ciutadans defensa el veto

El PSOE es llança a capturar el vot moderat de Cs

La presidenta socialista demana per carta a Rivera que rectifiqui la seva "preferència" per Vox

El líder dels liberals li respon que el seu partit no li mereix "cap respecte"

undefined44887191 madrid 03 09  2018  politica  el secretario general del psoe180903131750

undefined44887191 madrid 03 09 2018 politica el secretario general del psoe180903131750

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol

El PSOE avança en la precampanya concentrat a eixamplar la seva base electoral. Els socialistes perceben ja una àmplia mobilització del votant d’esquerres, activat sobretot per la por de Vox i la caiguda d’Units Podem. Amb aquest flanc encarrilat, es llancen ara a ampliar conquistant un nou nínxol: l’elector moderatque es mou entre Ciutadans i l’abstenció. L’equip de Pedro Sánchez creu que hi ha un segment de població que va elegir Albert Rivera el 2016 però que ara està incòmode amb la decisió dels liberals de posar un cordó sanitari per no pactar en el futur amb el PSOE i alinear-se amb l’extrema dreta. L’equip electoral socialista és conscient que el veto a pactar amb Sánchez divideix els votants de Rivera i situa el líder dels liberals en una disjuntiva endimoniada. Els més durs –gairebé la meitat– l’escoren cap a la dreta, però un terç d’ells no vol cap acostament a Vox. Se senten "decebuts". 

A aquest votant desil·lusionat han apel·lat, de manera diferent, aquest dilluns tant la presidenta del partit, Cristina Narbona, com el secretari d’Organització, José Luis Ábalos

La presidenta ha enviat una carta a Cs en què demana "seny" a Rivera, critica que hagi abandonat el "camí de l’entesa, la sensatesa i la lleialtat institucional", que defensi la Constitució "a temps parcial"  i que "banalitzi termes com ‘colpisme’".

"És enormement descoratjador que Ciutadans hagi abandonat aquest camí. Ni tan sols el temor de perdre vots en el freqüentat espai electoral de la dreta pot justificar que vostè invoqui els mateixos arguments i consignes que exhibeixen els extremistes. Consignes contràries a l’esperit del consens constitucional", assenyala.

Rivera ha respost gairebé immediatament. Diu que no "li mereix cap respecte" una formació política que ha sigut capaç de negociar amb els que volen "trencar" Espanya. En una entrevista a la COPE, no ha respost amb rotunditat a si el cordó sanitari al PSOE és permanent o reversible després de les eleccions del 28-A.

Urbà, modern, moderat

Ábalos no ha ocultat que el gir de Cs cap a la dreta deixa al descobert un nínxol moderat a què el PSOE apel·larà perquè li mereixen "un gran respecte". "Som un partit de centreesquerra,ens tocarà assumir un espai més gran del que potser ens correspon, però no ens genera inquietud", ha assenyalat en roda de premsa. 

Ha definit així aquest elector: “Un votant urbà, amb inquietuds, modern, moderat, centrat, que vol regeneració i higiene política. Aquest elector, al PSOE li mereix moltíssim respecte i tractarem que trobi una oferta que doni resposta a aquestes expectatives". 

Notícies relacionades

La mitjana de les enquestes publicades estima les fugues de votants de Cs al PSOE entorn del 8%, uns 250.000 electors. 

Acords, no pactes

El PSOE prefereix no parlar d’aliances fins a creuar la frontera del 28-A. Ábalos ha assenyalat com a única línia vermella que siguin partits que assumeixin la Constitució, en el seu redactat i en el seu esperit. "Amb tots hi podem fer acords, que no signifiquen pactes", ha explicat, després de puntualitzar que el PSOE no està "en fase de pactes".