Casado desatén les pulles de Rajoy amb el 155

L'expresident i Santamaría remarquen que van buscar el recolzament del PSOE i Cs

L'actual direcció destaca que l'excap de l'Executiu no va acceptar "mediadors"

GRAF8283  ZARAGOZA  ESPANA   16 02 2019 - El presidente del PP  Pablo Casado  participa este sabado en Zaragoza en la clausura de la Convencion de Economia y Empleo del Partido Popular  donde ha presumido de que gracias a su partido  se ha detenido la venta de Espana a los independentistas  forzando un adelanto electoral para el 28 de abril  EFE  Javier Belver

GRAF8283 ZARAGOZA ESPANA 16 02 2019 - El presidente del PP Pablo Casado participa este sabado en Zaragoza en la clausura de la Convencion de Economia y Empleo del Partido Popular donde ha presumido de que gracias a su partido se ha detenido la venta de Espana a los independentistas forzando un adelanto electoral para el 28 de abril EFE Javier Belver / JAVIER BELVER (EFE)

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

El PP de Pablo Casado va preferir ahir mantenir un perfil discret a l’hora de comentar les declaracions de Mariano Rajoy i Soraya Sáenz de Santamaría al Suprem. Una mostra que alguns passatges dels interrogatoris van incomodar l’actual direcció del partit, que defensa posicions molt més dures davant de l’independentisme català que les del Govern de l’expresident.

Tant Rajoy com Santamaría van incidir que el 2017 van aplicarl’article 155 de la Constitució amb prudència i amb el recolzament del principal partit de l’oposició, el PSOE, i Ciutadans. Hores després, l’excap de l’Executiu va remarcar el seu “esforç” per aconseguir el suport d’altres formacions. Una pulla directa a Casado, que va arribar a la cúpula del PP després de vèncer Santamaría, que va comptar amb l’ajuda silenciosa del seu excap, en les primàries. A mitjans d’agost, l’actual president dels conservadors va començar a reclamar ja el 155 i al setembre va proposar que el model de la intervenció hauria de ser com el de l’Ulster, això és, temporal sense límit. 

A Génova, no obstant, no van voler donar-se per assabentats d’aquestes crítiques. “Casado va proposar al PSOE anar junts amb el 155 i no ha volgut”, va respondre un portaveu. A la seu del PP estaven alleujats per l’escàs impacte de les preguntes de Vox, que exerceix l’acusació popular, i també perquè Rajoy va deixar clar que “no va acceptar ni mediadors ni intermediaris”. El polític gallec va haver de respondre diverses preguntes sobre el paper que va jugar el lehendakari Íñigo Urkullu l’octubre del 2017, per evitar la intervenció de la Generalitat, i li va negar la consideració de mediador. També es va resistir a parlar en aquests termes del seu emissari, Pedro Arriola, que va mantenir contactes amb el PSOE i un representant del Govern català per evitar la consulta del 9-N de 2014, tal com va revelar EL PERIÓDICO.

Missatges a Rivera

Notícies relacionades

Però hi va haver més torpedes al Suprem contra l’argumentari de l’actual PP. Tant Santamaría com Rajoy van repetir gairebé amb les mateixes paraules una frase en la qual van denunciar el canvi de posició d’”alguns”, amb referència a Casado, sobre el tipus de 155 que es va aplicar. El 2017, quan era portaveu del partit, l’actual líder del PP no va mostrar cap objecció a la manera d’actuar del Govern i, ara, quan es troba en l’oposició i és cap de files, remarca que Rajoy es va equivocar al buscar el recolzament del PSOE i Ciutadans. Segons el seu parer, aquest fet va fer que apliqués un 155 més tou i curt del necessari. 

Els dos compareixents no es van oblidar tampoc d’Albert Rivera. El màxim dirigent de Ciutadans ha extremat també la seva posició amb el 155, malgrat que el juliol del 2017 descartava utilitzar-lo: “Seria donar-li un titular fantàstic a [Carles] Puigdemont”, afirmava.