JUDICI AL PROCÉS

Rufián: "És una 'fake new' que el castellà estigui perseguit a Catalunya"

El diputat d'ERC ha declarat que és fals que la secretària judicial sortís pel terrat el 20-S

Albano Dante-Fachín ha afirmat que la manifestació a Economia no era una d'"independentista a l'ús"

rufian / periodico

3
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez / J. G. Albalat

El diputat d’ERC al Congrés Gabriel Rufián ha sigut advertit aquest dijous pel president del tribunal del judici del procés que no hi era per fer valoracions, sinó per explicar "el seu coneixement dels fets". Malgrat això, el dirigent republicà no ha evitat comentaris generals i, per això, ha sigut reprès en més d’una ocasió pel president del tribunal, Manuel Marchena. Així ha passat quan Vox li ha volgut fer preguntes. Rufián ha recriminat que el partit ultradretà pogués participar en el judici ("és una vergonya que hi sigui" perquè "és un partit xenòfob i racista"). Al final, complint la seva obligació com a testimoni, li ha respost i ha dit que el fet que la secretària judicial hagués d’abandonar la Conselleria d’Economia pel terrat el 20 de setembre del 2017 era "una ‘fake new’, com que el castellà està perseguit a Catalunya". En un altre moment del seu interrogatori ha afirmat: "Ni ‘pajolera’ idea de què és el full de ruta".

Rufián ha dit que, el 20 de setembre del 2017, en la manifestació que es va convocar davant la Conselleria d’Economia, no hi va veure violència i tampoc va veure que hi haguessin cotxes de la Guàrdia Civil destrossats. "Els únics devastats que he vist són els de la manifestació dels taxistes a la Castellana" (Madrid), va afirmar, utilitzant la mateixa expressió que per al fiscal Fidel Cadena. Ell va participar en la protesta perquè considerava que les detencions dels seus companys eren "un atropellament", ja que hi havia arrestos que es van produir "davant dels seus fills" i "per la cara".

"Nosaltres enteníem que no s’estava fent res dolent i que s’estaven detenint d’una manera arbitrària companys nostres. Hi havia molta premsa Guàrdia Civil, Mossos i moltíssima gent. Vam estar una estona concentrats. Vaig intentar entrar-hi per interessar-me per la situació dels nostres companys. No se’m va permetre entrar”. “Diuen que allò va ser una rebel·lió, i jo hi vaig anar a berenar. En una revolució, no hi vas a berenar”, ha assenyalat. 

Sobre el referèndum unilateral de l’1-O, Rufián ha recordart "Hi havia molta gent que va dormir en escoles i a partir de les 9 del matí vaig veure imatges, que perseguiran tots els demòcrates, de policies apallissant senyores grans".  Després, el diputat es va traslladar a l’escola on s’havia apallissat l’alcalde de Sabadell, que era on havia d’anar a votar la que era presidenta del Parlament, Carme Forcadell. "Fa uns tres anys que hi soc [a Madrid] i ja soc pràcticament casta", ha ironitzat.

El "Falciani" del procés

Després de Rufián, ha declarat l’exdiputat de Catalunya Sí que es Pot Albano Dante-Fachín, que ha dit que de professió és “precari”. Va admetre que va acudir a la Conselleria d’Economia com a representant públic. "Es veia amb facilitat que no era una manifestació independentista a l’ús i els càntics hi feien referència", ha precisat.

Notícies relacionades

El president del tribunal, Manuel Marchena, que ha confós el testimoni amb “Falciani”, ha acordat que no s’admetrà com a pertinent l’exhibició d’un vídeo perquè un testimoni s’expressi sobre les imatges. Es veuran en la prova documental i les defenses podran fer el que considerin pertinent en els seus informes.

L’expresident del Parlament

Ernest Benach, president del Parlament entre el 2003 i el 2010, va ser proposat per la defensa de Carme Forcadell i les seves respostes s’han centrat en l’activitat de la cambra catalana, de la qual ha dit que és un òrgan col·legiat i que normalment s’admeten a tràmit totes les proposicions de llei, tret que presentin errors formals. És el mateix que va dir dimecres la també expresidenta de la cambra catalana Núria de Gispert.