pla de contingència

Espanya donarà la residència a 400.000 britànics en cas de 'brexit' dur

zentauroepp47178546 madrid 01 03 2019  politica  rueda de prensa posterior a la 190301134315

zentauroepp47178546 madrid 01 03 2019 politica rueda de prensa posterior a la 190301134315

5
Es llegeix en minuts
El Periódico

El pla de contingència del Govern espanyol en cas d’una sortida del Regne Unit de la Unió Europea sense acord inclourà atorgar el permís de residència a uns 400.000 britànics que viuen a Espanya. L’Executiu ha aprovat aquest divendres un decret llei que estendria tots els beneficis previstos a Gibraltar, tot i que deixa clar que Espanya tindrà dret de veto sobre la situació del Penyal en qualsevol acord futur entre Londres i Brussel·les.

Totes les mesures del pla de contingència prolonguen l’actual estatus d’empreses i ciutadans britànics a Espanya, però estan condicionades que el Regne Unit apliqui el mateix tracte als espanyols residents a les illes britàniques. El decret pretén blindar els drets dels ciutadans britànics que resideixen o treballen a Espanya, especialment a la comarca gaditana del Campo de Gibraltar.  Tots els empleats públics britànics que van accedir a l’Administració espanyola per ser ciutadans europeus podran mantenir els seus llocs.

Els aproximadament 400.000 britànics que viuen a Espanya tindran de termini fins al 31 de desembre de l’any 2020 per sol·licitar la seva targeta d’identitat d’estranger, el document que acreditarà de forma definitiva la seva residència legal a Espanya, en el cas que el ‘brexit’ es produeixi sense acord. El Govern espera tenir llestos tots els seus documents en un termini de 21 mesos des de la data de sortida. A més, els seus permisos de conduir tindran a Espanya una validesa de nou mesos i en aquell termini podran bescanviar-lo per un d’espanyol. Després d’aquell període no serà possible el canvi fins que Espanya i el Regne Unit firmin un conveni bilateral per a això.

Així consta en el real decret llei que ha aprovat aquest divendres el Consell de Ministres per al cas que el Parlament britànic no accepti l’acord de sortida al qual "estan retocant a Brussel·les", en paraules del ministre d’Afers Exteriors, Josep Borrell. De fet, el ministre ha confiat que aquest reial decret, que "tant ha costat" a 17 ministeris, sigui finalment "inútil".

Treballadors fronterers

El decret regula el procediment per a l’emissió d’una autorització de treball als nacionals del Regne Unit que siguin treballadors fronterers a Espanya, i això "es condiciona a un tractament recíproc als nacionals espanyols per les autoritats britàniques que garanteixi el manteniment de l’activitat laboral especialment a Gibraltar, on diàriament es traslladen a treballar 9.000 treballadors espanyols". En la mateixa línia, tot i que els gibraltarenys seran "nacionals d’un tercer Estat", es farà el possible perquè no hi hagi "disrupció en els fluxos de persones que transiten".

De fet, totes les mesures són unilaterals per part d’Espanya, però condicionades que el Regne Unit doni un tracte recíproc als espanyols. El ministre ha donat per fet l’acord de Londres i ha donat a entendre que s’ha optat per aquesta via perquè és molt menys complexa que negociar un Tractat internacional. El mateix decret preveu mecanismes per verificar que el Regne Unit dona als espanyols un tracte equivalent.

Borrell, d’altra banda, ha avançat la firma imminent –dilluns que ve– del Tractat Fiscal amb el Regne Unit relatiu a Gibraltar, amb el qual "queda resolt el paquet" sobre el Penyal. I ha afegit que quedarà explícitament assenyalat que, hi hagi o no acord de retirada, els memoràndums i el Tractat fiscal sobre el Penyal continuaran sent vàlids. Així, ha explicat que a això es referia el president del Govern, Pedro Sánchez, quan va dir que no importava si hi havia acord o no.

D’altra banda, el ministre no ha volgut aclarir si el Govern exigirà mantenir l’al·lusió a Gibraltar com a "colònia" en la normativa que es negocia a Brussel·les per eximir els britànics d’haver de demanar visat per entrar a l’espai Schengen.

Aval comunitari

Espanya compta amb l’acord del Consell i la Comissió, però el Parlament no accepta la redacció. Borrell ha respost que l’assumpte es continua negociant i que el ponent de l’informe de l’Eurocambra, que "interpreta la posició del Parlament, però no la fixa", és de nacionalitat britànica. "No vull establir una relació de causalitat, però potser n’hi ha", ha dit.

Quant a la possibilitat que s’allargui la negociació per permetre un acord, Borrell ha insistit en la posició que va expressar Sánchez, que si hi ha pròrroga ha de ser amb un objectiu concret.

El decret aprovat per al cas que no hi hagi acord inclou mesures perquè els britànics a Espanya puguin continuar treballant, amb el reconeixement de les seves qualificacions profesionale, fins i tot per a aquelles professions per a l’accés i exercici de les quals s’exigís ser nacional d’un Estat membre. També mantindran els seus llocs els funcionaris públics que siguin britànics en el moment de la retirada. Als que s’estiguin presentant a processos, han de complir els requisits per a aquests el dia de la sortida.

S’inclouen també mesures per als pensionistes, i qüestions com l’exportació de pensions, la totalització de cotitzacions realitzades fins a la data de retirada del Regne Unit per a l’accés i càlcul de les pensions, la incapacitat temporal i les prestacions per maternitat, paternitat i atur.

Pensions i assistència sanitària

A més, per protegir els 14.000 residents al Camp de Gibraltar (9.000 són espanyols) que es desplacen diàriament a treballar a Gibraltar, aquests treballadors podran accedir a les prestacions d’atur reconegudes per Espanya pels períodes cotitzats a Gibraltar abans i després de la data de retirada, sense que els sigui requerit haver cotitzat al sistema de Seguretat Social espanyol per aquesta contingència.

D’altra banda, es preveu l’assistència sanitària en termes "extremament generosos perquè no hi hagi cap situació de ruptura", ha dit el ministre. Espanya continuarà prestant als nacionals del Regne Unit assistència sanitària a Espanya en els mateixos termes i amb les mateixes condicions establertes anteriorment a la retirada del Regne Unit de la Unió Europea, sempre que sigui amb reciprocitat i que el Regne Unit garanteixi el reemborsament de les despeses en els mateixos termes que fins ara.

Les targetes sanitàries expedides a favor dels nacionals del Regne Unit mantindran la seva vigència, i per als desplaçaments temporals i tractaments programats serà vàlid el document acreditatiu de la cobertura sanitària a càrrec de les entitats britàniques.

Notícies relacionades

D’altra banda, es preveu que aquells alumnes procedents dels sistemes educatius del Regne Unit o Gibraltar puguin continuar acollint-se als procediments d’accés a la Universitat espanyola que els eren aplicables abans de la data de retirada durant el curs 2019-2020 i 2020-2021.

Respecte als serveis aeroportuaris, la sortida del Regne Unit de la Unió Europea determinaria que deixarien d’aplicar-se les tarifes d’embarcament i prestacions públiques de càtering previstes per a vols dins de l’Espai Econòmic Europeu. Per això, es preveu el manteniment d’aquestes tarifes per a vols al Regne Unit fins al 28 de febrer de l’any 2020.