NEGOCIACIONS

Podem encara la precampanya sense tancar les seves aliances amb IU

Els morats començaran aquest dissabte a Barcelona una ruta per Espanya per donar a conèixer els seus candidats al Congrés

Echenique promet que durant la següent legislatura buscaran garantir l'educació universal i gratuïta de 0 a 3 anys

pabloiglesiascongresodiputados

pabloiglesiascongresodiputados / JOSE LUIS ROCA

3
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Els de Pablo Iglesias donaran el tret de sortida a la precampanya electoral aquest cap de setmana amb un acte a Barcelona per presentar els seus candidats al Congrés i al Senat per Catalunya. Durant les pròximes setmanes, els morats continuaran la ruta per tot Espanya. Un ‘tour’ que ve a reivindicar que Podem està preparat per fer front les eleccions generals del 28 d’abril i a les autonòmiques, locals i europees del 26 de maig. No obstant, el que encara no sembla tan clar és que recorrin el camí de la màd’IU. L’organització federal va anunciar el cap de setmana passat la celebració d’un referèndum a la militància sobre si mantenir vigent o no la coalició d’Units Podem. No serà fins al12 de març quan es coneguin els resultats. 

A escassos dos mesos que els ciutadans vagin a les urnes, Podem ha començat a llançar algunes de les mesures que formaran part del seu programa electoral. El secretari d’Organització morat, Pablo Echenique, ha anunciat que, "en el termini d’una legislatura", provaran de garantir l’"educació infantil, universal, gratuïta i de qualitat de 0 a 3 anys".  Aquesta proposta se suma a la que ja va explicar la setmana passada: la devolució per part dels bancs dels més de 60.000 milions que se’ls va prestar per al seu rescat. 

La primera parada per traslladar el seu model de país a la ciutadania i per presentar les llistes a les cambres legislatives serà el pròxim dissabte a Barcelona. Aquest acte, al qual anirà Echenique, se celebrarà a la capital catalana per posar èmfasi en la necessitat de "fraternitat i diàleg". L’endemà, la comitiva de Podem arribarà a Valladolid de la mà del secretari de Relació amb la Societat Civil i Moviments Socials, Rafael Mayoral, per parlar "del model rural". 

Negociacions amb IU

En l’aire queda si Podem i IU reeditaran la coalició que van conformar davant de les eleccions del 2016. La candidatura d’Units Podem va ser el fruit d’un acord marc entre Iglesias, Garzón i Equo i va ser recolzat per la militància de totes les formacions. Ara, Izquierda Unida sembla allotjar algun dubte sobre presentar-se juntament amb els morats a les eleccions i ha llançat a les seves bases una pregunta: "¿Estàs d’acord que Izquierda Unida concorri en coalició electoral amb Podem, Equo i altres organitzacions polítiques a leseleccions generals del 2019partint del següent acord?". 

El resultat del referèndum no es coneixerà fins al12 de març. Tan sols tres dies abans que s’acabi el termini per presentar les coalicions davant de la Junta Electoral. Mentrestant, els de Garzón han posat en marxa el seu sistema de primàries per elegir els seus candidats a les eleccions generals. Davant d’aquesta situació d’incertesa, Echenique s’ha mostrat esperançat amb arribar a un acord al llarg d’aquesta setmana. 

On sembla que no s’aconseguirà l’entesa entre Podem i IU és a Astúries, Múrcia i Navarra de cara als comicis autonòmics. En aquests territoris, les dues formacions es presentaran per separat el 26 de maig. També es preveuen problemes per construir llistes conjuntes a Aragó i Castella i Lleó

Madrid i Errejón

Notícies relacionades

El cas de Madrid es mereix una menció especial. La forma en què Podem es presentarà als comicis regionals i municipals és tot un misteri per resoldre. Des que Íñigo Errejón va dinamitar la candidatura d’Units Podem a la Comunitat de Madrid anunciant que serà el cap de llista de Más Madrid, partit impulsat per l’alcaldessa, Manuela Carmena, els morats han mantingut el silenci i han buscat la millor manera de presentar-se a les eleccions.

No obstant, l’escenari es complica cada vegada més. Errejón i Carmena ja han posat data a les primàries de Más Madrid, que conclouran el 18 de març. D’altra banda, IU Madrid ha apostat per la celebració d’unes primàries proporcionals per al dia 22 del mes que ve a les quals es pugui presentar qualsevol formació que ho desitgi. Amb aquest panorama, Podem haurà de decidir quin serà el seu següent pas.