eleccions generals del 28-A

L'executiva de Cs ratifica que no pactarà ni amb Sánchez ni amb el PSOE

"Ni amb el PSOE ni amb Sánchez. Sánchez és el PSOE i el PSOE és Sánchez", afirma Villegas

ciudadanos no pactara con el psoe / periodico

2
Es llegeix en minuts
Efe / Europa Press

El Comitè Executiu de Ciutadans ha ratificat que no hi haurà cap pacte postelectoral ni amb Pedro Sánchez ni amb el PSOE, la qual cosa deixa per primera vegada totalment tancada la porta a una possible aliança amb els socialistes. Es tracta d’una decisió adoptada per unanimitat que, de moment, afecta només les eleccions generals, no les autonòmiques ni municipals del 26 de maig, ha aclarit el secretari general de Cs, José Manuel Villegas, perquè en l’Executiva únicament s’ha parlat dels comicis legislatius.

"Ni amb el PSOE ni amb Sánchez. Sánchez és el PSOE i el PSOE és Sánchez", ha dit Villegas, a l’assenyalar també que si en el passat hi ha hagut un altre PSOE, no sap si hi haurà un altre Partit Socialista en el futur i ara aquest és el que hi ha.

El precedent de Rajoy

Cs no s’havia posicionat fins aquest dilluns tan rotundament en contra de pactar amb el PSOE, en el cas que donessin els números com apunten algunes enquestes, però la decisió de la direcció no deixa ni una escletxa a aquesta possibilitat, insistint que no és possible aliar-se amb un partit que governa amb els que han intentat donar un cop a Catalunya.

De tota manera, també després de les eleccions del 26 de juny del 2016 es van negar taxativament a facilitar la investidura de Mariano Rajoy i després, en la segona votació, van acabar donant-li el sí perquè pogués governar.

També ha aclarit els dubtes que hi havia sobre la possible presentació dellistes conjuntes amb el PP al Senat, explicat que, tot i que poden coincidir amb el PP en alguns temes –fonamentalment comparteixen com actuar a Catalunya–, en moltes altres qüestions hi ha grans diferències.

Superar el bipartidisme

Ciutadans aspira a superar l’etapa del "sanchisme”, però també la del bipartidisme, la de la corrupció i "l’etapa de tapar-se les vergonyes entre el PP i el PSOE" i, per tant, ha afirmat, "seria confondre els espanyols" que el partit taronja arribés a alguna entesa prèvia amb una força que ha sigut "protagonista fonamental d’aquesta etapa de corrupció i de paràlisi".

Notícies relacionades

I, quant aVox,l’altra peça electoral sobre la qual pivota també un possible pacte, Villegas s’ha limitat a afirmar que intentaran aconseguir aquesta majoria necessària perquè els populistes no tinguin capacitat de decidir, però si el 28 d’abril els vots no són suficients per aconseguir-ho, llavors seran ells els que hauran de resoldre si recolzen Sánchez i el seu "govern Frankenstein" o l’opció d’Albert Rivera.

En la seva estratègia electoral aspiren a liderar un projecte que desbordi les sigles, "porós a la societat civil", ha dit el secretari general, però que es presentarà amb la seva pròpia marca. De fet, Cs està en negociacions amb UPyD, perquè alguns dels seus representants s’incorporin a les seves llistes com a independents, entre ells, l’eurodiputada Maite Pagazaurtundua.

Temes:

Ciutadans PSOE