28 D'ABRIL

Podem i IU acorden anar junts a les eleccions generals

Les dues formacions acorden presentar-se als comicis sota les sigles d'Units Podem

Garzón serà el número u en la llista al Congrés per la circumscripció de Màlaga

46287968 59

46287968 59

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Podem i IU han arribat a un preacord per presentar-se en coalició a les eleccions generals del 28 d’abril sota la marca d’Units Podem. Els de Pablo Iglesias i els d’Alberto Garzón han decidit reeditar el pacte que van firmar davant de la repetició d’eleccions del 2016 i amb el qual pretenien unir forces. El consens entre els dos partits comprèn també una candidatura única a les eleccions europees del 26 de maig. Aclareixen, així, una de les principals incògnites que envoltaven les dues formacions a escassos dos mesos que s’instal·lin les urnes i amb la campanya preelectoral en marxa. 

Malgrat que els dirigents dels dos partits donaven per fet que la candidatura d’Units Podem tornaria a estar present en aquesta convocatòria electoral, era necessari ratificar un nou acord. El pacte s’ha escenificat a la seud’Esquerra Unida, on els responsables d’organització de les dues formacions, Pablo Echenique (Podem) i Ismael González (IU), han anunciat la notícia. "És un acord polític que posa en primer lloc la unitat com a element motor i principal del canvi en aquest país", ha explicat González. Echenique ha afegit que es tracta d’una decisió que anteposa els "interessos de la ciutadania als de les diferents formacions polítiques".

El document firmat per les dues organitzacions haurà de ser encara ratificat per la militància. Mentre a IU preparen una consulta als inscrits, el dirigent morat ha assenyalat que Podem mirarà de tancar tots les seves aliances amb EquoEn Comú Podem i En Marea abans de buscar el recolzament de les seves bases. 

Garzón, número u per Màlaga

Els dos dirigents han mantingut silenci sobre la configuració de les llistes als comicis generals. No obstant, Garzón ja ha anunciat que anirà com a número u al Congrés per la circumscripció de Màlaga. "Cal maximitzar les opcions electorals", ha assegurat el coordinador federal d’IU als passadissos de la Cambra baixa. "En el cas d’Esquerra Unida, això és doblement important, perquè estaríem parlant d’encapçalar una circumscripció, i això maximitza les opcions electorals", ha explicat. Deixa enrere, així, el cinquè lloc per Madrid que va ocupar en les anteriors eleccions. 

Notícies relacionades

Sobre la posició que ocuparan els membres de Podem i IU en les llistes electorals, González ha assegurat que s’ha buscat que els dos partits "tinguin prou representació en cada circumscripció perquè els votants se sentin representats en la candidatura". 

Proposta per a Madrid

Echenique també ha revelat que des de les direccions estatals dels dos partits s’ha enviat una proposta d’unitat als òrgans regionals de la Comunitat de Madrid. Després de la ruptura d’Íñigo Errejón, excandidat de Podem a l’Assemblea madrilenya, amb la cúpula morada la situació a la regió és caòtica. Amb aquest document, es pretén assolir la unitat de Podem IU al parlament autonòmic. No obstant, Echenique ha assenyalat que han de ser els representants de Madrid els que decideixin què fer de cara als comicis de maig.