L'ESTRATÈGIA DELS POPULARS

Casado moderarà el seu discurs per no foragitar el votant de centre

El líder del PP temperarà el seu to i esquivarà assumptes com Franco i l'avortament

Es disposa a fer les seves primeres llistes i col·locar veterans en la primera línia

zentauroepp46974025 casado190215114827

zentauroepp46974025 casado190215114827

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos / Madrid

“El PP és una força centrista moderada”, va exclamar Pablo Casado dimecres minuts després que els independentistes tombessin els Pressupostos i els passadissos del Congrés es regiressin amb les quinieles de les eleccions generals. Aquell migdia, davant les càmeres, el dirigent conservador va començar a utilitzar un llenguatge molt diferent a què se l’ha escoltat aquests últims mesos, en els quals ha exercit una oposició molt dura contra el Govern de Pedro Sánchez, que va insultar per dialogar amb la Generalitat. “traïdor”, “incompetent”, “mentider compulsiu” i “okupa a la Moncloa” van ser alguns dels qualificatius. Ara, amb la crida a les urnes del 28-A, Casado s’escarrassarà per temperar el seu to i intentarà esquivar alguns assumptes amb què ‘va dretanitzar’ la seva imatge pel seu convenciment que així contindria la pèrdua de vots cap als ultres de Vox.

El dirigent popular ha sigut en aquest sentit transparent. El dia que es va presentar a les primàries per succeir Mariano Rajoy, el 18 de juny, va afirmar que volia recuperar els electors que en les últimes convocatòries s’havien decantat per aquest partit d’ultradreta i també per Ciutadans. Ara, a més, fonts del seu equip afegeixen que creuen que també poden captar votants descontents amb el PSOE per dialogar amb la Generalitat. Amb aquest objectiu, en aquests últims mesos, a més d’apostar per una contundència més gran contra l’independentisme, arribant a defensar un 155 sense límit de temps, ha dit que deixaria a Franco al Valle de los Caídos, ha assenyalat que el feminisme és una ideologia que atempta contra la llibertat individual i ha defensat la derogació de la llei de l’avortament i la tornada a la norma de 1985. Temes tots ells que destaquen a l’agenda de Vox.

Imatge "simpàtica"

A partir d’ara, segons fonts del seu equip, no abandonarà la seva tesi que cal“posar ordre a Catalunya”, però ell personalment esquivarà els assumptes que consideri que poden endurir el seu discurs per provar de cobrir el votant de centre, imprescindible per guanyar les eleccions a Espanya. També el PSOE i Ciutadans es barallaran per aquest espai. 

Casado ha de suavitzar la seva imatge. Es resistirà a parlar de Franco, tot i que el Govern ho ha posat difícil després que divendres hagi ordenat l’exhumació de Franco i hagi donat 15 dies a la família per dir on vol portar les restes. El president del PP també provarà d’eludir qualsevol pregunta sobre l’avortament. El 8 de març està a la cantonada.

La nova estratègia també inclou la idea que tingui una imatge “simpàtica”. Divendres, després que Pedro Sánchez hagués convocat el 28-A, va aparèixer davant la premsa amb un somriure que semblava forçat. “Era qüestió de temps que comencés a ser més suau. Han sigut dues etapes. Acaba la primera, d’oposició molt dura, i comença una altra en la qual ja no parla només als seus sinó a tots els ciutadans”, assenyala un dirigent que ha treballat als racons del PP en l’últim lustre. 

Junta directiva nacional

Notícies relacionades

Tot i que l’avenç electoral era previsible, la cúpula de Gènova es veu obligada a accelerar la preparació del programa i les llistes, assumptes que s’abordaran en la reunió de dilluns en la junta directiva nacional, principal òrgan entre congressos. Casado, que va heretar els grups del Congrés i el Senat, podrà fer per primera vegada els seus equips. Parteixen d’una situació delicada els diputats que van apostar per Soraya Sáenz de Santamaría en les primàries i no tenen poder orgànic a cap territori, com per exemple Íñigo Méndez de Vigo, que es va presentar per Palència. 

I en aquesta nova etapa, Casado, de 38 anys, també vol completar "l’oferta d’equip", expliquen fonts de Gènova, i està pensant posar en primera línia "veterans" del PP. Aquesta mateixa setmana ja ha començat a remarcar que és un partit que "ha demostrat que sap governar" i que a les seves files hi ha polítics "amb molta experiència", en un clar intent de marcar distàncies amb Ciutadans i Vox.