el judici al procés

El judici al procés arriba a la setmana clau per a l'acusació de Vox

Rajoy, Sáenz de Santamaría, Montoro, Zoido, Tardà i Rufián declararan entre dimecres i dijous al Suprem

Serà la primera vegada que el partit pugui participar en els interrogatoris perquè els testimonis estan obligats a respondre-li

zentauroepp46933580 abascal190212104345

zentauroepp46933580 abascal190212104345

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez / Gemma Robles

El judici al procés entrarà aquesta setmana en una nova fase, en què l’acusació que exerceix Vox per fi podrà demostrar el seu veritable interès en la causa: l’electoralista, que tem especialment el PP i que ha denunciat sense èxit la defensa del president d’Òmnium Cultural,Jordi Cuixart, o la defensa dels interessos col·lectius dels ciutadans com correspon a qui exerceix l’acció popular.

Fins ara, les declaracions dels acusats, que finalitzaran aquest dimarts amb les del mateix Cuixart i l’expresidenta del ParlamentCarme Forcadell, l’han obligat a guardar silenci durant les sessions ja celebrades, perquè cap dels 12 ha vist necessari respondre a qui els sol·licita més de tres vegades la pena que demana el fiscal. A més, els dos únics moments de glòria que van intentar, al provar de llegir les preguntes que volien fer al líder d’ERC, Oriol Junqueras, o perquè l’expresident de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC)Jordi Sànchezlluís un llaç groc, van ser tallats d’arrel pel president del tribunal, Manuel Marchena

Tardà, el primer

Dimecres serà el primer dia que declarin els polítics citats com a testimonis. I cap d’ells, ni que vulgui, pot negar-se a contestar Vox. El primer serà el diputat d’ERC Joan Tardà. Després el seguiran el president del Parlament,Roger Torrent, i l'expresidentArtur Mas

Però ningú dubta que el plat fort el constituiran l’exvicepresidentaSoraya Sáenz de Santamaría, l’exministreCristóbal Montoroi ja a la tarda l’expresident del GovernMariano Rajoy. L’endemà, ho faran, entre d’altres, l’exministreJuan Ignacio Zoidoi el ‘lehendakari’Iñigo Urkullu.

Vox tindrà l’honor d’inaugurar l’interrogatori de Rajoy, perquè el va proposar aquesta acusació. Versarà sobre els requeriments que es va creuar amb l’expresident de la Generalitat,Carles Puigdemont, abans d’aplicar l’article 155 i si el Consell de Ministres va debatre la declaració d’estat de setge. La defensa esgrimeix un corrent doctrinal que considera que és un requisit imprescindible perquè hi pugui haver un delicte de rebel·lió.

En qualsevol cas tant qui va ser cap de l’Executiu com el seu número dos estaran obligats a respondre sobre les raons que els van portar a desplegar el 155 i a explicar el model d’intervenció que van triar. Per tant, també a defensar-la just en el moment que el mateix PP suggereix que va ser insuficient i, per a les eleccions del 28 d’abril, ja ha decidit fer bandera d’un 155 sever i sense data de caducitat per a Catalunya.

Notícies relacionades

Per això, en aquests moments la seva declaració és un tràngol per als populars, segons reconeixen des del partit. Primer, per la tensa relació que mantenen amb Vox, a qui creuen necessitar per arribar al Govern com ja va passar a Andalusia però amb qui, alhora, mantenen una rellevant batalla electoral pel votant de dretes. Que es doni la circumstància que aquesta organització ultra interrogui l’expresident popular en plena precampanya i, a més, sobre les relacions amb Catalunya i l’aplicació del 155 preocupa a la seu del carrer de Génova.

A l’entorn de Pablo Casado, a més, es tem que Vox aprofiti la circumstància judicial per justificar les seves acusacions que la política de Rajoy respecte la crisi catalana va ser “acomplexada”. I tot i que confien que el president del tribunal del procés no permeti a l’acusació convertir el Suprem en un aparador polític, donen per fet que el partit ultra li traurà rèdit davant l’opinió pública.