecidas y Restos Humanos sin Identificar (PDyRH) i del Sistema Estadístic de Criminalitat (SEC). La comunitat autònoma que més casos registra és Catalunya, que acumula 547 denúncies actives, és a dir, sense resoldre, de les que 39 han sigut confirmades com "d’alt risc", segons dades donades a conèixer pel Ministeri de l’Interior aquest dilluns.

Per províncies, Barcelona és al capdavant, amb 389 denúncies, seguida de Madrid, on s’han registrat 347 desaparicions. Entre els grups de risc, n’hi ha un que destaca: els menors d’edat representen el 66% de les denúncies per desaparició, una xifra que s’ha anat incrementant des de fa anys i que va patir un repunt especialment significatiu el 2018. També en aquesta categoria, les xifres tornen a apuntar a Catalunya, on continuen actives 190 denúncies (137, només a Barcelona), de manera que és la comunitat espanyola que més sobresurt. 

Com a dada rellevant, gairebé la meitat dels casos responen a fugues de centres de protecció protagonitzades per menors estrangers no acompanyats, coneguts com a ‘menes’, que arriben a Espanya des d’altres països i que la seva tutela acaba depenent de centres d’acolliment. Molts d’ells provenen del Marroc, des d’on els seus pares després intenten localitzar-los.

Coordinadors provincials

El ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha anunciat una sèrie de mesures per millorar la recerca de desapareguts a Espanya. Per fer-ho es posarà en marxa un nou protocol, que inclourà valoracions de risc i a això se sumarà la designació de "coordinadors provincials" de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional per centralitzar la informació sobre les desaparicions i una de les missions que tindran serà informar les famílies de l’avenç de les investigacions. 

Marlaska ha explicat aquest dilluns que es faran "valoracions de risc" per als desapareguts, de manera que, amb independència del cas, les forces de seguretat tindran uns indicadors per decidir amb més efectivitat si han de reforçar les seves indagacions en un determinat expedient per les seves característiques.

Referent a això, el nou protocol inclou tot un capítol dedicat a les "valoracions de risc", que permetrà als agents determinar els casos més urgents per variables com ara si la persona que es busca té problemes psicològics o ha patit maltractaments, segons ha informat el tinent coronel de la Guàrdia Civil Jaime Cereceda, que dirigeix el Centre Nacional de Desapareguts (CNDES).

Desapareguts captats per sectes

Fa mesos que el CNDES treballa per implementar les eines de recerca i investigació que millor s’adaptin a cada tipus de desaparició. En aquest sentit, els seus representants s’han reunit, per exemple, amb familiars de víctimes captades per sectes per conèixer de ben a prop les circumstàncies en què es produeixen aquestes desaparicions, que són peculiars per les dificultats que els qui les pateixen acostumen a trobar a l’hora d’acreditar els fets quan denuncien i també per l’absència d’un marc legal concret que reconegui el delicte de persuasió coercitiva. La seva intenció és dotar de més i millor informació als cossos de seguretat sobre les particularitats que presenta cada tipologia de desaparició.

Notícies relacionades

Interior també posarà en marxa una pàgina web del Centre Nacional de Desapareguts (CNDES), en què s’inclouran fotos de les aproximadament 12.500 persones que en l’actualitat a Espanya estan considerades oficialment com a desaparegudes. 

La secretària d’Estat, Ana Botella, també ha al·ludit a la importància que per resoldre desaparicions pot tenirl’aplicació de mòbils "Alertcops", creada per Interior per donar avisos instantanis a les forces de seguretat. La secretària d’Estat ha explicat que una opció d’aquesta ‘app’ permet a la família conèixer on és el seu familiar si tenen aquesta eina descarregada al telèfon, cosa que permet localitzar l’usuari mitjançant el GPS del mòbil.