"Artadi va col·laborar en l'aplicació del 155"

Bermúdez de Castro, sobre el referèndum de l'1-O: "Vam perdre el relat absolutament"

L'ex secretari d'Estat afirma que es va optar per "un 155 curt", però que no va funcionar

undefined41186579 graf3529  madrid  04 12 2017   el secretario de estado para 180608142112

undefined41186579 graf3529 madrid 04 12 2017 el secretario de estado para 180608142112 / ZIPI

1
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

L’ex secretari d’Estat d’Administració Territorial Roberto Bermúdez de Castro, encarregat de gestionar a Catalunya l’aplicació del’article 155 de la Constitució, ha lamentat que l’Executiu central va perdre el relat sobre el referèndum de l’1-O: "El nostre error més gran com a Govern va ser que vam perdre el relat absolutament, nacional i internacional".

"El relat previ a l’1-O, sobretot internacionalment, crec que el vam perdre, el relat del mateix dia de l’1-O el vam perdre i fins i tot el relat posterior", ha opinat en una entrevista a Onda Cero aquest dijous.

Ha afirmat que van optar per aplicar "un 155 curt" amb el que ho van controlar tot excepte la televisió, però ha demanat ser clar i reconèixer que no va funcionar.

Col·laboració de la Generalitat

Tot i així, ha assegurat que els dirigents que hi havia en aquell moment a la Generalitat van col·laborar amb el Govern en l’aplicació del 155: "Tothom es va posar a la nostra disposició".

En aquest sentit, ha dit que l’ara portaveu del Govern i consellera de la Presidència, Elsa Artadi "va col·laborar en l’aplicació del 155, tot i que li pesi, i tot i que li diguin ‘botiflera’", com també van fer altres polítics independentistes.

A més, ha augurat que el president de la Generalitat, Quim Torra, tornarà a intentar una declaració unilateral d’independència (DUI) i Catalunya acabarà de nou en un 155, amb un ampli consens polític i "tristament més llarg".

Forces de seguretat

Notícies relacionades

Sobrel’actuació policial durant el referèndum de l’1-O, ha dit que aquestes imatges es van produir perquè l’altra part va buscar la foto: "Quan poses nens, persones grans i, davant d’ells, poses gent amb ganes de fer-la grossa, doncs lògicament aquesta foto s’aconsegueix".

Bermúdez de Castro ha reconegut com "un error" que les forces de seguretat de l’Estat enviades a Catalunya durant el referèndum no estiguessin en les millors condicions als barcos en els quals van pernoctar, i ha lamentat que no hi havia altres instal·lacions que els poguessin acollir.