Comissió de secrets oficials

Borrell compareix al Congrés per explicar les despeses reservades que gestiona Exteriors

Coincideix amb el seu últim dia de legislatura després de la decisió de Pedro Sánchez d'avançar les eleccions

zentauroepp47104837 josep borrell190226084025

zentauroepp47104837 josep borrell190226084025 / KHALED ELFIQI

1
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El ministre d’Afers Exteriors i Cooperació, Josep Borrell, compareix aquest dilluns a la Comissió de Despeses Reservades del Congrés per detallar, a porta tancada, el destí de les despeses reservades que gestiona el seu departament.

Estava previst que Borrell anés dilluns passat a la també coneguda com a comissió de secrets oficials per donar compte d’aquests crèdits, com ja ho van fer els seus homòlegs de Defensa, Margarita Robles, i d’Interior, Fernando Grande-Marlaska.

No obstant, a última hora tant ell com el director del Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI), el general Félix Sanz Roldán, que també estava citat inicialment en la comissió que presideix Ana Pastor, van ser citats per a aquest dilluns.

Últim dia de legislatura

Això sí, el cap de la diplomàcia espanyola i candidat del PSOE a les eleccions europees del pròxim 26 de maig anirà aquest dilluns a les 10.30 hores al Congrés, en el seu últim dia de la legislatura després de la decisió de Pedro Sánchez d’avançar les eleccions generals al 28 d’abril. Dimarts, 5 de març, es dissoldran les Corts Generals.

Al tractar de matèries classificades secretes, les explicacions de Borrell s’oferiran a porta tancada davant dels set diputats (un per grup) autoritzats pel Ple del Congrés per accedir a matèries reservades: Dolors Montserrat (PP), Adriana Lastra (PSOE), Irene Montero (Units Podem), Juan Carlos Girauta (Ciutadans), Joan Tardà (ERC), Aitor Esteban (PNB) i Jordi Xuclà (PDECat-Mixt).

Dilluns passat Robles i Marlaska van anar a la Comissió de Despeses Reservades, amb accés als secrets d’Estat i que controla les activitats del CNI, per donar compte del destí de les despeses en intel·ligència, un assumpte a què la titular de Defensa va arribar a dedicar tres hores.

Notícies relacionades

Un temps semblant va estar-hi el seu company d’Interior, si bé en el seu cas, a més de parlar de les despeses reservades, va atendre dues sol·licituds de l’oposició: una sobre l’'operació Kitchen' i una altra sobre la suspensió d’algunes investigacions en curs de la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil per falta de fons reservats.

Cap d’ells van oferir a la sortida detalls a la premsa de les seves compareixences. Tampoc ho va fer la vicepresidenta del Govern, Carmen Calvo, que també va anar a la comissió per explicar, també a porta tancada, els viatges ‘secrets’ del president, Pedro Sánchez, a instàncies del PP. No obstant, davant de les preguntes dels periodistes, sí que va assegurar que "el Govern no té res a ocultar".