dia de sant jordi

Atresmedia proposa un debat a cinc entre el PSOE, el PP, Podem, Ciutadans i Vox el 23 d'abril

Els socialistes no vetaran el partit ultradretà, segons Ábalos

Casado, Iglesias i Rivera confirmen que estan disposats a anar-hi

combo-a-5

combo-a-5

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

Atresmedia ha proposat formalment alPSOE, el PP, Ciutadans, Podem i Voxcelebrar un debat electoral el dimarts 23 d’abril de cara a les eleccions generals del 28 d’abril. Segons el grup, es converteix en el primer mitjà en sol·licitar un debat en què ha convidat candidats dels cinc partits que "aspiren a tenir representació parlamentària a tot el territori nacional, que compten amb més intenció de vot segons tots els sondejos i que configuren la punta de llança del nou temps polític".

L’espai comptaria amb Ana Pastor i Vicente Vallés com a conductors i s’emetria simultàniament a Antena 3, La Sexta, Onda Cero, Atresplayer i el canal internacional.

Com ja va passar el 2015, el format i les normes s’inspiraran en el document de treball del Parlament britànic en les últimes campanyes electorals al Regne Unit. Les preguntes tornaran a estar basades en el criteri periodístic i s’equilibrarà que els candidats tinguin temps similars d’intervenció.

Fa quatre anys, el llavors president, Mariano Rajoy, va ser l’únic candidat dels quatre principals partits que no hi va ser, ja que va enviar en lloc seu la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría.

Llum verda dels partits

El secretari d’Organització del PSOE, José Luis Ábalos, ha confirmat que el seu partit no posarà límits als debats electorals i que està disposat a assistir a un debat a cinc (PSOE, PP, Podem, Cs, Vox). "No vetarem ningú", ha assegurat. “El president del Govern està encantat de participar en debats. Si és per ell, en farà tants com pugui", ha assenyalat.

A Génova 13, el PP considera "inassumible que no hi hagi un cara a cara, perquè seria la primera vegada en democràcia. És la prioritat on tenim centrada l’atenció", ha assenyalat el seu vicesecretari d’Organització. Segons Javier Maroto, aquest cara a cara és "compatible amb altres debats de format diferent: n’hi haurà de tot tipus, però la prioritat és aquesta", ha indicat.

Des de Podem, fonts consultades per EL PERIÓDICO han avançat que Pablo Iglesias s’obre a mantenir aquest debat. Segons La Sexta, Albert Rivera també està disposat a acudir a la cita, que es farà el dia en què Catalunya celebra Sant Jordi.

Per la seva banda, Vox ha anunciat que "està disposat" a participar en aquests debats i que el seu portaveu serà Santiago Abascal, "sempre que la resta de formacions intervinguin amb els seus candidats a la presidència". 

¿Vox en el debat?

No obstant, la participació de Vox podria ser recorreguda davant la Junta Electoral Central (JEC) per altres partits que, en el dia d’avui, sí que compten amb representació parlamentària i que podria veure vulnerada el seu dret a una informació equilibrada en campanya.

Notícies relacionades

Segons ha recordat la JEC en diverses resolucions, les televisions privades estan igualment obligades a respectar durant el període electoral els principis de "pluralisme i igualtat" i els de "proporcionalitat i neutralitat informativa" en els debats i entrevistes, així com en la informació relacionada amb la campanya.

Uns principis que han d’atendre tenint en compte preferentment els resultats obtinguts per cada formació en les últimes eleccions equivalents. Malgrat això, la JEC també té en compte la figura de "grup polític significatiu" que va ser aplicable a Podem i Ciutadans en anteriors processos electorals.