PARLAMENT

Torra desafia el PSC a presentar una moció de censura amb Iceta de candidat

Els socialistes retreuen al Govern que no registri el seu projecte de pressupostos

Nou enfrontament del president amb Arrimadas, a qui exigeix que "no es rigui" d'ell ni de Cuixart

torra

torra

4
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha desafiat aquest dimecres el PSC a consensuar una moció de censura dels constitucionalistes amb Miquel Iceta de candidat. A preguntes del líder socialista en la sessió de control al Govern al Parlament, Iceta ha retret a l’Executiu català que no registri al Parlament el seu projecte de pressupostos. Torra li ha replicat amb un desafiament en forma de moció de censura i s’ha escudat en la seva estratègia de no entrar-los a tràmit encara. "No farem un Pedro Sánchez", ha etzibat, al·ludint a la decisió del Govern de presentar els pressupostos de l’Estat sense negociació i acord previ amb l’independentisme. 

"Faci el favor de governar"

Per la seva part, Iceta li ha criticat que ha de presentar els comptes i, si no sónaprovats, convocar eleccions o una qüestió de confiança. "Si són rebutjats, [ha de] convocar eleccions com va fer Sánchez, o una qüestió de confiança com Puigdemont, però prèviament cal presentar-los, aquesta és la seva obligació institucional, no contribueixi a desprestigiar encara les més nostres institucions d’autogovern. Faci el favor de governar, de presentar el seu projecte de pressupostos", ha apuntat. "I si no pensa governar, deixi-ho córrer, president", ha conclòs Iceta.

El president ha defensat el fet de no presentar els comptes en el registre del Parlament per una qüestió d’"estabilitat i responsabilitat". "No farem un president Sánchez, de presentar un projecte sense haver-lo parlat amb ningú. No vam tenir ocasió de discutir amb el president ni amb els seus ministres les partides pressupostàries, ni una reunió, és més, es van acabar sotmetent aquesta elaboració de pressupostos a un xantatge perquè els aprovéssim per poder tirar endavant el diàleg. Mai hem sotmès el diàleg a cap xantatge", ha assegurat Torra, obviant que l’independentisme posava com a condició per negociar els comptes una mesa de diàleg que inclogués el dret a l’autodeterminació de Catalunya.

Una autodeterminació a la qual ha apel·lat per acostar-se als comuns, actor clau perquè els comptes del 2019 del Govern es poguessin tirar endavant. En una intervenció amb to de míting, Jéssica Albiach, de Catalunya en Comú-Podem, ha reclamat a Torra "un front democràtic a Catalunya i també a Espanya" perquè, "al PSOE, o se l’empeny o se l’arrossega, perquè, si no, estaran amb Cs i en un escenari d’aliances imprescindibles. O participem en un front democràtic o tornarem a temps foscos amb un retrocés de drets civils, polítics i de les dones". Torra ha celebrat la intervenció i ha assegurat que des del Congrés insistiran en els 21 punts de Pedralbes

Albiach també ha aprofitat l’ocasió per carregar contra el PSC, al qual ha acusat de semblar "una sucursal de Ferraz". 

Torra i Arrimadas, d’acord

Després del xoc dialèctic amb la líder de l’oposició, Inés Arrimadas, a qui ha retret que des del seu escó es rigués de la intervenció del president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, en el judici del procés, Torra li ha donat ha donat la raó respecte a la necessitat d’arribar a un acord global sobre la mobilitat en relació amb els taxis i els serveis de VTC.

Així mateix, Torra ha retret als grups parlamentaris del PSC, del PP i de Cs no haver assistit a cap sessió del judici de l’1-O al Tribunal Suprem i ha considerat que, per això, els hauria "de caure la cara de vergonya".

Minuts abans, el portaveu de Cs, Carlos Carrizosa, i la consellera de presidència, Elsa Artadi, han tornat a xocar per si el Govern destina fons públics a la manutenció de Carles Puigdemont a l’estranger. Artadi li ha agraït que "posi Puigdemont al centre del debat polític" i ha censurat que "no està escapat, perquè fins i tot ells saben on és". Carrizosa ha insistit en el pressupost de l’oficina de l’expresident i ha advertit que "recolzar un escapat pot suposar un delicte de malversació de fons públics i encobriment".

La també portaveu del Govern l’ha emplaçat llavors a "denunciar el que vulgui per deixar de calumniar públicament" i ha explicat que la llei detalla el sou, la seguretat i les oficines dels expresidents de la Generalitat. "L’oficina de Puigdemont no costa diners, perquè està ubicada en dependències de la Generalitat, com la de Mas, no com la de Maragall i com la de Montilla".

Així mateix, ha carregat contra el Govern central per no permetre escorta a Quim Torra en els seus viatges a l’estranger i ha sentenciat que Puigdemont "no rep sou perquè no ho ha demanat, tot i que hi té dret, i que la Casa de la República es finança amb diners privats, els mateixos amb què es va pagar el referèndum, els mateixos amb què es finança Òmnium Cultural. Ho paguem entre nosaltres perquè som així", ha conclòs.

Salari mínim

Notícies relacionades

Els anticapitalistes han qüestionat al Govern que hagi donat recolzament a la vaga convocada el 21 de febrer per la Intersindical-CSC però que no hagi establert un salari mínim interprofessional específic per a Catalunya de 1.200 euros per als treballadors en entitats de titularitat pública amb gestió privada, una de les reivindicacions de l’aturada.

El president s’ha compromès a "intentar-ho" en el marc de la negociació col·lectiva, tot i que ha tornat a relacionar la iniciativa amb l’aprovació dels comptes.